Je kan ook eieren invriezen.Verse eieren haal je hiervoor best wel uit hun schaal, want die zou kunnen breken bij vriestemperaturen. Eieren die je gebakken hebt, zoals een roerei of een omelet, of wanneer je ze in een gerecht hebt verwerkt, kunnen ook zonder probleem worden ingevroren.
Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen. Giet het geklutste ei in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dek de bovenkant van het mengsel af met vershoudfolie.
Vitrificatie van eicellen is een snelle invriestechniek waarbij geen ijskristallen worden gevormd. IJskristallen kunnen de eicel namelijk beschadigen. De eicellen worden vóór het invriezen gemengd met een cryoprotectant (antivries), waarna ze direct in vloeibaar stikstof (-196 ⁰C) worden geplaatst.
“Als een ei dat al eens bevroren is geweest nog eens wordt ingevroren, is het niet goed. Dat geldt trouwens voor alle voedingsmiddelen: twee keer invriezen is nooit oké.
Eieren zijn voornamelijk vloeibaar totdat ze gekookt worden of er een klein kuikentje in begint te groeien. En net als andere vloeistoffen, hebben ze dus een vriespunt. Kippeneieren bevriezen rond de 0 graden en kunnen binnen een paar uur compleet bevroren zijn.
Verse eieren die worden bewaard bij ongeveer 55°F met 75% vochtigheid, blijven ongeveer 2-3 maanden goed. Verse eieren die worden bewaard bij 30°F met 85% vochtigheid, blijven tot 9 maanden goed. Het is belangrijk om op te merken dat het vriespunt voor eieren 28°F is.
Eierdooiers of volledige eieren kun je 3 maand invriezen.Eiwit blijft diepgevroren een halfjaar goed. Gebruik ontdooide eieren enkel in warme bereidingen. Tip: omdat de textuur van eigeel kan veranderen tijdens het invriezen, kun je wat suiker of zout toevoegen.
Rauwe en gekookte eieren: eigeel zet zich uit in de diepvries, waardoor het ei kan ontploffen. Ook producten op basis van ei - zoals mayonaise en meringue - vries je beter niet in. Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen.
Ontdooien in de koelkast
Dompel de eieren voor je ze in de koelkast zet een minuut of vijf onder in warm water, eventueel in een plastic zakje. Dat is het begin van het ontdooiproces. Daarna laat je ze een nachtje verder ontdooien in de koelkast.
Gebakken ei kun je gewoon invriezen, net als een omelet of roerei. Deze zijn ingevroren ongeveer 3 maanden houdbaar. Gekookte eieren kun je ook invriezen, maar het komt de smaak niet echt ten goede.
De makkelijkste manier om hele eieren in te vriezen is door schone, lege ijsblokjesvormpjes te pakken. Een standaard ijsblokjesvormpje zou één gebarsten ei per gleuf moeten bevatten. Strooi een snufje zout over elk gebarsten ei, dek het bakje goed af met plasticfolie en bewaar ze in de vriezer op een plat oppervlak totdat ze helemaal bevroren zijn.
De kosten per cyclus liggen tussen de 3000 en 6000 Euro (inclusief medicatie). De ingevroren eicellen kunnen tot en met je 49e jaar worden gebruikt. De jaarlijkse kosten voor opslag zijn rond de 150 Euro. De kosten voor invriezen van eicellen om niet-medische redenen worden niet vergoed door de zorgverzekering.
De eieren staan in de supermarkt niet in de koeling om de temperatuurschommelingen tegen te gaan en daardoor ook condensvorming tegen te gaan. Door de temperatuur zoveel mogelijk gelijk gehouden vanaf het moment dat de kip het ei legt tot aan het moment dat het in de supermarkt ligt, blijven ze langer vers.
Je kunt de eieren absoluut kloppen en ze dan in een Ziploc-zak doen.Leg de zak plat en vries hem in!
Eieren ð³ Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen.
Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen. Net om dit te vermijden wordt de temperatuur van bij de boer tot in onze Versmarkt op kamertemperatuur gehouden.
Je kan ook eieren invriezen. Verse eieren haal je hiervoor best wel uit hun schaal, want die zou kunnen breken bij vriestemperaturen. Eieren die je gebakken hebt, zoals een roerei of een omelet, of wanneer je ze in een gerecht hebt verwerkt, kunnen ook zonder probleem worden ingevroren.
Werken bevroren eieren net zo goed als verse? Nou ja, bijna. Je kunt er waarschijnlijk geen soufflé mee maken, maar ze werken prima als roerei, in gebakken goederen of in een recept waar ze gemengd worden met andere ingrediënten . Ze werken niet zo goed voor gebakken of gepocheerde eieren waarbij je de dooier intact wilt houden.
Hoe je ze invriest. Regel nummer één: vries de eieren niet in hun schaal in . Als je rauwe eieren invriest, zet het watergehalte erin uit, waardoor de schaal waarschijnlijk zal breken. Breek in plaats daarvan de eieren in een kom, klop ze los en giet ze in een ijsblokjesvorm of muffinvorm.
Goed nieuws. Als de bevroren eieren opnieuw op temperatuur zijn gekomen, kan het geen kwaad om de exemplaren dezelfde dag of iets later op te eten.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Er kunnen verschillende redenen zijn om eicellen in te vriezen en te bewaren. Bijvoorbeeld een ziekte of behandeling waardoor de eicellen beschadigen.Om toch later een kans te hebben om met eigen eicellen een kind te krijgen, kunnen vrouwen hun eicellen laten invriezen.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.