Eend kunt u rosé eten, het vlees hoeft dus niet door en door gaar te zijn.
Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of eend. Denk hierbij aan biefstuk, varkenshaas, eendenborst, rosbief, carpaccio en lamskoteletten.
Kippen en eenden
CDC waarschuwt dat pluimvee, zoals kippen maar ook eenden, salmonellabacteriën kan dragen, zélfs als de vogels er gezond en schoon uitzien. Een salmonella-infectie kan gepaard gaan met koorts, braken, diarree en buikpijn.
Let wel: het vlees wordt bij de juiste bereiding nooit taai. Ook het vlees een oudere eend is nog heerlijk zacht. Zowel voor tamme als voor wilde eend geldt, de lekkerste bereiding is medium-rare. Het vlees mag nog rood zijn.
Er zit 37,3 gram vet in 1 stukje (100 gram) eend, waarvan 10,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Kerntemperatuur van eenden vlees
65°C – 69°C is een goede temperatuur voor een eendenborst filet. Het vlees is roze vanbinnen en dus sappig en mals. 70°C – 78°C houd je aan als je zeker wilt zijn dat het vlees gaar is.
Het vlees van jonge zoogdieren, zoals kalveren, lammeren en biggen wordt in gastronomische kringen beschouwd als wit, terwijl het vlees van eenden, duiven, struisvogels, emoes en ganzen soms onder rood vlees wordt geklasseerd. Vlees van kip of kalkoen heeft vaak meer myoglobine dan kalfsvlees of varkensvlees.
EEND: WILD of TAM
Sommige mensen geven de voorkeur aan tamme eenden boven wilde, omdat ze minder tranig smaken. Het vlees van wilde eend is donkerder en heeft meer een wild smaak. Een tamme eend is helemaal niet zo uitgesproken van smaak en is ook gewoonlijk veel vetter dan de wilde soortgenoot.
Klachten en symptomen bij infectie met salmonella
Klachten die kunnen ontstaan zijn: misselijkheid, overgeven, diarree (soms met slijm en bloed), buikkrampen, koorts en hoofdpijn. Met name bij een infectie met de Salmonella typhi en de Salmonella paratyphi bacterie kunnen de klachten heel hevig zijn.
Nadelen van rauw eiwit
Helaas niet helemaal: er is een nadeel dat optreedt als je veel rauwe eiwitten eet. Eiwitten bevatten namelijk avidine, een stofje dat in je lichaam met vitamine B8 bindt. Het gevolg daarvan is dat de vitamine niet meer goed opgenomen kan worden.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
De meeste voedselvergiftigingen komen door bacteriën. Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën. De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad.
Eendenborstfilet kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Bij langer bewaren zal de smaak van het vlees minder worden. Reeds gebakken eendenborst kun je ook nog twee dagen in de koelkast bewaren. Het vlees moet natuurlijk wel goed afgedekt worden.
"We raden dat eigenlijk altijd af. Rauw gehakt bevat altijd bacteriën. Met de huidige problematiek kan het aantal bacteriën nog hoger liggen. Er is dan een nog groter risico op een voedselinfectie en een maag-darmontsteking", legt het FAVV uit.
Vogels hebben natuurlijk geen tanden, al hadden ze dat ooit wel, maar alle vogels met tanden zijn uitgestorven. Hedendaagse vogels kunnen niet kauwen. Ze hebben een spiermaag - de vogel slikt dan af en toe steentjes in en door het samentrekken van die spiermaag kan ie alsnog zijn voedsel malen.
AH Eendenborstfilet scharrel bestellen | ah.nl.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Gevogelte. Gevogelte bevat gemiddeld ongeveer 11% vet, dat is zeker mager, maar misschien toch nog hoger dan je zou verwachten. Onder gevogelte verstaan we namelijk niet alleen een mager kipfiletje, maar ook eend, duif, fazant en gans. Bij een eend is de filet erg mager (7% vet), maar de borst relatief vet 17%.
Eend wil flink variëren van grootte, maar ook hiervan is 400-500 gram per persoon voldoende.
Leg een blokje rookhout op de kolen (kersenhout bijvoorbeeld, dat geeft ook een mooie kleur). Sluit de kap of het deksel van de BBQ en rook de eendenborsten totdat ze een kerntemperatuur van 45 graden hebben bereikt. Gril ze daarna rondom mooi bruin op hoog vuur met directe hitte.
Wilde eenden hebben een sterke smaak, terwijl tamme eenden een zachte, delicate en neutrale smaak hebben.
Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig. Eenden eten 's winters vooral gras, waterplanten en kleine waterdiertjes en die kunnen ze prima vinden: veel gezonder!