iPads zijn waarschijnlijk niet gevoelig voor virussen omdat het mobiele besturingssysteem van Apple sterk gecompartimenteerd is. Dit betekent dat apps gescheiden van elkaar in quarantaine worden geplaatst, waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat infecties zich door het systeem kunnen verspreiden.
Je zet schadelijke applicaties op jouw telefoon of tablet, die ervoor zorgen dat jouw toestel op een of andere manier besmet wordt met een virus. Schadelijke apps komen voornamelijk voor op websites waar je gratis applicaties kan downloaden en dus buiten de app store om op jouw iDevices worden gezet.
Avast Mobile Security voor iOS werkt met iOS 13, iOS 14 en elke andere iOS-versie vanaf 10.0 en hoger, zowel op de iPhone als op de iPad. Daarnaast werkt het met nieuwere iOS-versies die zullen worden uitgebracht. Wie hulp nodig heeft bij het verwijderen van virussen van de iPhone, moet het zeker eens installeren.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Het korte antwoord is nee. De meeste Apple-gebruikers hebben geen aanvullende virusscanner nodig, omdat het systeem van zichzelf al goed beveiligd is. Dit komt omdat Apple de touwtjes strak in handen houdt, en daardoor veel controle heeft.
Een virus kan op allerlei manieren op je computer, smartphone of tablet zijn gekomen als je apparaat niet goed beveiligd is. Je hebt bijvoorbeeld op een link geklikt waarmee je op een website bent gekomen die op dat moment een virus op je computer heeft gezet.
Een Apple computer (of dat nu een Mac, iPhone of iPad is) is standaard veiliger dan een vergelijkbare concurrent (Windows PC, Android smartphone, andere tablet)
De kenners beweren dat Apple producten een stuk veiliger zijn als het om virusprotectie gaat dan Android apparaten. Dit komt met name door het gesloten karakter van het Apple besturingssysteem IOS.
Ja, iPhones kunnen gehackt worden (vooral een jailbroken apparaat). Apple-apparaten hebben een uitstekende ingebouwde beveiliging, wat voornamelijk door 'sandboxing' komt. Dit betekent dat apps geen toegang kunnen krijgen tot andere apps of wijzigingen aan kunnen brengen aan je iPhone zonder je toestemming.
SeniorWeb adviseert om voor de zekerheid op de tablet en smartphone met Android een antivirusapp te installeren. Bekende gratis apps hiervoor zijn Antivirus gratis voor Android van AVG en Malwarebytes Beveiliging. Meer van dit soort apps staan in de Play Store.
Gelukkig voor Apple-fans zijn iPhone-virussen uiterst zeldzaam, maar ze komen wel voor. Een iPhone is meestal veilig, maar een van de manieren om ze kwetsbaar te maken voor virussen is als de telefoon 'jailbroken' is. Het jailbreaken van een iPhone is een beetje als ontgrendelen, maar dan wat minder legitiem.
Door zo'n gat in de software van je iPhone kunnen hackers makkelijk inbreken op je apparaat en vervolgens je iPhone camera hacken door het aan te zetten. Alhoewel dit vaker voorkomt bij Android-telefoons dan bij iPhones, is het hacken van je iPhone camera wél mogelijk.
De informatie die wordt gebruikt op het wifi-netwerk kan ervoor zorgen dat je accounts worden gehackt. Maak je bijvoorbeeld gebruik van Facebook of Instagram, dan is het mogelijk dat hackers de inloggegevens kunnen onderscheppen om zo toegang te krijgen tot jouw data. Hier kun je gelukkig wel iets aan doen.
AppleCare+ is inclusief dekking voor batterijservice voor uw iPad of Apple Pencil. Dit betekent dat uw batterij gratis kan worden vervangen als we uw product testen en de batterij minder dan 80 procent van de oorspronkelijke capaciteit bevat.
Als je iPhone geblokkeerd is, kun je niets anders doen dan de gegevens op het toestel wissen. Dat kun je doen via Finder, iTunes, Zoek mijn iPhone of via de herstelmodus. Daarna kun je jouw data en instellingen weer terugzetten op het apparaat. Tenminste, als je een back-up hebt gemaakt.
Zelfs als u niet noodzakelijkerwijs wordt doorverwezen naar een nepwebsite of wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, kunt u met een klik op de link of door het openen van de bijlage een virus op uw computer downloaden. Niet klikken op links in valse berichten blijft dus altijd de boodschap!
De inloggegevens voor onder meer Facebook, Linkedin en Twitter, waar het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Trustwave op stuitte, zouden zijn gestolen met behulp van een computervirus. Is een computer eenmaal besmet, dan kunnen de hackers meekijken bij alles wat op het toetsenbord wordt ingetypt.
E-mailvirussen zijn echt, maar computers worden niet meer geïnfecteerd door alleen e-mails te openen. Gewoon een e-mail openen om deze te bekijken is veilig, hoewel het nog steeds gevaarlijk kan zijn om bijlagen te openen.