Als je een zacht gekookt ei gaat maken is het belangrijkste dat je het ei niet te kort kookt. Gebeurt dit wel, dan kan je deze eigenlijk weggooien. Je komt er namelijk pas achter als de schil eraf is en dan is het eiwit nog te zacht. Opnieuw koken is dan eigenlijk niet meer mogelijk.
Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan. Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit. Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig.
Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast. Probeer de overgebleven gekookte eieren zo snel mogelijk in de koelkast te bewaren om de vorming van schadelijke bacteriën tegen te gaan.
Een ongepeld hardgekookt ei kunt u 4 tot 7 dagen bewaren (in de koelkast). Een gepeld hardgekookt ei bewaart u maximaal 1 week in een bakje gevuld met water (in de koelkast). Let op: leg het ei zo snel mogelijk in het water. Zo komen er zo min mogelijk bacteriën bij!
Eieren testen: zo doe je dat!
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Eieren. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien. Dat betekent helaas dat het niet meer goed is.
Waarom eieren in de winkel niet in de koeling staan
Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op.
Het Voedingscentrum geeft het oordeel: beide beweringen zijn onwaar. Er is geen significant verschil in termen van voedingswaarden tussen een zacht- en hardgekookt ei. Ook lecithine neemt niet af als je je eitje langer kookt. Je kunt dus kiezen welke je zelf het liefst eet.
Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
Het is een volkomen natuurlijke reactie tussen de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei. Je proeft er helemaal niets van, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. Je kunt een ei met een blauwgroene kleur veilig eten.
Vul een doorzichtig glas of kom met water en leg je ongekookte ei of eieren erin. Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten.
Leg je vinger voor 1 tel op het ei. Draait het ei daarna nog door? Dan is het een rauw ei. Als het ei stopt met draaien, is het een gekookt ei.
Bedorven eieren
Zitten er teveel bacteriën in dan pas is het bedorven. Dan ruiken ze verrot: een typische waterstofsulfide lucht. Als je dat ruikt moet je het ei sowieso niet meer eten.
Heb je een eitje gekookt en is-ie afgekoeld? Warm het dan niet op in de magnetron. Als je een hapt neemt in het opgewarmde ei kan het namelijk exploderen. Hierbij verbrand je niet alleen je mond, je kan ook gehoorschade oplopen.
Je moet water opzetten, schrikken, afkoelen, pellen. Ontzettend handig dus om je eieren van tevoren te koken als je, zodat je ze later gewoon kant en klaar erbij kan pakken. Eieren bederven niet snel, maar ze worden op den duur wel minder lekker of drogen uit.
Als je er niet voldoende van binnenkrijgt via je voeding, maakt je lever het daarom zelf aan. Een eidooier bevat tussen de 186 – 200 mg cholesterol. Je lever produceert 800 tot 900 mg cholesterol per dag. Dat is meer dan vier keer zoveel cholesterol als er in één ei zit.
Waarom je door te ontbijten met ei kan afvallen
Dat een ontbijt met eieren afvallen bevordert, komt doordat een ei maar 78 calorieën bevat. Eieren zijn daarnaast heel gezond, omdat ze veel eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen bevatten. Met name de eidooier biedt veel goede voedingsstoffen.
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.