Wanneer je een partner hebt met bindingsangst dan maakt dat je meestal erg ongelukkig. Je wilt je partner ook niet kwijt. Je kan ruzie maken, maar je kan ook een manier vinden om er mee om te gaan. Zeker wanneer je partner aan zijn bindingsangst wilt werken, komen jullie er misschien wel uit.
Ga samen uit. Ga zoveel mogelijk verschillende leuke uitjes doen. Aan hem of haar om te ontdekken hoe fantastisch een relatie wel kan zijn. Iemand op een negatieve manier proberen overtuigen (lees: om aandacht schreeuwen) zal alleen maar averechts uitdraaien en net zorgen voor meer bindingsangst...
Als je bindingsangst ervaart vind je het moeilijk om je aan iemand te hechten. Wanneer een contact emotioneel of fysiek gezien te intiem wordt neem je afstand. Contacten blijven vaak oppervlakkig. Je vindt het moeilijk om een commitment aan te gaan en krijgt binnen een relatie al snel een beklemmend gevoel.
Probeer hem te overtuigen door hem te laten zien hoe leuk je bent, zodat hij zelf ook een relatie wil. Wanneer je hem op een negatieve manier probeert de overtuigen, dan zal je zijn bindingsangst alleen maar versterken.
Mannen met bindingsangst hangen hun levensdoelen op aan hun partner. Daardoor is hij bang zijn autonomie te verliezen als hij aan een relatie begint. Het zijn mannen die zich volledig in een vrouw kunnen verliezen. Zo kan bindingsangst doorslaan in verlatingsangst.
Negatieve emoties zijn belangrijk als trigger van bindingsangst. Als je bindingsangst hebt en negatieve gevoelens ervaart kun je in blinde paniek raken binnen een relatie. Omdat je die negatieve gevoelens direct associeert met afwijzing. Bindingsangst kan dan ineens omslaan in verlatingsangst.
Iemand met verlatingsangst trekt een partner aan met bindingsangst en andersom. Dat gebeurt niet bewust, maar de onderliggende dynamiek is zo sterk dat beiden ervoor zorgen dat er tussen zichzelf en de ander een veilige marge blijft, een soort tussenruimte waardoor de ander niet te dichtbij kan komen.
Als ze echt Bindingsangst heeft, gaat het lang duren voordat ze gewend is geraakt aan het idee dat het met jou wel goed komt. Als ze bindingsangst heeft zal het korter duren, maar nog steeds maanden.
Laat hem met rust zo lang als je nog boos over verdrietig bent. Pas wanneer jij voelt dat je het weer aankan om bij hem in de buurt te zijn, zoek je toenadering. Hiervoor heb je minstens 3 maanden nodig, het liefst nog langer. Daarna weet je pas hoe het is om zonder hem te leven en of dat het waard is.
Dames kost het zes dates om er achter te komen of hij 'mister right' is. Dat meldt de Daily Telegraph. Uit het Britse onderzoek kwam verder naar voren dat één op de vier mannen gelooft in liefde op het eerste gezicht. Deze snelle beslissers weten al dat na enkele seconden of de ander de ware is.
Je inspireert elkaar
De liefde van je leven inspireert jou (en andersom). Je wilt het beste voor elkaar en je support de ander altijd in het volgen van zijn of haar dromen. Ook help je elkaar om alles uit jezelf te halen.
Het kan natuurlijk zijn dat hij om persoonlijke redenen een relatie niet aandurft. Misschien heeft hij (een beetje) bindingsangst of heeft hij heel slechte ervaringen gehad met een ex. Dat zijn dingen die ervoor kunnen zorgen dat hij het lastig vindt om zich écht te binden.
Symptoom 2: Je bent bang om een lange relatie aan te gaan
Ook als je enorm verliefd bent. Dit is tegenstrijdig. Mensen die geen last hebben van bindingsangst willen zich juist hechten aan iemand waar ze verliefd op zijn of waar ze veel van houden. Bij mensen met bindingsangst is het tegenovergestelde het geval.
Spreek niet te vaak af
Als dat goed gaat, kun je geleidelijk aan opbouwen naar twee of drie keer per week. Het is belangrijk dat jullie je niet gehaast of opgejaagd voelen in het begin van de relatie. Hoe minder die gevoelens overheersen, hoe groter de kans dat de relatie blijft.
Richt je op relatiewaarden in plaats van op partnerwaarden,' adviseert ze. Want waar het uiteindelijk om gaat is dat jij en je potentiële partner hetzelfde van de liefde verwachten. Bijvoorbeeld dat jullie tijd vrijmaken voor elkaar, allebei graag reizen, een kinderwens hebben, of elkaar stimuleren en inspireren.
Als hij constant dingen naar je stuurt en om je mening vraagt en daar zijn best voor doet, laat dat zien dat hij aan je denkt. Als hij je heel vaak berichten stuurt en altijd heel snel reageert op jouw berichten, dan is dat een goede graadmeter om te zien of hij veel aan je denkt.
Zorg ervoor dat hij zich sterk en zelfverzekerd voelt door hem complimenten te geven die hem een goed gevoel over zichzelf geven, of geef hem het gevoel galant te zijn door hem de deur voor je open te laten houden. Als jij ervoor zorgt dat zijn ego een boost krijgt, zal hij meer tijd in jouw buurt willen doorbrengen.
Geen relatie op dit moment
Het is daarom ten eerste belangrijk dat je eerlijk vertelt waarom jij op dit moment geen relatie wilt met de ander. Het is echt niet altijd even makkelijk om de ander de waarheid te vertellen, maar dat is wel het juiste. Behandel de ander zoals jij zelf ook behandelt zou willen worden.
Het kan een teken van stabiliteit zijn. Dus als je hem of haar niet mist, gek genoeg, kan dat juist een teken zijn van stabiliteit. Het kan juist zijn dat je eigenlijk heel duidelijk weet dat het wel goed zit en dat hij / haar er voor je is en dat hij of zij voor je gaat.
Mensen met bindingsangst vinden het daarom moeilijk om een langdurige relatie aan te gaan met anderen. Deze dieperliggende angst kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door een onveilige hechting aan ouders of verzorgers in de vroege jeugd, bijvoorbeeld omdat niet op je gevoelens en behoeften werd ingespeeld.
Bindingsangst en verlatingsangst zijn als het ware twee kanten van dezelfde medaille. Beide voortkomend uit hechtingstrauma. Wanneer je in de ene relatie bindingsangst ervaart, kan het zomaar zijn dat je in een andere relatie verlatingsangst ervaart.
Symptomen van verlatingsangst
- Je wilt steeds bevestiging krijgen en voelt je erg ongelukkig en afgewezen als je dat niet krijgt. - Je wilt voortdurend aandacht van de ander. - Je bent snel en veel verliefd, maar de potentiële partners nemen altijd na een tijdje afstand. - Alleen zijn vind je absoluut niet fijn.