Als een ring goed zit, voel je hem niet. Het kan zijn dat een ingebrachte ring na het polikliniekbezoek naar beneden zakt. Je kunt dan gerust proberen met je vingers de ring in de schede naar boven terug te drukken. Je kunt hierbij niets beschadigen.
De ring wordt zo gedraaid dat de achterrand achter de baarmoederhals ligt en de voorrand achter het schaambeen. Daarna voelt de arts of het pessarium goed ligt. Als de ring niet goed zit, krijgt u direct een andere. De hele procedure duurt enkele minuten en is meestal pijnloos.
De schede is aan de bovenkant afgesloten. De ring kan dus nooit op een verkeerde plaats terechtkomen. Het kan zijn dat de ring na het polikliniekbezoek naar beneden zakt. U kunt dan gerust proberen met uw vingers de ring in de schede terug naar boven te drukken.
Verzakking van de baarmoeder of vaginatop
U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.
De nadelen van het pessarium: Het is lastig in gebruik, waardoor het minder betrouwbaar is. Je moet er elke keer bij de seks aan denken én zowel het pessarium als de zaaddodende gel ook bij je hebben. Je bent niet beschermd tegen een soa.
Zo'n vergeten pessarium leidt tot decubitus van de vaginawand en kan door secundaire epithelialisatie over het pessarium vastgroeien of zelfs leiden tot rectovaginale fistels. Overigens dient men een vastgegroeid pessarium met beleid te verwijderen.
Je kunt last krijgen van irritatie aan de vaginawand na de plaatsing van een ring. Dit komt doordat de ring op de vaginawand drukt. Dit kan leiden tot afscheiding, bloedverlies en/of pijn. Wanneer je last ervaart van de ring zijn er meerdere oplossingen.
Zorg dan dat je begint met het op orde krijgen van de kracht van de bekkenbodem, de bekkenspieren (buik, bil, heup, rug) en start dan heeeel rustig. Gewoon een stukje wandelen en dan een stukje rennen. Door eerst stevig door te wandelen bouw je een goede voorspanning op in je bekkenbodemspieren.
Het is dus belangrijk dat je in je dagelijkse activiteiten die buikdruk niet te hoog laat zijn en afstemt op wat jouw bekkenbodem en steunweefsels kunnen dragen. Dit beperken en afstemmen van de buikdruk heet buikdrukregulatie. De belangrijkste stelregel hierbij is: Til niet meer dan je bekkenbodem kan dragen!
Sommige vrouwen met een verzakking maken zich zorgen over seks. U hoeft echter niet bang te zijn dat er tijdens seks iets beschadigd raakt. De wand van de vagina is heel soepel en geeft mee. Misschien is seks wel moeilijker of pijnlijker dan eerst.
Bij een blaasverzakking kan de blaas niet altijd goed geleegd worden. Dat vergroot de kans op een blaasontsteking. Er kan meer blaasprikkeling optreden waardoor de aandrang om te plassen toeneemt en er kan urineverlies ontstaan. Ook kan er pijn onderin de rug en pijn bij het vrijen optreden.
Als de baarmoeder druk uitoefent op de blaas kunnen er terugkerende blaasontstekingen optreden. Constipatie en urine-incontinentie zijn symptomen van een ernstigere verzakking.
Bevochtig het pessarium onder de kraan. Vouw het pessarium dubbel en breng een gynaecolo- gisch glijmiddel aan op het pessarium en eventueel ook rond de ingang van de vagina. Spreid met uw (linker)hand de schaamlippen en breng met uw andere hand het pessarium met de ronding naar boven in.
Bij een verzakking heeft u altijd 4 keuze mogelijkheden
Bekkenfysiotherapie: Met bekken fysiotherapie ondersteunt u de bekkenbodem spieren en daarmee de verzakking. De verzakking zal hiervan meestal niet geheel weggaan maar het kan klachten van het plassen, ontlasting of het gevoel van de verzakking wel verbeteren.
Het plaatsen van een pessarium gebeurt met een inwendig onderzoek. De arts meet op die manier hoe groot het pessarium moet zijn. Daarna knijpt de arts het pessarium samen, doet er glijmiddel op en brengt deze voorzichtig in de vagina.
Een pessarium is een soort kunststof kapje in de vagina. Het heet ook wel een 'ring'. Een pessarium is vooral bekend als voorbehoedsmiddel, maar kan ook helpen bij een verzakking van de baarmoeder of vaginawand.
Vermoeidheid bij verzakking
Bij een verzakking, dus ook een verzakking van de blaas, heeft u mogelijk last van zwaar gevoel in uw vagina, dat er iets niet hoort te zitten of dat er iets uitzakt. U kunt daarbij last hebben van vermoeidheid.
Bij een verzakking zijn de bekkenbodemspieren en het bindweefsel uitgerekt of beschadigd. De baarmoeder, blaas of de endeldarm zakken daardoor in de vagina naar beneden en kunnen zelfs naar buiten komen (uitpuilen).
Na de leeftijdsgrens van 45 gepasseerd te zijn komen bij veel vrouwen de klachten om de hoek kijken. Dit heeft met name te maken met het verslappen van de spieren, waardoor de beschadigingen aan het licht komen. Naast zwangerschap kunnen er nog andere oorzaken zijn van prolaps en prolapsklachten.
Ongeveer 40 procent van de vrouwen wereldwijd heeft een vorm van verzakking en de kans hierop neemt toe met de leeftijd. De belangrijkste oorzaak is schade of verzwakking van de spieren, steunweefsel en zenuwen van de bekkenbodem die deze organen ondersteunen.
Bedenk dat niet alleen tillen, maar ook duwen en trekken zorgen voor een belasting op de rug. Bukken mag u de eerste zes weken niet doen. Als u dus iets van de grond af wilt rapen gebruikt u dan een grijper of zak dan door de knieën. Zorg ervoor dat de tijd die u opzit geleidelijk aan opbouwt.
U kunt de dag na de operatie weer naar huis. Uw herstel duurt 4 tot 6 weken. Wanneer u weer thuis bent, bent u natuurlijk nog niet genezen. Het lichaam heeft een aantal weken nodig om te herstellen.
Wat kost het pessarium? Het pessarium kost ongeveer €38,00 tot €50,00 per stuk (inclusief 1 tube zaaddodende gel).
Als die bodem niet sterk genoeg meer is, kan uw blaas, darm of baarmoeder naar beneden zakken. U kunt rugpijn krijgen en/of een zwaar gevoel in uw buik of uw schede (vagina). Het kan ook zijn dat u een uitstulping in de vagina voelt. Hieronder leest u meer over de verschillende mogelijke oorzaken van een verzakking.
Een ring in uw vagina kan helpen bij een verzakking. Vooral bij een verzakking van uw blaas en baarmoeder. Een ring zorgt ervoor dat uw organen beter op hun plek blijven. De ring zit in uw vagina, om de baarmoedermond.