Madeliefjes kan je rauw of gekookt eten. De bloemetjes kunnen worden gebruikt voor thee (gedroogd of vers). De blaadjes en bloemetjes kun je o.a. gebruiken in een salade. Ook heeft het madeliefje een wondgenezende werking.
De blaadjes van het madeliefje werden vroeger als sla gegeten. Ook werden ze gekookt en als groente geserveerd bij vette, zware vleesgerechten. Tegenwoordig worden ze nauwelijks meer als groente gebruikt, maar doen de bloemetjes nog goede dienst als gezonde versiering op een salade of in de soep.
Thee maak je door een eetlepel verse of gedroogde madeliefjes in een laagje koud water te weken. In de tussentijd kook je 500 ml water die je daarna over de madeliefjes met het weekwater giet. Laat de thee tien minuten afgedekt trekken. Het mag zowel warm als koud worden gedronken.
De bloemetjes bevatten onder andere de saponine bayogenine, essentiële oliën, bitterstoffen, tanninen en slijmstoffen. Zoals in vele bloemen van de soort Asteraceae bevat het de apigenine 7 glucoside cosmosiïne. In diverse studies worden door deze stoffen de antibacteriële werking van madeliefjes naar voren gebracht.
Het madeliefje kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Konijnen, cavia's, muizen, ratten, hamsters, kippen, vogels, honden en paarden.
De symbolische betekenis van het Madeliefje is zuiverheid, onschuld, trouwe liefde, schoonheid, geduld en eenvoud. De grootste kracht van het madeliefje is het blijer maken van de mens. In de Noorse mythologie was het Madeliefje gewijd aan de godin Freya deze godin staat voor liefde en vruchtbaarheid.
De blaadjes werden vroeger als sla gegeten, ze hebben een kruidige, groene smaak. De bloemetjes hebben een licht bitterzoete smaak. Van de bloemknopjes kun je heerlijke kappertjes maken.
Madeliefjes worden vele jaren oud.
Wat betreft je gazon: minder frequent maaien kan een oplossing zijn. Op die manier kan het gras zich namelijk beter ontwikkelen en het madeliefje uit zichzelf verdringen. Maar let op! Te kort maaien (< 4 cm) bevordert juist de ontwikkeling van dit onkruid…
Het roze verkleuren van de straalbloempjes bij het madeliefje is de voorbode van mooi weer. Als het donker wordt of als het regent sluiten de bloemenhoofdjes zich en gaan ze hangen zodat het stuifmeel beschermd wordt tegen de regen. Als de zon zich weer laat zien, gaan de bloemenhoofdjes weer open.
Je mag behoorlijk dicht zaaien, reken op 25 gram per m². Schud eerst met de doos of zak, zodat de zaden goed gemengd zijn. - Wil je extra madeliefjes in je bestaande gazon, koop dan madeliefjeszaad en zaai dat in. - Strooi geen aarde of potgrond over de zaden, ze hebben licht nodig om te kiemen!
De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten. De bladeren zijn het hele jaar te gebruiken.
Van top tot teen. Niet alleen de blaadjes van de paardenbloem zijn eetbaar, de bloem is van top tot teen te gebruiken. Zo is de bloem zelf rauw, gepaneerd en gefrituurd te eten en smaakt hij zoet en knapperig.
De kleefkruid is te eten als een groente, maar jonge blaadjes kunnen lekker door een salade heen. De jonge scheuten zijn lekker in soep, smoothie en omelet. De zaden kunnen geroosterd worden en vervolgens als koffiesurrogaat worden genuttigd.
Verwijder overtollige bladeren en bind de bloemen met elastiekjes bij elkaar in kleine bossen. Hang ze vervolgens ondersteboven op een warme en droge plek, zoals de zolder. Om de originele kleur te behouden, kunnen bloemen het best in het donker drogen. Hoe sneller ze drogen, hoe beter het resultaat.
Waar koop je eetbare bloemen? Je vindt ze steeds vaker in delicatessenzaken of bij de betere groenteboer. Als je de bloemen zelf kweekt, ben je ook zeker dat ze onbespoten zijn en dat je ze vers kunt verwerken.
De planten vormen rozetten met spatelvormige behaarde bladeren die zo'n vijf cm groot worden. De meestal bladloze stengels dragen één hoofdje. De lintbloemen zijn wit maar soms kleuren de randen rood tot paars. De vele buisbloemen zijn geel.
Het madeliefje is ook gezond. Het bevat vitamine C, stoffen met een antibacteriële werking en net als de paardenbloem bevat het bitterstoffen. Ook zijn madeliefjes rijk aan magnesium, een mineraal dat belangrijk is voor hersenen, zenuwen en heel veel andere belangrijke processen in het lichaam.
Voor en tijdens de bloei is de hondsdraf eetbaar als kruid. Vers sap van hondsdraf geeft een heerlijk aroma aan soepen en sla. Jonge blaadjes kan men als spinazie eten. In soepen, omelet en stamppot is het kruid lekker.
In de Nederlandse natuur vind je tientallen eetbare planten. Er zijn veel meer planten eetbaar dan mensen vaak denken. De brandnetel, dovenetel, weegbree en bijvoorbeeld bramen zijn populaire eetbare wilde planten.
Een plant die goed op het madeliefje lijkt en er vaak mee wordt verward, is de muurfijnstraal (Erigeron karvinskianus), die oorspronkelijk afkomstig is uit Mexico.
1. Bespeur je één of een paar planten, dan kun je het speenkruid de kop indrukken. Graaf het plantje heel voorzichtig uit met flink wat omliggende grond. Gooi hem vervolgens weg.
De meeste madeliefjes hebben 13, 21 of 34 kelkblaadjes. Dit zijn Fibonacci-getallen. Om het antwoord af te ronden, waarom is het aantal blaadjes van een bloem een Fibonacci getal.
Bellis perennis bloeit voornamelijk in de periode mei-juli met de bekende witte tot roze straalbloemen. Het hartje is geel. De bloemen van Bellis perennis sluiten zich als het donker wordt. De hoogte van het madeliefje of meizoentje bedraagt ongeveer 10 tot 15 cm.