Koi zijn geen kogelvissen en ze zijn op geen enkele manier giftig. Hun vlees bevat ook geen giftige stoffen. Dus in die zin zijn koi volkomen veilig om te eten, hoewel het een heel ander verhaal is of je het echt wilt of niet.
De koikarper is zeker eetbaar. Als de koikarpers medicijnen hebben gekregen, moet je wel oppassen (Groene malachiet kan bijvoorbeeld kanker veroorzaken). Het lijkt me overigens lucratiever en wellicht diervriendelijker de karpers te verkopen en van de opbrengst lekker uit eten te gaan.
De prijs van een koi ligt gemiddeld tussen de 50euro en 200euro. Er zijn daarnaast ook meer elite koi karpers dat duizenden euro's kosten. Wij hebben een ruim aanbod van goedkopere karpers naar echte elite vissen.
In het wild vullen karpers hun dagen met het zoeken naar eten. Kleine waterdiertjes en insecten vormen een groot onderdeel van het dagelijkse dieet. Ook kleine visjes en waterplanten vinden ze niet te versmaden. De wilde karper eet dus de hele dag door kleine hoeveelheden voedsel.
Hoe vaak mag je een koi voeren per dag? Voer je koi vissen maximaal 4 keer per dag. Het is daarbij belangrijk dat je ze niet meer geeft dan ze in 5 minuten kunnen eten. Anders eten ze zich ziek.
Conclusie: Wel of niet brood voeren aan Koi? Het is prima om brood te voeren aan Koi. Houdt er rekening mee dat brood voornamelijk bestaat uit koolhydraten, wat niet geschikt is als hoofdvoeding voor Koi. Gebruik brood als tussendoortje of extra als aanvulling op een goed Koivoer.
Het voeren van de KOI
Hoeveelheid; De koi is een veelvraat, heeft eigenlijk de gehele dag honger en zal, als hij de kans krijgt, ook de hele dag eten. De reden hiervan is dat de koi geen maag heeft maar een maagdarm kanaal, hij/zij zal daarom geen vol gevoel hebben na het eten, en blijft dus gewoon door eten.
In Tsjechië en Slowakije is een kerstavond zonder karper bijna ondenkbaar, en ook in Polen, Roemenië en Hongarije komt de vis veelvuldig op tafel. Karper heeft stevig vlees met een karakteristieke aardse smaak, die goed samengaat met stevige smaakmakers als mierikswortel, uien en knoflook.
Voor groei bij Koi per jaar jaar mag je in het eerste jaar onder de beste omstandigheden een groei verwachten van 25 tot 30 cm. Een Tosai van 15 cm kan je in één jaar dus uitgroeien naar een Nisai van zeker 45 cm. In een vijver valt het niet mee om dit resultaat waar te maken.
Een andere reden is dat Koi heel erg oud kunnen worden en daarnaast ook langzaam groeien. Het vraagt heel veel kennis, zorg en geduld om een Koi 50 jaar te laten worden. Hoe ouder en groter de vis hoe duurder de vis. En dan zijn er nog de tekeningen van de Koi die mede bepalend kunnen worden in de prijs.
Zwarte patronen alleen boven de lateraal lijn, en 1 tot 3 Tejima, zwarte vinstralen in de vinnen. Goede kwaliteit wit en rood (vooral wederom in de staartregio) en gokken op de sumi. Als er sumi is dan moet het echt lakzwart zijn. Niet teveel sumi spots.
Ze kunnen meer dan een meter lang worden. De grootste Koikarper die ooit aan een speciale koikarpershow heeft meegedaan was zelfs 1,40 meter lang. Koikarpers kunnen 40 jaar oud worden. In Japan en China werd de Koikarper gezien als heilige vis.
1 Koi per kuub of 1 Koi per 1000 liter water. Niet meer dan 70 cm lengte aan Koi in de vijver houden. Liever minder Koi dan de maximale limiet voor maximale groei. Waterkwaliteit is de belangrijkste factor.
Als richtlijn kunt u er vanuit gaan dat in de zomermaanden (watertemperatuur 20 graden), u per dag 1.5 tot 2% van het lichaamsgewicht van de Koi zou kunnen voeren. Jonge koi kunnen tot wel 5 x zoveel eten!
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
Helaas zijn goudvissen wel groepsdieren. In de natuur zwemmen ze ook het liefste in een grote school. Het is zielig om een goudvis alleen te houden.
Viskom glad 25 cm
In onze viskom test hebben we de beste viskommen vergeleken en de Viskom glad 25cm is verkozen tot beste koop vissenkom 2022! Deze vissenkom is namelijk alles wat je zoekt in een goede vissenkom: een klassieke, ronde vorm van 25cm in diameter.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
Want eeuwenlang hebben Slavische volken, Duitsers, Hongaren, joden en christenen elkaars keukens beïnvloed. En allemaal eten zij graag karper.
Karper hebben namelijk geen tanden op de kaken. De keeltanden bevinden zich op een gemodificeerde 5e kieuwboog welke geen kieuwen meer draagt maar is omgevormd tot een kauwfunctie. Op deze kieuwboog achter en onder in de bek staan de tanden opgesteld in een formule.
Koi zijn echte alleseters, ze zijn dol op zowel dierlijke als plantaardige voeding, zoals waterplanten, algen, muggenlarven, watervlooien, kreeftjes en mosselen.
Daphnia of watervlooien voeren aan baby Koi
Ze zorgen voor groen water en zweefalgen in de mudponds, daar leeft zoöplankton op, waar vervolgens weer fijn organisme op af komt. Watervlooien zijn er daar één van en zijn perfecte voeding voor kleine babykoi. Dit kun je eigenlijk blijven voeren vanaf klein tot groot.