Een houten vloer schoonmaken doe je door eerst goed te stofzuigen met de borstelstand van de stofzuiger. Hierna kun je de vloer dweilen met Woca natuurzeep, een speciaal schoonmaakmiddel voor houten vloeren. Wring de dweil altijd goed uit zodat je vochtvlekken voorkomt.
Welke schoonmaakmiddelen wel gebruiken
Doordat het water verdampt en de zeep op de vloer achterblijft biedt het extra bescherming tegen en vuil. Hoe vaak mag jij een houten vloer dweilen? Twee keer per maand kan prima, zolang de vloer maar goed kan drogen en niet te vochtig wordt.
Gebruik hiervoor een licht vochtige en goed uitgewrongen dweil. Voorkom dat de vloer te nat wordt of dat er plasjes water ontstaan op de vloer. Dweilen doe je enkel met lauw water en eventueel een klein beetje natuurzeep of een reinigingsmiddel dat geschikt is om een houten vloer te reinigen. Dweil met de houtnerf mee.
Houten vloer onderhouden
Als u de vloer gaat dweilen wordt het iets lastiger. Veel houten vloeren worden namelijk afgewerkt met een laag wax, olie of lak. Deze laag kan beschadigd raken wanneer u gaat dweilen zoals u gewend bent. Groene zeep biedt uitkomst.
Gebruik geen agressieve en algemene schoonmaakmiddelen
Dweil uw houten vloer nooit met bleekwater, ammoniak, allesreiniger, schoonmaakazijn of groene zeep. Deze middelen kunnen vaak stoffen bevatten waar uw houten vloer niet blij van wordt. Groene zeep is vaak erg vettig en geeft geen mooi resultaat.
De levensduur van een houten vloer varieert tussen de 15 jaar tot 40 jaar. Dit is afhankelijk van onderhoud, dikte van de toplaag en gezinsgrootte. Je kunt de levensduur de houten vloer zelfs nog verlengen.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
De vloer blijft mooi door hem regelmatig te zuigen en dweilen. Verwijder vlekken zo snel mogelijk, dan maken ze geen kans om in de vloer te trekken. Gemiddeld moet een houten vloer eens in de 10 jaar opnieuw geschuurd en gelakt worden, maar dan gaat hij ook weer jaren mee.
Laat uw houten vloer eens in de 8 tot 15 jaar schuren en laat direct een nieuwe afwerklaag aanbrengen. Voor commerciële ruimtes adviseren wij om houten vloeren eerder te laten renoveren. Denk hierbij aan 4 tot 8 jaar.
Wekelijks onderhoud
Naast het dagelijks onderhoud is het belangrijk om de geoliede houten vloer wekelijks te dweilen. Dit verwijdert het vuil grondiger dan een stofzuiger kan.
Net als voor veel andere oppervlakken, is schoonmaakazijn prima te gebruiken bij het schoonmaken van hout. Doe een scheut in een emmer met lauwwarm water. Meng het geheel en doop een vaatdoek of spons in het water en knijp het goed uit.
Azijn en water moet gebruikt worden voor houten vloeren
Vooral omdat veel het al in de keuken hebben liggen. Maar azijn kan de vloer beschadigen. Gebruik een product dat wordt aangeraden door jouw vloerspecialist. Dus doe dit niet.
Echter, een houten vloer schoonmaken met groene zeep wordt dus afgeraden. Groene zeep op een houten vloer laat namelijk zeepresten achter, zeker als je teveel zeep gebruikt. Ook laminaat of pvc schoonmaken met groene zeep is een afrader, omdat je dan een doffe waas over je vloer krijgt.
Driehoek groene zeep past goed bij hout, omdat de natuurlijke ingrediënten het hout niet beschadigen. De terugvettende werking van zachte zeep zorgt zelfs voor een beschermend laagje!
De levensduur van een houten vloer hangt af van een aantal componenten. Hierbij spelen de dikte van de vloer, het onderhoud van de vloer, de hoeveelheid belasting en de kwaliteit van het hout een factor. Over het algemeen gaat een houten vloer tussen de 10 en 60 jaar mee.
Voor het schuren van houten vloeren worden grofheden van 20 tot 160 gebruikt. De keuze hangt af van de hardheid van de ondergrond, de laagdikte die moet worden verwijderd en het aantal keren dat u wilt gaan schuren (2-3 keer). Voor het mooiste resultaat verhoogt u per keer de korrel met ongeveer 60.
Doordat olie in het hout trekt en niet op het hout ligt zoals bij een gelakte vloer kan je een geoliede parketvloer plaatselijk schuren en opnieuw behandelen. Hierdoor zijn bijvoorbeeld beschadigingen door het schuiven van stoelen of wanneer u huisdieren heeft prima weg te werken.
Het zuur in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer af, en zorgt ervoor dat de glans na verloop van tijd verdwijnt. En je hout wordt er dof van. Azijn en water trekken ook in de vloer, waardoor hout krom kan trekken én kan verkleuren. Dweilen met azijn is dus niet altijd een goed idee.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Wrijf de vloer in met de olie en een lakroller. Wrijf net zolang tot alle olie ingetrokken is en de vloer niet meer glimt. De vloerolie geeft de vloer een mat uiterlijk. Afhankelijk van de houtsoort kan het nodig zijn dat je de vloer nogmaals behandelt voor een optimaal resultaat.
Als laatste is azijn of schoonmaakazijn niet het beste schoonmaakmiddel om je vloer mee te dweilen. Niet zo zeer omdat het niet schoon zou worden, maar vooral omdat er veel schoonmaakmiddelen zijn die een aangenamere geur verspreiden dan azijn.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Voor veel oppervlakken in huis is een allesreiniger echt een uitstekend schoonmaakmiddel, maar gebruik het absoluut niet op uw vloer: het kan een doffe waas en strepen achter laten.