De schil en pit van de groene mango kun je niet eten, dus deze moet je verwijderen voordat je hem gaat bereiden. In de koelkast kun je deze tropische vrucht wel een paar dagen goed houden, bewaar je 'm daar buiten, dan rijpt hij verder waardoor de frisse zuurheid minder wordt.
Je legt de mango in een papieren zak, vouwt hem dicht en legt het op het aanrecht. Mango's scheiden etheen uit, een reukloos gas dat het rijpingsproces versnelt. Door de papieren zak gaat dat nog sneller.
Deze voorgerijpte vruchten worden gebruikt in gerechten in zowel Zuid- als Zuidoost-Azië. In delen van India wordt groene mango bijvoorbeeld ingelegd en geserveerd als bijgerecht . Bepaalde Zuidoost-Aziatische keukens gebruiken het in salades en andere gerechten; geraspte groene mango wordt gebruikt om gerechten een heerlijke zuurheid te geven.
De beste voorbeelden zijn mango en papaja. De rijpe mango is van binnen en buiten geel-oranje en is heerlijk zoet. De onrijpe, groene mango is zurig en hard. Ook die onrijpe variant is erg geliefd in Thailand en wordt vaak als snack gegeten, geraspt met een mengsel van peper, zout en suiker, voor de smaakkick.
Onrijpe mango is met mate niet schadelijk voor gezonde nieren en kan helpen de lever en nieren te ontgiften . Echter, personen met nierproblemen, met name zij die kalium of zure voedselinname beheersen, dienen een arts te raadplegen alvorens regelmatig onrijpe mango's te consumeren.
Bewaar onrijpe mango's op kamertemperatuur . Mango's mogen niet in de koelkast worden bewaard voordat ze rijp zijn. Mango's rijpen verder op kamertemperatuur en worden zoeter en zachter in de loop van meerdere dagen. Om het rijpen te versnellen, doe je mango's in een papieren zak op kamertemperatuur.
Versnel de rijping met de papieren zak-methode
Een klassieke methode hiervoor is die met de papieren zak. Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak.
Mango's zijn veilig om 's avonds te eten zonder dat het ongemak of problemen voor het lichaam veroorzaakt . Ze zitten boordevol voedingsstoffen die helpen om een gezond lichaam te behouden. De zoete smaak zal niet alleen uw verlangen bevredigen, maar de voedingsstoffen in elke hap zullen u veel gezondheidsvoordelen bieden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mango is beschimmeld, uitgedroogd of heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Omdat de mango groen en stevig is, schil je hem heel snel met de dunschiller. Als je hem als salade gaat serveren, is het beter om de mango in julienne te snijden, maar als je hem als snack gaat serveren, is het beter om hem in grote blokjes te snijden . Echt, hoe je hem ook snijdt, deze salade zal heerlijk zijn.
Groene mango's worden vaak rauw gegeten (bijvoorbeeld in salades), maar ze worden ook vaak gebakken verwerkt (bijvoorbeeld in chutney) of in azijn gezet (pickles/zuurgoed).
Temperaturen en Ethyleenbehandeling tijdens het rijpen hebben een groot effect op de hoeveelheid groen op rijp fruit . Het optimale bereik voor de ontwikkeling van gele kleur is 18-22°C. Als fruit rijpt bij temperaturen boven de 22°C of bij temperaturen onder de 18ºC, kan de hoeveelheid groen op de schil hoger zijn.
Zelfs als je uiteindelijk wat onrijpe mango's hebt en niet kunt/wilt wachten tot ze rijp zijn, kun je van mango's genieten zoals ze zijn .
Onrijp fruit krijgt de kans om te schitteren in deze geurige veganistische stoofpot. Curry's gemaakt met onrijpe of onrijpe mango's zijn populair in Zuid-Azië en delen van het Caribisch gebied.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
Onrijpe mango's: Bewaar onrijpe rauwe mango's op kamertemperatuur in een goed geventileerde ruimte . Vermijd direct zonlicht en bewaar ze op een koele, droge plek. Rijping: Als u ze wilt laten rijpen, kunt u ze in een papieren zak doen, wat helpt om het ethyleengas dat ze produceren te concentreren en het rijpingsproces te versnellen.
Mango is de enige bekende gastheer van de mango-echte meeldauwpathogeen (d.w.z. alleen mango kan door de schimmel worden geïnfecteerd). Geïnfecteerde pluimen (bloemen, bloemstelen en jonge vruchten) worden bedekt met de witachtige poederachtige groei van de pathogeen. Geïnfecteerde bloemen en vruchten worden uiteindelijk bruin en droog.
De kleur van het vruchtvlees geeft een goed beeld van de rijpheid van de mango. De kleur van het vruchtvlees ontwikkelt zich rond de pit en verspreidt zich naar de buitenkant. Een steeds kleiner deel zal wit/groen/lichtgeel blijven.Naarmate de vrucht verder rijpt wordt dit steeds meer geel/oranje.
Als de vrucht bijna geen geur afgeeft, is het waarschijnlijk nog niet rijp. Aan de andere kant, als de geur te sterk en bijna zwaar is, kan dit een teken zijn dat de mango begint te overrijpen. Zo'n mango kan een melige structuur hebben en de smaak kan flauw zijn, wat niet ideaal is.
Het eerste wat u in gedachten moet houden, is dat het, in tegenstelling tot veel andere soorten fruit, geen groot probleem is als u een mango iets te vroeg oogst. Ze rijpen nog na nadat ze zijn geplukt. Groene mango's kunnen ook in alles worden gebruikt, van salades tot augurken.
Voedingsdeskundige Juhi Kapoor deelt de juiste portie mango per dag in haar recente Instagram-post. "Om te genieten van de voordelen van mango's terwijl je portiecontrole beoefent, wordt aanbevolen om je aan een redelijke portiegrootte te houden, zoals een halve grote mango of ongeveer 150 gram .
Slechts één mango voor het slapengaan kan u helpen om beter te slapen. Mango's bevatten een grote hoeveelheid Pyridoxine (B-6), een vitamine die verantwoordelijk is voor de synthese van serotonine . Uw lichaam gebruikt serotonine om melatonine aan te maken, een slaapverwekkend hormoon, en bereidt uw lichaam zo voor op een rustige slaap.
De schil en pit van de groene mango kun je niet eten, dus deze moet je verwijderen voordat je hem gaat bereiden. In de koelkast kun je deze tropische vrucht wel een paar dagen goed houden, bewaar je 'm daar buiten, dan rijpt hij verder waardoor de frisse zuurheid minder wordt.
Een banaan is het perfecte hulpmiddel om bepaalde vruchten sneller te laten rijpen. En dat heeft alles te maken met het gas genaamd 'etheen' dat bananen uitstoten. Etheen heeft een positief effect op het rijpingsproces en zorgt er dus voor dat dit een stuk sneller verloopt.
Schil de mango met een dunschiller en snijd het vruchtvlees in plakjes. Verhit in een koekenpan de zonnebloemolie. Bak de mango 1 min.per kant.