Werk je regelmatig met een doezelaar, zorg dan dat je ze af en toe schoonmaakt. Met een stukje schuurpapier heb je snel weer een schone doezelaar. Ook met een wat grovere vijl is de doezelaar goed te reinigen. Nooit met een puntenslijper proberen te slijpen.
Een doezelaar is een hulpmiddel van opgerold papier waarmee je toonwaarden getekend met potlood vervaagt. Omdat de toonwaarden minder scherp lijken lijkt een tekening dan realistisch. Door te doezelen krijg je dat realistische foto effect van huid op je tekeningen.
Alleen te koop in de winkel. Winkelvoorraad kan afwijken. Neem contact op met jouw Bruna-winkel. Doezelaars zijn gemaakt van stevig opgerold zacht en viltig papier.
Tandpasta, multifunctioneel
Als de kinderen toch graag op de muren kladderen, kan je ze een tube tandpasta geven. Ook tandpasta werkt uitstekend om potlood van muren te verwijderen. Doe de tandpasta op een borstel en verwijder de tekeningen door zachtjes te schuren. Veeg in beide gevallen na met een vochtige doek.
Potlood voor gedetailleerd gummen. Kan geslepen worden met een normale puntenslijper.
Ook voor houtskoolpotloden wordt deze manier vaak gebruikt. Je neemt een scherp mes en zet die schuin tegen het potlood aan. Met de ene hand hou je het mes vast en met de andere ondersteun je het potlood. Met snelle bewegingen en een beetje kracht schraap je zo het hout eraf.
Werk in pastelkrijt kan je ook met haarlak fixeren. Leg bij het fixeren altijd je werk plat op de grond, zodat het vocht neut kan gaan loipen met je kleuren. Laat het goed drogen voordat je het oppakt. Er zijn allerlei soorten vernissen in de handel om de invloed van licht en vocht te verminderen.
Er wordt meestal gebruik gemaakt van geurloze terpentine of babyolie.
Slijp met een speciale puntenslijper voor pastelpotloden een korte punt aan jouw potlood. (voor potloden met een normale dikte kan je het beste de Koh-I-Noor pastelpotlood puntenslijper gebruiken. Voor de dikkere potloden, zoals die van Derwent en Conté a Paris kan je beter de puntenslijper van Derwent gebruiken.)
Houtskool is kwetsbaar. Met één veeg kan een tekening niet meer zijn wat je voor ogen had. Ook een houtskooltekening is kwetsbaar en kan afgeven. Fixeren is dan de juiste manier om dit te voorkomen.
Everycolor staat bekend om de kleinere merken, die toch, of misschien wel juist daarom, kwalitatief bovenaan staan. Een daarvan is General's: deze houtskool- en grafietpotloden worden in Amerika gemaakt in een van de oudste potloodfabrieken. De kwaliteit is in al die jaren onveranderd goed gebleven.
Voor het maken van schetsen met zachte potloden (B-potloden) of houtskool kun je volstaan met 120 grams papier. Voor het werken met harde potloden (H-potloden), grafiet stiften en oostindische-inkt gebruik je 170 grams papier. De structuur van het papier bepaalt de gladheid.
als synoniem van een ander trefwoord: slapen (ww) : doezelen, dommelen, dutten, in slaap zijn, keveren, kofferen, luimen, maffen, meuren, overnachten, piepen, pitten, platliggen, rusten, sluimeren, snurken, soezen, stilliggen, tukken.
Kneedgum is eigenlijk bedoeld om te gebruiken als je met houtskool of pastelkrijt tekent. Je kunt foutjes weghalen en lichteffecten maken. Het gum neemt het losse poeder van houtskool en pastelkrijt op zonder aantasting van het papier. Je moet de gum regelmatig kneden, omdat hier pastelresten in achterblijven.
Welk potlood is makkelijk uit te gummen? Grafiet uit zachte potloden is een stuk makkelijker uit te gummen dan grafiet uit de harde variant. Gummen zijn niet alleen handig om potlood te verwijderen, u gebruikt ze ook om highlights in uw tekening aan te brengen.
Gewoon zwart grafietpotlood kan je het best uitgommen. Op stoffen gaat dat het best met kneedgom. Hiermee gom je niet echt maar je drukt de kneedgom stevig tegen de vlek. Elke keer neem je een schoon stukje door de gom te vouwen.