Kan de cake weer opnieuw in de oven? Nee, dat kan niet. Als de cake is afgekoeld, kun je hem niet meer terug in de oven zetten.
Cake weer in de oven? Wanneer de cake al is afgekoeld is het helaas niet meer mogelijk om hem opnieuw af te bakken. Het baksel moet namelijk weer helemaal opwarmen totdat de kern begint te garen. Hierdoor wordt de buitenkant te droog.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Dit gebeurt als je hem te lang in de oven bakt of als hij op te hoge temperatuur wordt gebakken – het vocht van de cake verdampt dan in de hete lucht. Hoe je het wel goed kunt aanpakken is door de temperatuur lager te zetten of de cake of taart iets eerder uit de oven te halen.
Jammer, maar alles is te fixen. De boosdoener kan zijn: te veel droge ingrediënten die vocht absorberen zoals bloem, maizena, baking soda of cacao. Een ander probleem kan zijn dat de cake te lang in de oven heeft gezeten.
Oplossing. In de oven verdampt het vocht in je cakerecept. Bij een perfecte cake, haal je hem dus uit de oven als er nog precies genoeg vocht in je cake zit. Want hoe langer je cake in de oven staat, hoe meer vocht er kan verdampen.
Verpak de cake in folie. Dit voorkomt uitdroging. Ook in de koelkast droogt de cake uit.
Als de taart uit de oven wordt gehaald, en deze gaar is, moet deze eerst minmaal 15 minuten rustig afkoelen in de bakvorm. Deze wachttijd zorgt ervoor dat de structuur in staat is m zich te stabiliseren en maakt het losmaken van de randen veel gemakkelijker.
Cakes kun je beter controleren, namelijk met een prikker. Er zijn speciale caketesters te koop, maar ik gebruik altijd een houten satéprikker. Aan het eind van de baktijd steek je die prikker in het midden van de cake en dan trek je hem er weer uit.Komt de prikker er schoon uit, dan is de cake gaar.
Een andere veelgemaakte fout is dat mensen bij de bereiding van het beslag te veel bakpoeder gebruiken. Teveel bakpoeder zorgt ervoor dat de cake te snel rijst. ,,De cake is dan te luchtig geworden. Een te luchtige cake, stort vaak naderhand in elkaar.''
Mixen met een garde of handmixer zorgt voor grotere luchtbellen. Als je aan het mixen bent lijkt het dan alsof je beslag fantastisch luchtig wordt, maar tijdens het bakken verdwijnen deze grote luchtbellen gemakkelijk. Dit resulteert in een minder luchtige en vooral compacte cake.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Yes, je cake mag uit de oven! Hoewel het heel verleidelijk is om 'm meteen te ontvormen, is het net heel belangrijk om 'm 10 minuten in de vorm te laten afkoelen alvorens 'm te ontvormen. Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt.
"Zelfs een klein beetje rauwe bloem kan u al goed ziek maken. Ik heb al zowel E. coli als salmonella gehad en kan u verzekeren: dat is behoorlijk onaangenaam." De symptomen van een besmetting met de darmbacterie zijn onder andere buikpijn, koorts, braken en - soms bloederige - diarree.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Als je alledrie de cakes tegelijk wilt bakken kun je beter voor de hete-luchtstand van je oven kiezen, want dan kun je meerdere cakes boven elkaar bakken. Je kunt er ook voor kiezen om de cakes na elkaar te bakken.
Mijn (cup)cakes/koekjes zijn al bruin maar nog niet gaar.
Wanneer je baksels al goed bruin zijn maar nog niet gaar heeft je oven hoogstwaarschijnlijk op een te hoge temperatuur gestaan. Om te voorkomen dat ze nog bruiner worden kun je je vorm/plaat afdekken met aluminiumfolie.
Je kunt cake maximaal 4 tot 5 dagen bewaren. Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen.Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie.Bewaar een cake altijd buiten de koelkast.
Prik met een satéprikker of metalen pennetje in het midden van de cake.Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.
Antwoord: Prik na het bakken met een satéprikker in het midden van de cake.Is de prikker droog (er zit geen cakebeslag aan), dan is de cake gaar.
Een cake bewaar je dus buiten de koelkast, als je hem in de koelkast bewaart droogt hij uit. Verpak hem in aluminiumfolie en laat hem gewoon op het aanrecht staan of zet hem in eenkastje. Dan blijft hij zeker een week goed.
Het snelst koelen je baksels af wanneer je ze op een rooster zet, omdat de lucht eromheen kan circuleren en zo ook de onderkant afkoelt. Je kunt hiervoor het rooster van je oven gebruiken maar er zijn ook speciale koelroosters en -rekken te koop.
Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort. Maar laat de cake niet helemaal afkoelen in het blik, want dan stoomt je cake.
Moet je cake bewaren in de koelkast? Nee, je kunt cake beter niet in de koelkast bewaren. Als je een cake in de koelkast bewaart, droogt ie sneller uit. Let op: sommige cakes zijn na afwerking niet lang te bewaren op kamertemperatuur.
Je cake heeft de warmte nodig om te rijzen in de oven en daarmee ook stevig te worden. Je verstoort dit proces door het ovendeurtje te openen. Er komt dan koude lucht bij je cake en als schrikreactie kan je baksel compleet mislukken. In het geval van een cake zakt hij dus in.
De cake is ingestort na het uit de oven halen
Steek tegen het einde van de baktijd een (saté)prikker in het midden van de cake en haal deze er weer uit. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Zit er nog wel cakebeslag aan, dan moet de cake nog wat langer bakken.
De cake is niet gerezen
Hou rekening met het volgende: Te lang mixen van het beslag zorgt voor een compactere structuur en minder rijs. Bakpoeder: Te weing bakpoeder zorgt voor weinig of geen rijs, teveel bakpoeder zorgt voor te snelle rijs en daarna zakt de cake weer in.