Meet dan ook vooraf altijd even de binnenmaten van je oven op zodat je de maximale maten weet. Voor ovens met een rooster of bakplaat kan je eigenlijk alle vormen wel gebruiken. Beschik je over een oven met een draaiplateau (meestal in combinatie met een magnetron), dan zou een ronde vorm de voorkeur hebben.
Alles wat in een bakvorm zit, bak je op het rooster. Een cakevorm, springvorm of cupcakevorm dus. De warme lucht kan zo goed circuleren om je gehele baksel. Wanneer je de bakvorm op een plaat zou zetten, kan dit niet meer en wordt je baksel minder goed gaar.
Bakvormen van blank metaal zoals staal of aluminium kunnen een ovenschaal vervangen . Deze materialen geleiden echter zeer effectief warmte naar de buitenkant van het voedsel, waardoor metalen ovenschalen de neiging hebben om aan de buitenkant te gaar te worden voordat de binnenkant gaar is.
Standaard bakplaten zijn doorgaans ontworpen om een vlak oppervlak te bieden waarop etenswaren kunnen worden gebakken. Ovenplaten hebben daarentegen diepere zijkanten .
In een glazen ovenschaal kan je je baksel zowel in de vriezer als in de oven zetten, want deze kan temperaturen aan van wel -30 tot 400 °C! Dat de vorm in de vriezer kan, is bijvoorbeeld makkelijk bij het maken van een cheesecake of kwarktaart, omdat deze vaak even moeten opstijven.
Hoewel een ovenschaal dezelfde functie kan vervullen als een reguliere bakvorm, moet je rekening houden met enkele verschillen. Een belangrijk aspect is dat de meeste ovenschalen vaak niet zijn ontworpen voor het gelijkmatig geleiden van warmte, wat invloed kan hebben op de baktijd en kwaliteit van je creaties.
Kies voor een ovenschaal die niet te zwaar is, dus liever een rvs (metalen) of glazen schaal dan een schaal van aardewerk (keramiek). Of gebruik twee kleinere ovenschalen in plaats van één grote. Kies voor een goede grip een ovenschaal met handgrepen of een extra hoge schaal.
Een bakplaat is een platte plaat, meestal gemaakt van metaal, die wordt gebruikt voor het bakken van verschillende voedingsmiddelen in de oven.
Die van aluminium of ander metaal worden vaak bakpannen genoemd in plaats van schalen. Een bakschaal wordt soms een casserole-schaal genoemd. Dit is een vierkant versus rechthoek-situatie: een bakschaal is altijd een casserole-schaal, maar een casserole-schaal is niet altijd een bakschaal .
Bakplaten:
Ideaal voor een breed scala aan baktoepassingen, waaronder koekjes, gebak en andere bakwaren, dankzij het vlakke oppervlak en de antiaanbaklaag .
Gegoten aluminium casserole potten kunnen hoge temperaturen weerstaan, waardoor ze geweldig zijn voor zowel het fornuis als de oven. Met een beetje creativiteit kunt u veel verschillende heerlijke en stevige eenpansmaaltijden maken om het hele gezin tevreden te stellen.
Sinds het in 1915 op de markt kwam, is Pyrex ontworpen om ovenbestendig te zijn . Deze glazen potten, die variëren van ovenschalen tot taartvormen tot broodvormen, zijn allemaal veilig om te bakken. Dit gezegd hebbende, moet u één belangrijke regel volgen bij het gebruik van Pyrex: vermijd extreme temperatuurschommelingen.
Bakpapier is onmisbaar in de keuken van een thuisbakker. Het wordt voornamelijk gebruikt om te voorkomen dat voedsel aan bakvormen of een bakplaat blijft kleven tijdens het bakken. Bakpapier wordt gemaakt van gebleekt papier en heeft een coating die voorkomt dat voedsel aan het oppervlak blijft plakken.
Ja, met een bewuste aanpak !
Als u echter een koude braadpan op een heet fornuis zet (vooral als het element klein is), kan dit resulteren in ongelijkmatige beweging in de bodem. Als u een groot element op uw fornuis hebt en voorverwarmt op een zeer lage stand, is het misschien oké.
Ovenschalen zijn vaak gemaakt van glas of aardewerk en missen meestal een rooster of deksel. Braadsledes zijn typisch van metaal of gietijzer zijn gemaakt. Qua afmetingen is een ovenschaal meestal kleiner dan een braadslee.
Bakpapier, ook wel antikleef papier of ovenpapier genoemd, is een dun hittebestendig papier dat speciaal is ontworpen om te worden gebruikt bij het bakken. Het papier heeft een siliconen coating, waardoor het voedsel niet blijft plakken aan het papier tijdens het bakproces.
Stevig brooddeeg kan je bakken op een beboterde en met bloem bestoven bakplaat. Of, nog makkelijker: bekleed de bakplaat met bakpapier. Wil je brood bakken zonder broodbakvorm, ga dan voor een steviger deeg dat z'n vorm behoudt. Denk aan een eenvoudig rond brood, pistolets of vlechtbrood.
Ovenbestendige pannen
Je zet een pan in de oven wanneer je bijvoorbeeld jouw gerecht langer warm wilt houden. Daarnaast gebruik je de pan als ovenschaal. Pannen met een kunststof handgreep mogen vaak niet in de oven, óf tot een beperkt aantal graden Celsius.
De geëmailleerde ovale braadslede is ideaal voor het bereiden van overheerlijke, stevige familiemaaltijden zoals gebraden diners, ovenschotels en stoofschotels .
Een bakplaat gebruik je doorgaans voor baksels, die niet in een bakvorm worden gebakken. Denk bijvoorbeeld aan koekjes, bladerdeeghapjes en pizza's. Een bakplaat wordt ook wel een plancha genoemd. Je kunt een bakplaat in de oven gebruiken of rechtstreeks op de kookplaat zetten.
Een bakplaat is een rechthoekige bakvorm met een plat, groot bakoppervlak en een verhoogde rand . Het is meestal gemaakt van aluminium en wordt vaak aangeboden in drie verschillende maten: volledige bakplaten, halve bakplaten en kwart bakplaten.
Je kan gerust een (grill)pan op de bakplaat plaatsen. Op een Adieu bakplaat heb je amper vet nodig. Door de snelle opwarming en constante temperatuur wordt elk gerecht een succes.
Dus als je in een benarde positie zit en glazen of keramische kookgerei nodig hebt voor recepten waarvoor bakpannen nodig zijn, verlaag dan de baktemperatuur met ongeveer 25ºF. Het is ook belangrijk om te weten dat sommige soorten glas, zoals Pyrex, gevoelig zijn voor thermische schokken, wat betekent dat snelle temperatuurveranderingen ervoor kunnen zorgen dat je bakgerei barst .
Ander glas dan verpakkingsglas - zoals theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen - is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval. Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt.
Net als glazen schalen zijn keramische schalen bestand tegen extreme temperaturen van -20 °C tot 250 °C. Dit materiaal zorgt voor een goede verdeling van de ovenwarmte en is over het algemeen niet gevoelig voor krassen. Dit is dus een goed punt als u graag met een mes direct in de schaal snijdt.