Gebruik geen zeep aangezien dit de opname van nicotine door de huid kan bevorderen. Als de pleister op de juiste manier aangebracht is, is water niet gevaarlijk voor de NiQuitin Clear pleisters. U kunt baden, zwemmer of douchen, gedurende korte periodes, terwijl u NiQuitin Clear pleisters gebruikt.
Vermijd plekken die veel bewegen, zoals gewrichten en plaatsen die tegen de kleding wrijven. Om de pleister goed te laten plakken moet je deze minstens 10 seconden stevig aandrukken.
Mensen die met behulp van nicotinepleisters willen stoppen met roken, kunnen beter 24 weken pleisters plakken dan 8 weken lang.
Het doormidden knippen van pleisters wordt dus afgeraden, omdat het van invloed kan zijn op de manier waarop de pleister nicotine afgeeft aan de bloedsomloop.
Je kunt beter geen nicotinekauwgom of -tabletten gebruiken als je ontstekingen in je mond of keel hebt of een kunstgebit hebt. In dat geval kun je beter nicotinepleisters gebruiken.
Op het moment dat u nicotinepleisters gebruikt kunt u beter niet roken. Door de pleisters wordt een continue dosis nicotine afgegeven. Als u daarnaast nog een sigaret rookt, kunt u teveel nicotine binnen krijgen. U loopt dan kans op een overdosis of nicotinevergiftiging.
Nicotinepleisters: alleen bij stoppen
Dan is er een risico op bijwerkingen zoals snelle hartslag, klam zweet, hoofdpijn en duizeligheid.
De halfwaardetijd van nicotine is ongeveer 2-3 uur. Nicotine zelf is daarom slechts een paar uur in het bloed te traceren en binnen ongeveer twee dagen uit het lichaam verdwenen.
Nicotinell: 1 pleister per 24 uur, max 12 weken achter elkaar gebruiken. Bij afhankelijkheid van ≥ 20 sigaretten per dag: begindosering 3–4 weken 21 mg/etmaal, met ongeveer 5–6 zuigtabletten of stuks kauwgom (beide in sterkte ≤ 2 mg) per dag, max. 15 stuks per dag.
Zo'n twee tot drie dagen na het roken van je laatste sigaret heb je de meeste last van afkickverschijnselen. Dit zijn kortom de ergste dagen na het stoppen met roken. Zet je door, dan zijn de lichamelijke afkickverschijnselen na drie tot vijf weken al sterk verminderd of zelfs verdwenen.
Ik rook 10 of meer sigaretten per dag
Als je meer dan tien sigaretten per dag rookt, maak je gebruik van de hoogste dosering nicotinepleisters. Deze bevat 21 mg per pleister die je 24 uur op hebt. In de meeste gevallen bouw je dit na 6 weken af naar 14 mg per 24 uur en de laatste 2 weken gebruik je 7 mg per 24 uur.
Volgens de krant L'Avenir heeft de online apotheek Viata de top 5 van favoriete nicotinevervangers van hun klanten gepubliceerd: de zuigtabletten zouden het meest succes hebben (33%), daarna de sprays (25%), de kauwgommen (20%), inhalators (13%) en patches (7%).
Op een pakje normale sigaretten staat 0,8mg, dit betekend niet dat er 0.8mg nicotine in één sigaret zit. Eén sigaret bevat 0,85 gram tabak waardoor er dus 0,8×0,85=0,68mg nicotine in één sigaret zit.
Bij roken bereikt nicotine binnen ongeveer 7 seconden de hersenen. Er ontstaat een milde roes, die enkele minuten duurt. Nicotine heeft een paradoxale werking: zowel stimulerend als kalmerend. Dit effect is tijdelijk.
Door roken ontstaat schade aan cellen door een toename van vrije radicalen in de huid. Ook collageen en elastine worden beschadigd met als gevolg een slappe huid en rimpels. De meest bekende rimpels bij rokers zijn de zogenaamde rokers lijnen.
48 uur: Alle nicotine is uit het lichaam. Smaak- en reukvermogen verbeteren. 72 uur: Ademen gaat makkelijker en je hebt meer energie. 5 jaar: De kans op mondholte- of slokdarmkanker is gehalveerd en de achteruitgang van de longfunctie van een COPD-patiënt (longziekte) is vergelijkbaar met een nooit-roker.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen. Maar ook dan kunnen er moeilijke dagen tussen zitten.
Conclusie. Als je rookt, zijn er sporen van nicotine te vinden in je haar, bloed, urine en speeksel. Het kan tot vier dagen na je laatste sigaret in je speeksel worden gedetecteerd en tot een jaar na je laatste sigaret in je haar.
STOPPEN MET NICOTINEVERVANGERS NIET GEVAARLIJK
Je gebruikt de nicotinevervangers niet langer dan drie maanden. Daarnaast bouw je het gebruik en de dosis nicotine af tijdens het stoppen. Verslaving aan nicotinevervangers komt weinig voor: zeker niet bij pleisters.
Een overdosis nicotine is dodelijk. Meestal wordt 30-60mg genoemd als fatale dosis, maar er is onderzoek dat suggereert dat deze fatale dosis voor volwassenen hoger ligt. Voor rokers geldt een hogere fatale dosis, omdat rokers ongevoeliger worden voor de effecten van nicotine.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Gebruik van de e-sigaret is slecht voor de longen
De e-sigaret mist veel van de giftige stoffen die bij de verbranding van tabak vrijkomen. Toch bevat de damp van de e-sigaret ook giftige stoffen, zoals nicotine en propyleenglycol. Een deel van deze stoffen kan ook kankerverwekkend zijn.
De meeste (91,4%) rokers roken sigaretten of shag. Zij roken gemiddeld 10,2 sigaretten of shagjes per dag. De andere rokers roken bijvoorbeeld pijp of sigaar. Van de volwassen bevolking rookt 3,6% 20 of meer sigaretten of shagjes per dag (zware rokers).
Een middel met nicotine kan je helpen om te stoppen met roken. Er zijn kauwgom, pleisters, tabletten, mondspray en spray om in te ademen met nicotine. Kauwgom: werkt snel en kort.