De prikpil is een injectie (prik) waar hormonen in zitten. Je krijgt deze prik ongeveer elke twaalf weken in je bil, arm of bovenbeen. Je kunt de prik halen bij de assistent van de huisartsenpraktijk of kunt deze zelf zetten.
Niet geschikt voor vrouwen ouder dan 45 jaar: de prikpil geeft een licht verhoogd risico op osteoporose of broze botten. In het begin kan je last hebben van frequent, onregelmatig, licht bloedverlies. Als je bijwerkingen hebt, kan je die niet zomaar stoppen. De hormonen blijven drie maanden in je bloed.
Prikpil: nadelen van deze vorm van anticonceptie
Zoals eerder beschreven, kun je tussendoor bloeden. Daarnaast kan het terugkeren van de vruchtbaarheid een jaar of soms nog langer duren. Je lichaam heeft tijd nodig om de hormonen te verwijderen. Dit betekent dat je ook niet zomaar kunt stoppen als je bijwerkingen hebt.
Het voordeel van de prikpil is dat je er niet elke dag aan hoeft te denken. Elke 12 weken ga ik naar de huisarts. Ik krijg de prik in mijn bil. Soms doet dat een beetje pijn, dat hangt af van de assistent die de pil zet.
Een prikpil kost ongeveer €15,00. Je bent dan 3 maanden beschermd. Tot 18 jaar vergoedt de basisverzekering jouw anticonceptie. Als je tussen de 18 en 21 bent, betaal je anticonceptie uit je eigen risico.
In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.
Na enkele maanden krijgen de meeste vrouwen geen bloeding meer. Als u met dit medicijn bent gestopt, kan het enkele maanden duren voor u weer een menstruatie krijgt. Na stoppen bent u dus niet direct vruchtbaar. Het kan in sommige gevallen wel 2 jaar duren voor de vruchtbaarheid is teruggekeerd.
De prikpil werkt vanaf de eerste injectie. Voordat je de eerste injectie krijgt, moet je zeker weten dat je niet zwanger bent. Het moment wanneer je voor de eerste keer een injectie krijgt, hangt af van het anticonceptiemiddel dat je daarvoor gebruikte.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
Wanneer loop je risico op zwangerschap? De prikpil is een hormooninjectie, dus geen pil. De injectie beschermt je 3 maanden tegen zwangerschap. De prikpil is heel betrouwbaar.
De prikplek kan nog een paar dagen een beetje pijn doen. Je kunt het staafje niet zien zitten. Je kunt met je vinger wel voelen dat het er zit. Dit is normaal.
Er zijn 2 varianten van de prikpil. De voorkeur gaat uit naar de intramusculaire vorm (150 mg/ml), op grond van ervaring en kosten. De subcutane vorm (160 mg/ml) is een optie als de vrouw de prikpil zelf wil en kan toedienen.
Welk type pil? De pil is er alleen voor meisjes. Je dochter kan de pil op doktersrecept krijgen. Omdat er verschillende soorten anticonceptiepillen zijn, kan ze het best met de huisarts of iemand van Sense.nl overleggen welke pil het meest geschikt voor haar is.
Bij de meeste vrouwen is dat 5 tot 6 maanden na de laatste injectie. Meer dan 80% van de vrouwen wordt zwanger binnen een jaar nadat ze gestopt zijn met de prikpil. Het is mogelijk om zwanger te raken in de eerste maand na het missen van een injectie.
Depo-Provera is een oestrogeenvrije anticonceptiemethode die je 12 weken beschermt tegen zwangerschap. Je hoeft daardoor maar één keer in de 3 maanden aan anticonceptie te denken. Je arts dient dit type prikpil via een injectie in je bilspier toe of eventueel in je bovenarm.
Meer dan 12 uur geleden. Ben je één pil vergeten en had je deze eigenlijk meer dan 12 uur geleden moeten innemen? Dan kan de werking van de pil verminderd zijn. Kijk in onderstaande tekst wat je moet doen om toch beschermd te zijn tegen een zwangerschap.
In principe is het niet ongezond om na het stoppen met de pil af te vallen. Je raakt vocht kwijt of je hormoonhuishouden past zich aan, waardoor je lichaam verandert. Wel is het altijd aan te raden om je huisarts te raadplegen als je extreem gewichtsverlies in korte tijd ervaart.
De meeste vrouwen zijn dan 50 of 51 jaar. Bent u 1 jaar lang niet meer ongesteld geweest? Dan bent u in de menopauze. In de menopauze bent u niet meer vruchtbaar.
Anticonceptiemiddelen worden gratis voor vrouwen tot 25 jaar. De ministerraad heeft het Koninklijk Besluit daaromtrent vrijdag goedgekeurd. De morning-afterpil wordt volledig gratis, ongeacht de leeftijd. De maatregel maakt deel uit van het budget van de gezondheidszorg voor 2020, dat eind vorig jaar werd goedgekeurd.
De prikpil is een anticonceptiemethode waarbij je eens per 3 maanden een injectie met hormomen krijgt, waardoor je beschermd bent tegen een zwangerschap. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan wordt de prikpil vergoed vanuit de basisverzekering.
Tot je 18e krijg je een volledige vergoeding uit de basisverzekering. Je betaalt ook geen eigen risico. Tussen je 18e en 21e wordt de pil gedekt uit de basisverzekering, maar betaal je wel je eigen risico. Zodra je 21 bent, moet je de pil helemaal zelf betalen, tenzij je een aanvullende verzekering hebt afgesloten.