Maar met dit recept is dat niet het geval! What is this? Deze gevulde opgerolde broodjes maak je namelijk de avond van tevoren al en je geeft ze hun tweede rijs 's nachts in de koelkast. Zo hoef je ze 's morgens alleen nog maar af te bakken en kun je vervolgens genieten van versgebakken broodjes!
In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen.
Wrappen en rollen. Een makkelijk alternatief voor boterhammen zijn tortillawraps. Je vult ze met eender wat: broodbeleg, groenten of het restje van de vorige avond. Bovendien nemen ze minder vocht op waardoor ze beter bewaren in je broodoos.
In principe kun je ieder broodrecept gebruiken. De avond van te voren kun je beginnen met het deeg maken, daarna moet het een nacht in de koelkast rijzen.
Bij zachte broodjes is het voordeel dat je ze een dag van tevoren al kan klaarmaken. Je kan ze zelfs al beleggen en bewaren in de koelkast onder vershoudfolie. Ben je meer fan van harde broodjes? Maak dan de dag van tevoren al borden met verschillend beleg klaar.
Om alle smaak te behouden en de sandwich bij elkaar te houden, wikkel je de sandwich strak in plasticfolie voordat je hem in de koelkast legt. Het brood wordt 's nachts iets zachter, maar de knapperige buitenkant houdt alles bij elkaar wanneer je klaar bent om hem uit te pakken en te eten.
Als u een groot evenement organiseert, zijn sandwiches geweldig omdat ze de dag ervoor kunnen worden gemaakt . Ze zijn een publiekslieveling, veelzijdig en kosteneffectief (afhankelijk van uw vullingen). Als u een groot feest hebt, kan het makkelijker zijn om een of twee soorten sandwiches te maken.
Mijn deeg staat meestal 12-14 uur in de koelkast. Ik maak het deeg direct na of net voor het avondeten en bak het brood nadat ik wakker word. Dit is geen regel, het is geen probleem als je het deeg een paar uur korter of langer in de koelkast hebt liggen . De langste tijd dat ik mijn deeg in de koelkast heb bewaard is 18 uur.
Rusten en rijzen
Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. De tijdsduur is afhankelijk van de temperatuur. Bij kamertemperatuur duurt het ongeveer 2 uur. In de koelkast kun je het een nacht laten rijzen.
Dit betekent dat u uw deeg 's nachts of terwijl u op het werk bent in de koelkast kunt zetten en er later weer naar kunt kijken . Door uw deeg, of het nu gist of zuurdesem is, in de koelkast te zetten, krijgt het een betere smaak en textuur.
Om brood langer te kunnen bewaren kan het uiteraard ingevroren worden, dan kan het minimaal een maand meegaan. Heeft u afbakbroodjes gekocht? U kunt ze 2 – 3 dagen bewaren, mits goed afgesloten en op een droge en donkere plek. In de zomer adviseren wij om de broodjes in de koeling te bewaren.
Aluminiumfolie is een geweldig hulpmiddel om te voorkomen dat uw boterhammen uitdrogen . Het is ook handig om warme broodjes warm te houden.
Broodroosters . Broodroosters hebben een dubbele functie, ze bieden een optie met lage warmte om eten warm te houden zonder het uit te drogen. Compact en handig, ze zijn perfect voor kleine bijeenkomsten. Het beste voor: Kleine porties, sandwiches, geroosterde groenten en het opwarmen van pizza of ovenschotels.
Harde broodjes
De voorkeur heeft om ze in een goed afgesloten plastic zak te doen in de broodtrommel. Liever niet in de koelkast omdat de broodjes dan sneller uitdrogen. In een plastic zakje zullen de korstjes wel snel minder krokant worden. Als je een oven hebt, is het lekker om ze even "op te piepen".
Deeg laten rijzen is erg belangrijk voor de smaak en textuur van zelfgebakken brood. Tijdens het rijzen produceert het gist of de zuurdesem kooldioxide. Dit zorgt voor een mooi luchtig en goed gerezen brood. Hoe langer en langzamer je brooddeeg laat rijzen, des te lekkerder de smaak en textuur van het brood.
Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren. Dit in verband met kans op bederf van het beleg bij te hoge temperaturen.
Hoe langer het deeg rust, hoe beter het resultaat. Ik mag zelf het deeg graag al een dag van tevoren maken. Zeker bij bijvoorbeeld speculaas of gingerbread koekjes, de smaak wordt dan zoveel lekkerder.
Gist in brooddeeg heeft onder andere vocht nodig om te kunnen groeien. Als je geen vochtige theedoek over de kom legt, wordt de bovenkant van het deeg droger en harder.Het deeg rijst dan minder goed.
De rijstijd voor brooddeeg varieert op basis van de samenstelling van het deeg (hoeveelheid voordeeg, bloemkeuze en hydratatie) en de temperatuur waarbij het wordt gerezen. Het deeg moet over het algemeen ongeveer 1 tot 4 uur rijzen op een warme temperatuur of een nacht (of langer) op een koude koelkasttemperatuur .
Maak het roldeeg een dag of twee van tevoren, bewaar het in de koelkast , vorm het en bak het wanneer je het nodig hebt.
Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van ouder brood neemt overigens niet af.
Pak je broodje in voor succes
Wikkel eerst de hele sandwich in een laag papier, snijd hem doormidden en wikkel de helften vervolgens weer in het papier . Voor extra zekerheid, doe de verpakte sandwich in een luchtdichte container voordat je hem inpakt, zegt Kunk.
U mag uitgaan van een minimum van 4 stuks per persoon om de honger te stillen.
Over het algemeen is het bestellen van 1,5 sandwich per persoon het perfecte aantal. Als u een salade of een bijbehorend plateau bestelt, is 1 sandwich per persoon de gewenste portiegrootte.