Stenen dakpannen maak je schoon met een hogedrukreiniger met een gemiddelde straal. Dit zorgt ervoor dat mos en andere vreemde elementen van het dak verwijderd worden. Je kunt ook een beetje afwasmiddel mengen met het water. Let er tijdens het reinigen op dat je van boven naar beneden werkt.
De prijs voor het reinigen van uw dak verschilt per bedrijf. Gemiddeld bent u tussen de €8,- en €15,- kwijt per m². Vervolgens heeft u de keuze of u nog extra werkzaamheden aan uw dak wilt laten doen. U kunt hierbij denken aan impregneren of coaten om uw dak beter te beschermen en de levensduur te verlengen.
De dakpannen reinigen gebeurt met een hogedrukspuit met vuilfrees. Er wordt daarbij van boven naar beneden gewerkt zodat het water niet onder de pannen terecht komt.
Je dak ontmossen kan je zelf
Een hogedrukreiniger is het enige wat je nodig hebt. Als je wil, of als je met hardnekkig mos kampt, voeg je een gespecialiseerd product toe aan het water. Maar meestal volstaat het om je dak af te spuiten met water. Je voert de werken het best uit na een vochtige periode.
Dakpannen schoonmaken met schoonmaakazijn
U kunt ook proberen om uw dakpannen schoon te maken met schoonmaakazijn. De groene aanslag kunt u hiermee erg goed verwijderen van uw dakpannen. De zure azijn is dodelijk voor mossen en algen en dat maakt het een zeer effectief bestrijdingsmidddel.
Mosvorming zorgt er namelijk voor dat je dakpannen poreus worden, waardoor er op termijn scheurtjes en barstjes ontstaan die tot waterinfiltratie kunnen leiden. Doordat er lekken in je dak ontstaan zullen de stookkosten, en dus ook de energiefactuur, verhogen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Mossen zijn erg schadelijk voor uw dak. Na aanhechting van de spore zullen de rhizoiden in uw dakpannen dringen. Deze rhizoiden houden het vocht van de mos vast. Wanneer het gaat vriezen, zetten de rhizoiden uit en beschadigen zo de structuur van de dakpannen.
Dak ontmossen prijs
Laat je gewoon je dak ontmossen, dan kan je je verwachten aan gemiddelde kosten van 9 à 15 euro per m2. Kies je voor een dakontmossing en een bescherming met een coating, dan kan je rekenen op prijzen vanaf 30 euro per m2.
Uw dak ontmossen is van groot belang, want een mosvrij dak beschermt u beter tegen de regen, sneeuw, vocht en koude. Een voorwaarde voor deze bescherming is natuurlijk dat het dak optimaal kan functioneren: zodra er mos of algen op het dak beginnen te groeien, kunnen er problemen ontstaan.
Een dakbeschot bestaat uit platen waarmee dakdekkers het dak van uw woning dichtmaken. Het plaatmateriaal zorgt er dus voor dat de ruimte onder het dak winddicht wordt gemaakt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat u daar dan kunt leven. Daarom plaatst men daaronder vaak isolatie.
Nooit op de pannen zelf gaan staan. - je kan er de pan mee beschadigen.
De levensduur van keramische dakpannen is zo'n 75 jaar, betonnen dakpannen gaan zo'n 40 jaar mee. Dakpannen zijn aan vervanging toe als ze poreus worden en lekkages veroorzaken. Dit kun je controleren door op de pannen te tikken.
Dit kan makkelijk met een, hogedrukspuit, bezem of borstel en een goed schoonmaakmiddel. Met een hogedrukspuit kun je de dakpannen reinigen en schoon krijgen. Doe dit met heet water. Dakpannen die kwetsbaar zijn (zoals leien pannen of shingles) kunnen schoongemaakt worden met een lage drukspuit.
Volgens schattingen is het mogelijk om met een dakcoating en het juiste onderhoud de levensduur van een dak te verlengen van 20 of 30 jaar tot 50 of 60 jaar, afhankelijk van de weersinvloeden.
Waarom een dak ontmossen? Het ontmossen van daken heeft een aantal interessante voordelen: Schade aan het dak voorkomen: door mos op het dak wordt de dakbedekking poreuzer waardoor deze makkelijker vocht opneemt. Wanneer het vriest zet het vocht uit waardoor er scheurtjes en barsten in de dakbedekking kunnen komen.
Na ongeveer 70 jaar verdwijnt de waterafstotende kracht en worden de dakpannen poreus, hierdoor kan o.a. lekkage ontstaan. Wanneer dakpannen poreus zijn, zullen ze daarnaast regenwater opnemen en dit vasthouden. Een nadelig effect hiervan is dat mos en algen de kans krijgen om op de dakpan te gaan groeien.
Om je daken volledig mosvrij te houden, volstaan 1 à 2 azijnbeurten per jaar. Is je dak volledig bedekt met een dikke laag mos of groene aanslag, dan kies je ook best voor een onverdunde sproeibeurt.
Mos verwijderen met kokend water
Mos heeft geen diepe wortels en is dus makkelijk te verwijderen met kokend water. Afhankelijk van de hoeveelheid mos, giet je 3 tot 6 keer kokend water over de groene plantjes. Laat het water wel even intrekken voordat je een nieuwe portie uitgiet.
Wij krijgen soms de vraag of het ook mogelijk is om dakpannen te reinigen en ontmossen met azijn,.. het antwoord op deze vraag is: Ja, dat kan.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.