Cupcakes met een toef zou ik niet in hun geheel invriezen. Als de botercrème ontdooit is er kans dat de crème gaat schiften, dat staat natuurlijk niet mooi. Je kunt dan beter de botercrème los invriezen, dan kun je dit na het ontdooien nog even opkloppen.
Een taart met botercreme kun je invriezen. Zorg ervoor dat hij geleidelijk weer op kamertemperatuur komt om schiften te voorkomen. Het handigst is om de taart te laten ondooien in de koelkast. Cupcakes met toef kun je wel in de koelkast bewaren als je ze maar goed verpakt.
Gewone cupcakes kan je ongeveer 3 dagen bewaren in een goed afgesloten koekentrommel. Best niet in de koelkast. Wanneer je de cupcakes nog afwerkt met fondant of boterroom kan je ze in principe nog een dag of twee langer bewaren. In de vriezer bewaren cupcakes tot 3 maanden.
Ook gedecoreerde cupcakes kun je invriezen. Zet ze in een taartdoos en doe hier een zak omheen tegen vocht. In de vriezer blijven de cupcakes 3 maanden goed.
Botercrème kun je ook goed invriezen, het blijft dan zo'n 3 maanden goed. Ontdooi de crème in de koelkast en laat hem daarna op kamertemperatuur komen, voordat je hem verwerkt.
Cupcakes bewaren
Je kan gebakken cupcakes in een doos in de vriezer bewaren tot 3 maanden lang. Gebakken cupcakes met een toefje botercrème van bijvoorbeeld FunCakes kan je ook heel goed invriezen, hiervoor geldt een bewaartijd van 3 maanden in de vriezer.
Ben je klaar om de bevroren cupcakes te ontdooien? Verwijder eerst het huishoudfolie en laat ze rustig op het aanrecht ontdooien. Binnen één tot twee uur zijn ze ontdooit.
Wie cupcakes graag versiert met glazuur, chocolade, spikkels… heeft twee opties: je kan enkel de cakejes invriezen en dan leuk decoreren wanneer je ze ontdooit; of je kan het geheel invriezen. Hoe goed dat lukt, hangt af van de topping. Uitproberen is de boodschap.
Een boterkoek is tot wel 3 maanden in de vriezer houdbaar
Je kunt de boterkoek tot drie dagen in de koelkast bewaren.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen.
Botercrème is ook prima in te vriezen. Je kunt het hier in een afgesloten bakje tot wel 3 maanden bewaren. Haal een dag voor gebruik het bakje uit de vriezer en laat dit in de koelkast ontdooien.
Gelukkig is het heel goed op te lossen! Plaats de kom met crème boven een pan met kokend water (zorg dat de kom het water niet raakt) en verwarm de crème al kloppende gedurende ongeveer een minuut. Haal de kom van de bain-marie af en klop het mengsel vervolgens verder. Indien nodig kan dit herhaald worden.
Botercrème is in de koelkast ongeveer één week houdbaar. Vergeet niet dat de boter in de crème hard wordt. Haal de botercrème dus altijd een paar uur voordat je begint met decoreren uit de koelkast.
Cupcakes invriezen kan ook. Verpak ze dan luchtdicht voor je ze in de vriezer plaatst. Ik doe dit zelf het liefst in kleine porties van 3 of 4 cupcakes. Ze blijven in de vriezer 3 maanden goed.
Je kunt de cupcakes in een luchtdichte trommel makkelijk 5 tot 6 dagen bewaren. Het recept is voldoende voor 50 tot 60 cakejes en dus perfect geschikt voor een groot gezelschap zoals een verjaardagspartijtje of babyshower! Haal alle ingrediënten die op kamertemperatuur moeten zijn ruim van tevoren uit de koelkast.
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
Boterkoek bewaren
Ook boterkoek kun je het beste in de koelkast bewaren; dan blijft de boter langer goed. Als je 'm eerst in vershoudfolie verpakt, droogt de buitenkant bovendien niet uit. Je kunt de koek wederom ongeveer een halve week bewaren.
Boterkoek kan lang bewaard worden. Doe dit op een donkere, droge plek waarbij de plastic zak goed gesloten is.
Eenmaal gebakken en afgekoeld verpak je je biscuit goed in vershoudfolie, zorg dat het luchtdicht verpakt is zodat je taart niet kan uitdrogen. Je bewaart een biscuit buiten de koelkast, ga er wel binnen 2-3 dagen mee aan de slag. Nog een optie is je biscuit invriezen. In de vriezer blijft hij wel 3 maanden goed.
Verpak de cake luchtdicht in plasticfolie voordat je hem in de vriezer doet. Je kunt de cake ook in plakjes snijden en de plakjes cake invriezen in plasticfolie. Zo kun je de plakjes versgebakken cake makkelijk ontdooien wanneer je er zin in hebt. Cake blijft ongeveer 3 maanden goed in de vriezer.
Als je ze in de vriezer stopt in een kartonnen doos, en dan met een plastic zak errond, daarna ontdooit in de koelkast met plastic zak er nog rond en een uurtje voor serveren laat "opdrogen", gaat het allemaal prima.
Re: Ganache invriezen
Ja hoor het kan prima! Ik heb gisteren de ganache uit de vriezer gehaald, laten ontdooien in de koelkast en het smaakt prima, structuur is hetzelfde, netzo dik. Een aanradertje.
Het hangt ervan af welk beslag je gemaakt hebt, hoe je het verpakt en hoe koud je het bewaard hebt. De cctjes kun je natuurlijk ook allemaal bakken en invriezen, zorg er dan wel voor dat je ze heel goed verpakt in folie en een diepvrieszak waar je alle lucht uit haalt.
Vries het beslag in hun vorm in
Vul een muffinvorm met het beslag. Bedek de vorm goed en stevig met plastic folie en vries het in. Wanneer het beslag bevroren is, haal je ze uit de vorm en leg je ze in een druk-en-sluitzakje. Let hierbij op dat je zoveel mogelijk lucht laat ontsnappen voordat je het zakje dicht doet.
Diepvries? In je diepvries kan alles lang goedblijven: ook taart! Wat betreft taart met slagroom: die kan je best zo snel mogelijk opeten, maar banketproducten zonder slagroom kunnen ongeveer een maand in de vriezer worden bewaard!