Couscous Couscous is grof gemalen durumtarwe (gries) afkomstig uit Noord-Afrika en wordt vooral in Afrikaanse en Oosterse keukens gebruikt. Ook couscous wordt gekookt en is een prima vervanger voor rijst. Couscous zijn hele kleine bolletjes en hun structuur leent zich uitermate goed voor exotisch getinte gerechten.
Bulgur is een perfecte vervanger voor couscous en quinoa.
Rijst is een graan maar bevat ook geen gluten.Couscous wordt gemaakt van tarwe en bevat wel gluten. Granen zoals tarwe hebben vanwege gluten een ongezond imago gekregen en quinoazaadjes lijken een betere uitkomst te bieden, maar dit is niet te onderbouwen.
Couscous bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat couscous vezels, B- vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon.
Je kunt de quinoa zaden op dezelfde manier gebruiken als rijst of couscous en je kunt dus eindeloos variëren. Door het notige aroma smaakt quinoa ook heerlijk in salades. Quinoa is te koop in de natuurvoedingswinkel (merk Ekoland).
Couscous wordt gemaakt door tarwebloem met water fijn te wrijven. Het is dus een bewerking van (durum)tarwe en lijkt daarom meer op pasta. Couscous valt binnen de productgroep granen. Je kunt couscous prima als vervanger van rijst, pasta of aardappels eten.
De wetenschap over …
Verschillende onderzoeken tonen aan dat volkorengranen gunstig zijn voor de gezondheid. Zo hebben mensen die vooral de volkoren graansoorten eten een lager risico op hartziekten, darmkanker en diabetes in vergelijking met mensen die kiezen voor de niet-volkoren versies.
Je kunt couscous perfect combineren met allerlei soorten groenten, ideaal wanneer je gezond wilt afvallen. Maar ook met kip, vlees, of vis kun je heerlijke maaltijden bereiden. Warm, of in een salade, de keuze is aan jou!
Quinoa wint het van bruine rijst wat betreft eiwitgehalte. Ook bevat het over het algemeen een lichtere vorm van koolhydraten, waardoor het past binnen de koolhydraatarme leefwijze. Daarnaast bevat het veel vezels en vind je in quinoa vier keer zoveel ijzer dan in een portie bruine rijst.
Weet dat couscous al snel 350 kcal bevat per 100 g (de standaardportie volgens verschillende producenten). Golden Sun bevat de minste calorieën: 346 kcal per 100 g. Panzani en Delhaize zitten aan het andere eind: ongeveer 370 kcal per 100g.
– Calorieën: Er zitten 345 calorieën in zilvervliesrijst en 338 in volkoren couscous. – Eiwitten: In zilvervliesrijst zit 9 gram eiwitten en in volkoren couscous 12 gram. – Koolhydraten: In een portie zilvervliesrijst zitten iets meer koolhydraten (68 gram) dan in een portie couscous (65 gram).
Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten.
Ervaar de exotische smaken van couscous gecombineerd met sappige gehaktballen en kip. Een essentiële maaltijd voor je koolhydraatarm dieet, het is een gezonde keuze die barst van de smaak.
Couscous is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Afrika en is gemaakt van durumtarwe. Dit is harde tarwe, waar ook pasta van gemaakt wordt. Om er couscous van te maken, wordt durumtarwe gemalen en wordt er met water een graanproduct van gemaakt dat bestaat uit kleine korreltjes.
Gemiddeld zit je met 75 gram couscous per persoon altijd goed. De couscous neemt tijdens het koken namelijk nog wat vocht op en is daarom een iets zwaarder als het op je bord ligt. Met een hoeveelheid van 75 gram heb je na het koken een mooie hoeveelheid voor een gezonde en gebalanceerde maaltijd.
Ten slotte krijgen wij vaak de vraag of basmatirijst gezond is. Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
Staat er een gerecht met rijst op het menu? Vervang dan witte rijstsoorten voor zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat namelijk de meeste voedingsstoffen, waaronder vezels. Vezels houden je darmen gezond, helpen je gewicht op peil te houden en kunnen de kans op darmkanker verkleinen!
Biologische zilvervliesrijst is zowat de gezondste rijst die je kan eten. Maar af en toe witte rijstsoorten (zoals risottorijst en sushirijst) eten is niet ongezond; het is gewoon minder voedzaam dan zilvervliesrijst.
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeervetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
De koolhydraten uit zilvervliesrijst worden in het bloed namelijk minder snel omgezet naar suiker dan de koolhydraten uit niet-volkoren producten. Gevolg: je hebt minder snel honger. Dus ook ideaal als je wil afvallen!
Is parelcouscous gezond? Jazeker! Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
De onderzoekers hebben de voedingsmiddelen vergeleken op basis van hun dichtheid aan voedingsstoffen. Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
Volle granen zoals volkorenbrood, havermout, bruine rijst en volkorenpasta zijn goed voor je gezondheid. Ze bevatten voedingsvezels en nuttige voedingsstoffen.
Couscous bevat vooral koolhydraten. Verder bevat het veel B-vitamines, mineralen en vezels. Wanneer couscous meer dan 2,1 gram per 100 gram aan graanvezels bevat, past het in een gezond voedingspatroon. Echter, wanneer je witte couscous vervangt door de volkoren variant, geeft dat winst voor de gezondheid.