bereidingstip:Je kunt de
Je kunt ze zowel warm als koud serveren deze knakworstjes met bladerdeeg, een heerlijk borrelhapje. Zelf vind ik ze overigens warm wel het lekkerst. Tijdens een verjaardag of borrelavond zorg ik er gewoon voor dat ik ze al helemaal klaar en gebakken heb.
Jumbo Cocktailworstjes, product en prijs van blik à 30 stuks.
Bladerdeeghapjes van tevoren maken
Gebakken bladerdeeghapjes bewaar je op een schaal afgedekt met aluminium folie. Zo blijven ze 3-4 dagen goed. Het bladerdeeg zal waarschijnlijk wat minder knapperig worden, maar wanneer je ze weer opwarmt in de oven komt dit vanzelf goed. Warm ze in zo'n 5 minuten op 225 graden op.
Je kunt de knakworsten nu twee dagen bewaren in de koelkast.
Zo maak je de knaks klaar: IN EEN PAN: Bij voorkeur de worstjes langzaam in het vocht verwarmen zonder ze te laten koken. IN DE MAGNETRON: Leg de worstjes naast elkaar op een bord en verspreid ze zoveel mogelijk. Verwarm deze gedurende 1½ minuut bij 450 Watt.
In het blik zitten 12 knakworsten. Heerlijk met mosterd of mosterdsaus. U kunt de worstjes verwarmen in het eigen vocht of negentig seconden in de magnetron op een bord op 450 watt.
Bladerdeeg heeft een gladde en een ruwe kant. De kant waar het papier zit, is de gladde kant en hier moet de vulling op, want deze kant plakt goed dicht. Vervolgens goed aandrukken met een vork en de hapjes blijven goed gesloten en mooi van vorm.
De ingrediënten zijn als volgt: water, zonnebloemolie 13%, rijstebloem, kippenei-eiwitpoeder¹ 4,2%, gemodificeerd zetmeel, inuline, verdikkingsmiddel (E461, E415, E401), voedingszuur (E330, E270), rookaroma, suiker, gistextract, maltodextrine, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, tomatenpuree, zout, aroma, specerijen ...
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Soms staat in een recept: prik gaatjes in het deeg om ervoor te zorgen dat het tijdens het bakken lekker luchtig wordt. Natuurlijk kun je hier een vork voor gebruiken of desnoods een satéprikker.
Glansmiddel. In sommige bakrecepten gebruik je ei om het (blader)deeg mooi te laten glanzen. Door bijvoorbeeld appeltaart met ei te bestrijken komt de taart mooi bruin uit de oven.
Knakworsten kun je zowel koud als warm eten. De knakworsten zijn namelijk al helemaal gaar en klaar voor consumptie. Het opwarmen kan gemakkelijk in een pannetje op het fornuis. Zowel de worstjes als het 'sap' in het blik worden daarbij in het pannetje gegoten.
Gewoon koken dus! Je zou denken dat hotdogs en knakworsten toch al zijn voorgekookt dus die kun je gewoon rechtstreeks uit blik eten? Nee, niets is minder waar. De Listeria-bacterie ligt op de loer, deze is alleen maar te bestrijden door verhitting.
Opgiet: water, zout. Verwarm de Knaks in het vocht in de pan, of in 1,5 minuut op een bord in de magnetron bij 450 Watt. Knaks zijn koud ook lekker!
Er zit 1,4 gram vet in 1 stuk (20 gram) knakworst, mager, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Het blik is een standaardmaat. Knakworsten zijn niet allemaal precies gelijk. De inhoud van het blik wordt gewogen, en niet geteld. Dus vandaar dat er ook 'ongeveer 11 stuks' of 'circa 11 stuks' op een blik knakworsten staat.
Het nieuwste Unox knakworstblikje bevat 11 knakworstjes in plaats van 10. Het totaalgewicht blijft 400 gram. De 11 worstjes wegen dus elk ruim 36 gram (voorheen 40 gram per worstje).
Het beste antwoord. Geen zorgen, hier is niets mis mee. Of het blik nu aan de binnenkant gecoat is met een kunststof laag (vooral voor zure voedingsmiddelen) of tin, het kan tegen de warmte. Dat moet ook wel, voedsel in blik wordt door middel van hitte (in stoomketels) gesteriliseerd als het al *in* het blik zit.
Stap 3: Snijd de knakworstjes elke centimeter in, maar niet helemaal door. Verwarm 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de worstjes in 4-6 minuten knapperig, keer ze halverwege voorzichtig om. Door de warmte gaan de inkepingen openstaan en trekken de worstjes rond.
Warm het pannetje op de laagste stand op. Laat de knakworsten niet koken! Als er waterdamp van het vocht afkomt dan zijn de knakworsten klaar.
Vervang eigeel door sojamelk
Als je eigeel wilt gebruiken om je gebak mee te bestrijken, kan je het ei vervangen door sojamelk. Dit geeft je gebak een mooie bruine kleur en glans. In het gebak zelf kan je het beste een eierdooier vervangen door een kant-en-klare eivervanger.
Glanzend (blader)deeg
Zoet gebak met bijvoorbeeld bladerdeeg kun je bestrijken met abrikozenjam om een glanzend laagje te krijgen. Voor hartige gerechten kun je een eetlepel maïzena oplossen in wat warm water en het daarmee bestrijken.
Kluts je ei in een kommetje en leng het aan met een klein scheutje melk. Dat hoeft echt niet veel te zijn, een flinke slok om het te vergelijken. Dit mengsel geeft een mooie glans aan je baksels en voorkomt dat er zich vellen vormen op het oppervlak.