Weg ermee. Maar niet schrikken als de binnenkant eerst egaal wittig-groen is maar een tijdje na het opensnijden bruine vlekken begint te krijgen: dat is een heel natuurlijk proces en betekent niet dat de aubergine niet goed meer is. Gewoon verdergaan met marineren of bereiden; dat wordt smullen straks!
Je kunt het beste vaststellen of een Aubergine niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Aubergine beschimmeld is of rotte plekken heeft dient de Aubergine weggegooid te worden.
Het mooie witte vruchtvlees verkleurt snel bruin als je het blootstelt aan de lucht. Als je dat wilt voorkomen, is het beter om de groente zo kort mogelijk voor bereiding schoon te maken en te snijden, of er wat citroensap overheen te sprenkelen.
Als je aubergine te zacht begint te worden om er verder nog iets mee te kunnen, is een auberginedip ideaal. Hierbij wordt de aubergine gekookt tot moes, waarna het gemengd wordt met onder andere heel veel knoflook en andere kruiden. Meng er wat feta doorheen voor een heerlijke dipsaus of gooi het over je pasta.
- De rijpe vrucht heeft een dieppaarse kleur met een matte, zachte glans. Glimt de groente nog heel intens, dan is ze nog niet voldoende rijp. Er zijn ook varianten in andere kleuren, maar die zijn bij ons niet zo courant.
Naast calcium bevatten aubergines ook foliumzuur, magnesium en ijzer, allemaal nodig om goed en energiek te kunnen functioneren. Aubergine is rijk aan vezels. Die dragen bij aan een goede darmgezondheid, geven een verzadigd gevoel en houden de bloedsuikerspiegel stabiel.
Bewaren. Bewaar aubergines op een donkere, koele plaats waar het een beetje vochtig is. Ze zijn op deze manier 1 week houdbaar. Omdat aubergines zeer gevoelig zijn voor lage temperaturen is het raadzaam de vruchten niet bij temperaturen lager dan 16 °C te bewaren.
Het kan maag-darmklachten en hoofdpijn veroorzaken. Ook kan dit stofje solanine de symptomen van reuma versterken. Soms is aubergine wat bitter. Deze bittere smaak is afkomstig van de pitjes, waar de meeste solanine in zit.
Aubergines bevatten veel meer gezonde vezels dan courgette. Goed voor de darmflora en stofwisseling dus! Al hebben courgettes ook veel andere goede voedingsstoffen. Aubergines bevatten meer vocht dan courgettes.
Aubergine bewaren doe je zo
Bewaar aubergine niet in de koelkast. Bewaar de groente op een koele en droge plaats. De ideale temperatuur is 10-15°C.
Aubergines verkleuren snel na het snijden. Sprenkel er wat citroensap over om het kleuren te verminderen of verwerk ze meteen. Gebruik een roestvrijstalen mes, andere metaalsoorten zullen zwart worden. Aubergines hebben sponsachtig vruchtvlees dat veel vet opneemt tijdens het bakken.
Als er rotte plekken op het fruit zijn, knip ze dan eerst en begin dan met het schoonmaken van de hele aubergine. Leg het mes naar boven en leid langzaam van het ene uiteinde naar het andere, snijd een dunne schil af en laat zoveel mogelijk het vruchtvlees achter. Gebruik deze methode om de hele aubergine te schillen.
Tegenwoordig zijn de aubergines helemaal niet meer bitter, maar zouten blijft een ding. Door de aubergine vooraf te zouten, onttrek je er vocht uit en minder vocht is meer smaak. Bovendien zout je de aubergine zo van binnen en meer zout is ook meer smaak.
Weet je niet hoe je een aubergine het best kunt eten? Maak eens deze heerlijke salade. Zowel lauwwarm als koud heel lekker.
Snijd de uiteinden eraf en halveer de aubergine in de breedte. Leg de aubergine met het snijvlak op de snijplank. Houd je hand in de vorm van een klauw. Maak tijdens het snijden een draaiende beweging en verplaats de aubergine met je vingers tijdens het snijden.
Courgette, aubergine en paprika
Courgette, aubergine en paprika moet je ook niet in de koelkast bewaren. Deze groenten verliezen dan hun smaak. Je kunt ze het beste bewaren op kamertemperatuur.
Reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de door het Voedingscentrum geadviseerde dagelijkse portie van 250 gram groenten.
Gezonde vleesvervanger
Een aubergine telt slechts 25 kcal/ 100 gram en is daarmee één van de minst calorierijke groenten, daarnaast is een aubergine vezelrijk, bevat veel antioxidanten en is ze rijk aan vitamine C. In combinatie met een eiwitrijk product dus een ideale vleesvervanger!
Aubergine is een vruchtgroente uit de nachtschadefamilie, net zoals tomaat en paprika. Meestal is de peervormige vrucht donkerpaars.
Aubergine kruiden is een eitje; ze zijn erg neutraal van smaak en kunnen daarom veel smaakmakers hebben. Het is heel verleidelijk om hier zout bij te gebruiken, maar dat is absoluut niet nodig. Probeer bijvoorbeeld eens een kruidenmengsel van paprikapoeder, basilicum en oregano. Succes gegarandeerd!
Bereiding. Als je echt geen baby-aubergines kunt vinden, snijd je liefst smalle Turkse aubergines in plakjes. Dat kan ook, is ook lekker. Kook de aubergines in vijf à tien minuten tot ze zacht zijn.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Reeds gekookte of gebakken aubergine moet je wel in de koelkast bewaren in een afgesloten plastic bakje. Dit blijft dan 2 dagen goed. Als je deze groente invriest, blijft het tot maar liefst 12 maanden goed in de vriezer.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.