Besmetting en preventie papegaaienziekteMensen kunnen besmet raken door inademing van stofdeeltjes van ingedroogd oogvocht, snot of uitwerpselen van besmette vogels. Besmetting met deze stofdeeltjes kan ook plaatsvinden via contact met karkassen of veren van besmette vogels.
Besmette vogels scheiden de bacterie uit via mest, snot en oogvocht. De bacterie hecht zich aan kleine waterdruppeltjes en stofdeeltjes. Zo komt de bacterie in de lucht. Dieren die deze lucht inademen, kunnen besmet raken.
Papegaaienziekte is in het algemeen goed te behandelen met de juiste antibiotica, mits de diagnose tijdig gesteld wordt. Daarnaast kan, afhankelijk van de ziekteverschijnselen, verdere ondersteunende behandeling nodig zijn.
Bij de diagnostiek wordt gebruik gemaakt van een PCR-test, waarmee het DNA van de bacterie wordt aangetoond. Eerst wordt een algemene PCR uitgevoerd waarmee alle soorten Chlamydia kunnen worden aangetoond. Vervolgens wordt met een tweede PCR test bevestigd dat het om C. psittaci gaat.
Dit kan door het dragen van handschoenen, beschermende kleding en een mond-neusmasker tijdens contact met mogelijk besmette vogels, door inademing van stofdeeltjes te voorkomen (nat schoonmaken van mogelijke besmette oppervlakten zoals vogelkooien om verstuiving te voorkomen, zorgen voor voldoende ventilatie in ruimtes ...
Een vogel in een losse houding is meestal blij en comfortabel in het bijzijn van zijn baasje. Een vogel die zijn hoofd buigt naar zijn baasje, wil graag geaaid worden. Wanneer je vogel stijf zit met geplooide veren kan dit vaker duiden op ongemak of een onplezierige ervaring bij jouw vogel.
zwelling en blauwkleuring van kam, lellen en poten. oogontstekingen. zenuwverschijnselen, zoals draaien met de kop, kreupel lopen, de vleugels laag houden en niet meer kunnen vliegen. ademhalingsproblemen.
Vogels vertonen niet dezelfde pijnsymptomen als bijvoorbeeld honden, katten of mensen. Zo schreeuwen ze nooit als pijnreactie en verstijven ze eerder dan dat ze zich verzetten. Het laten zien van zwakte kan in de natuur namelijk je doodvonnis betekenen. Ze ervaren pijn echter wel op dezelfde manier.
Veel vogels kunnen in een periode van 2-3 weken herstellen. Er kan ook sprake zijn van grote sterfte waarbij de vogels binnen 1-2 dagen doodgaan veelal met inwendige bloedingen. Het Influenza A virus is bij papegaaiachtigen gevonden zonder dat er ziekteverschijnselen aanwezig waren.
Natuurlijk is ornithosis slechts een voorbeeld van de ziekten die door spreeuwen, duiven, meeuwen en andere vogels overgebracht kunnen worden. Vele andere bacteriën, virussen, schimmels, protozoën en ricketsiae zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van allergische en infectieziekten bij mensen.
Voor de wering van halsbandparkieten kunnen standaard vogelweringsmiddelen worden ingezet. Denk aan vogelnetten, om bijvoorbeeld toegang tot de rustboom te belemmeren, of afschrikkende geluiden. Uitgebeten nestkastjes kunnen vervangen worden door bijv. betonnen nestkasten.
Maar sinds 2022 zijn er ook veel besmettingen in de zomer. Bij pluimvee én bij wilde vogels. Vogelgriep is nu het hele jaar door aanwezig in Nederland.
U kunt de dode vogel melden bij de terreinbeheerder. Dat kan bijvoorbeeld de gemeente, het waterschap of Rijkswaterstaat zijn. Deze terreinbeheerder moet de vogel opruimen. De terreinbeheerder kan hier eventueel de dierenambulance, de Dierenbescherming of een andere organisatie voor inzetten.
Het belangrijkste is om een dode vogel, of een verzwakte vogel die wordt verdacht van vogelgriep, niet zelf aan te raken. Bel 144 als het dier nog leeft, om een melding te kunnen doen bij een dierenambulance of informatie te krijgen.
Bel dan de dierenambulance, die het jong kan komen ophalen en ervoor zal zorgen. Houd de vogel in de tussentijd warm in een doosje met wat tissues en een handdoek op de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust, en geef 'm geen voedsel of water. Probeer het jong nooit zelf groot te brengen.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Dode vogel opruimen
Haalt het DWHC de vogel niet op voor onderzoek? Dan kunt u een dode vogel in uw tuin of op uw balkon zelf opruimen. Draag wegwerphandschoenen of andere plastic handschoenen en doe de vogel in een vuilniszak of andere plastic zak. Doe de zak in een afvalcontainer.
Het vogelgriepvirus kan zich tussen dieren verspreiden door direct contact, door de lucht of via besmet materiaal zoals mest. Zelden worden mensen ziek van vogelgriepvirussen.Dit gebeurt alleen als er sprake is van direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen.
In zeldzame gevallen kunnen vogelgriepvirussen overgaan van dier naar mens. Dat noemen we een zoönose. Dit gebeurt meestal na intensief contact met zieke vogels. Dat kan bijvoorbeeld als pluimveehouder gebeuren of bij het ruimen van zieke of dode vogels.
Niet aanraken. Mocht een vogel in de voor-quarantaine symptomen vertonen van vogelgriep, dan kunnen we hem alleen maar helpen door zijn lijden te verkorten. De ziekte is dodelijk en niet te genezen. De symptomen zijn: vreemd draaien met de kop, sloom gedrag, het dier is gedesoriënteerd en apathisch.
Het opzetten van de veren in de nek, pinpointen van de pupillen, schreeuwen, blozen of zelfs blazen en grommen zijn voorbeelden van deze signalen, dit zijn dan ook wel de signalen die we moeten kennen om te weten dat de vogel op dat moment op zijn hoede is, bang of agressief is.
Als mens zijnde gaan we er vaak vanuit dat vogels dezelfde gevoelens als wij hebben en tonen, zoals verdriet, blijdschap enzovoorts. We weten van vogels niet wat ze denken; ze tonen verschillend gedrag wanneer hun kuikens zijn doodgegaan.
Tranen worden meestal gezien als een menselijk fenomeen, als een onderdeel van ons complexe emotionele leven. Maar tranen zijn niet alleen om te huilen. Alle gewervelde dieren, zelfs reptielen en vogels, hebben tranen.