Je kunt brood in verschillende zakken bewaren: Plastic zak: hierin blijft het brood vochtig en de korst zacht. In een plastic zak kan brood goed worden ingevroren. Tip: klop de broodkruimels uit de zak en gebruik hem opnieuw als diepvries- of afvalzakje.
“Brood bewaar je best niet in een plastic zak, want dan wordt het snel te vochtig en verliest het meteen zijn krokante korst. De papieren zak is dan de betere optie”, vertelt Arijs.
De beste manieren om brood te bewaren
Je kunt dezelfde techniek ook gebruiken met een papieren zak . Dit beschermt je brood beter en zorgt voor een goede luchtcirculatie, wat betekent dat je korst niet zacht wordt. Sommige mensen beweren dat een gesneden brood dat met de snijkant naar beneden in een papieren zak wordt bewaard, het verst blijft.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
Brood is namelijk een 'levend' product. Er zit vocht in en dat vocht wil eruit. Omdat plastic het vocht niet doorlaat maar binnenhoudt, slaat het vocht terug op de korst.Plastic maakt de korst van brood dus zacht.
Op een snijplank. Dit is de goedkoopste en makkelijkste manier: zet je brood met de aangesneden kant naar beneden op de snijplank. Dat zorgt ervoor dat het kruim niet uitdroogt. Deze manier werkt prima, maar wel minder lang dan de andere mogelijkheden.
De koele temperatuur kan het brood uitdrogen en sneller oud maken. Wikkel het in plaats daarvan strak in plastic of aluminiumfolie, zorg ervoor dat het brood bedekt en afgesloten is om het vocht binnen te houden. Bewaar de ingepakte baguette in een broodtrommel of een papieren zak om de houdbaarheid te verlengen.
Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel. Wil je elke dag vers brood? Vries het brood direct na aankoop in en ontdooi dagelijks de boterhammen die je gaat opeten.
Papieren broodzakken zijn ideaal voor het bewaren van brood, omdat ze het vocht absorberen en het brood langer vers houden. Daarnaast zijn ze ook handig voor het presenteren van het brood aan de klanten, omdat ze een natuurlijke uitstraling hebben die past bij de ambachtelijke sfeer van een bakkerij.
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Geen probleem als je nog wat pannenkoeken, wafels of verloren brood over hebt: maak maar snel een plekje vrij in de diepvriezer! Zijn je pannenkoeken al gebakken? Laat ze dan eerst goed afkoelen en verpak ze luchtdicht.
Brood kan het best worden bewaard in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Wie houdt van brood met een krokante korst, bewaart brood bij voorkeur in een papieren broodzak.
Dat ingevroren brood gezondheidsvoordelen biedt, is al langer geweten. Een studie van de Oxford Brookes University uit 2007 toonde aan dat ingevroren en ontdooid wit brood veel minder snel een bloedsuiker- en insulinepiek veroorzaakt. Dat komt net omdat een deel van de zetmelen omgevormd wordt tot resistente zetmelen.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat namelijk water los tussen -5°C en +5°C, waardoor het brood uitdroogt. Belegde sandwiches en broodjes daarentegen kun je beter wél koel bewaren.
Bewaarplek. Bewaar je brood op een donkere plek, afgesloten van de buitenlucht maar met genoeg ruimte om te ademen. De voorkeur ligt bij een schone broodtrommel zonder kruimels of condens.
Lege zakken waarin brood of koffiekoeken hebben gezeten, horen bij papier-karton. Is er een groot plastic venster in de broodzak die je gemakkelijk eruit kunt scheuren? Dan kan je dat bij het PMD sorteren.
Het gebruik van een katoenen broodzak is een duurzamere optie dan wegwerpzakken of plasticfolie, omdat je de zak keer op keer kunt gebruiken, wat bijdraagt aan het verminderen van afval. Het helpt ook om brood langer vers te houden en beschermt het tegen uitdroging.
BROOD LUCHTDICHT BEWAREN
Dit komt doordat het zetmeel in brood water oplost bij temperaturen onder de 5 graden. Bewaar je brood daarom altijd op kamertemperatuur. Zo blijft het 2 tot 4 dagen goed. Vermijd plastic zakjes en kies in plaats daarvan voor speciale broodzakken of gebruik een brood bewaardoos van LocknLock.
De houdbaarheid van brood in een broodtrommel kan variëren, afhankelijk van de hierboven genoemde factoren. Over het algemeen blijft brood dat goed is verpakt in een broodtrommel tot wel 3 tot 4 dagen vers. Dit geldt vooral voor brood van goede kwaliteit en bij gebruik van een goed afsluitbare broodtrommel.
Bewaar je brood liever in een plastic zak in een broodtrommel, zo blijft het heerlijk zacht en tot wel drie dagen vers. Vind je dat toch te kort? Geen probleem! In de vriezer blijft brood tot wel vier weken goed, zonder smaak te verliezen.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer.
Hoe wikkel je boterhammen in aluminiumfolie? Om je boterhammen vers te houden en ze te beschermen tegen hitte, wikkel je ze in aluminiumfolie van voedselkwaliteit met de matte kant naar binnen. Het is belangrijk om te weten dat deze bewaarmethode het voedsel beschermt tegen lucht, licht en water.
Aluminiumfolie kan je veilig gebruiken als je voedsel wil invriezen. Het is een van de populairste materialen om voedsel mee in te vriezen. Het is wel belangrijk dat je het voedsel goed inpakt met aluminiumfolie zodat er geen lucht aan kan komen.
Je kunt brood het beste meteen nadat je het hebt gekocht of gemaakt invriezen. Extra tip: 'Bewaar het in de papieren broodzak. Die heeft namelijk een parafinelaagje dat de lucht in de zak houdt, waardoor het verdampte water uit het brood binnen de broodzak blijft', aldus bakker Dirk Braeckman.
Voor een goed brood met een knapperige korst is deeg met voldoende vocht erin belangrijk. Het water in het deeg verdampt tijdens het bakken en de stoom die dan in het brood ontstaat zorgt voor een luchtige binnenkant en een knapperige korst.