De plant is al eeuwenoud en werd door de Grieken behalve voor de lekkere smaak, ook gebruikt om wonden te helen en jicht te behandelen. De tannine of looizuur van de vruchten was bovendien heilzaam bij keelpijn of diarree. Bramen groeien dus vaak ook in het wild.
Bramen, frambozen en bosbessen: hartstikke lekker natuurlijk. Misschien wist je het niet, maar zelf plukken mag niet en kan gevaarlijk zijn. Vooral in Zuid-Limburg loop je dan risico om besmet te raken met vossenlintworm. Pluk ze daarom niet.
De voornaamste reden dat wildplukken verboden is, is om de natuur te beschermen. "De bessen zijn voedsel voor dieren", legt de woordvoerder van Staatsbosbeheer uit.
Was de bramen heel goed met ruim water en verwerk de bramen het liefst nog dezelfde dag dat je ze hebt geplukt. Of vries ze in, dat kan ook prima. Of eet ze gewoon meteen op, ook heel lekker.
Je kunt bramen het beste snel in koud water wassen om aroma- en sapverlies te voorkomen. Bramen zijn erg kwetsbaar, dus doe het liever niet onder een stromende kraan. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Verwijder pas na het wassen de kroontjes en steeltjes met je duim en wijsvinger of een scherp mesje.
Waarom zijn bramen goed voor je gezondheid:
Bramen zitten tjokvol vitamines. Zo bevatten ze vitamine E en vitamine C, welke beiden als antioxidant je lichaamscellen helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Verzamel al je bramen in een ruime bak met water en strooi hier wat zout bij, wees daarbij niet te zuinig. De beestjes vinden het al niet prettig onder water, maar tegen het zout kunnen ze al helemaal niet. Resultaat: ze zullen loslaten van de bramen en naar het oppervlak drijven.
“Heel officieel is het verboden om bramen te plukken, volgens de letter van de wet is dit zelfs stroperij. Staatsbosbeheer gedoogt het wildplukken van bramen voor eigen gebruik. Je mag ongeveer een champignonbakje vol plukken. Op deze manier blijft er voor iedereen genoeg over.
Doorgaans kun je bramen vanaf augustus tot begin oktober plukken. Via Wildplukwijzer.nl vind je bramenstruiken bij jou in de buurt.
Bramen hebben een zoete, sappige en soms iets zure smaak. Je kunt ze lekker uit de hand eten, maar ook gebruiken voor heerlijke gerechten. Verwerk ze bijv. in een fruitsalade, smoothie (bowl) of als garnering op ijs, taart of gebak.
Wildplukken is in Nederland verboden en bij een overtreding kun je een fikse boete krijgen. Máár een kleine hoeveelheid plukken voor eigen gebruik wordt meestal gedoogd. Pluk dus nooit meer dan ongeveer een champignonbakje vol per persoon en wees altijd respectvol voor de natuur.
Verse bramen kun je, nadat je het fruit gewassen hebt, ook goed verwerken in een salade. Dit kan een fruitsalade zijn, maar door het frisse en zoete karakter van het fruit passen de vruchten eigenlijk bij alle salades. Je kunt de bramen ook persen, en het sap gebruiken om een dressing te maken voor de salade.
Gevaren van wildplukken
Er kleven verschillende risico's aan wildplukken. Zoals hierboven al werd gezegd, is het soms lastig om giftige soorten te onderscheiden van niet-giftige soorten. Planten en bloemen kunnen daarnaast vervuild zijn door uitlaatgassen of bodemvervuiling.
In het wetboek van Strafrecht staat een oud wetsartikel betreffende stroperij. Op grond daarvan mag je niets meenemen, ook geen grond of (delen van) planten, zelfs niet als deze op de grond liggen en je ze zonder schade aan te richten kan pakken. Ook sprokkelen zonder toestemming van de eigenaar valt onder stroperij.
Nee. Er zijn geen variëteiten van blauwe bessen (Vaccinium) die giftig zijn. De blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) is een vaste plant uit de heidefamilie (Ericaceae). Het is een struikje van 15-60 cm hoog (of zelfs iets meer).
Waar de bramenprijzen door het dak gaan met € 10 tot € 12 per kilo, is de frambozenprijs wat teleurstellend. Voor frambozen werden op Veiling Zaltbommel woensdag 29 augustus prijzen betaald variërend van € 4 tot € 7 per kilo.
Bewaartip voor dit product. Bramen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Bramen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Na de oogst (of tot begin winter) kun je bramen en frambozen snoeien: knip alle stengels die vruchten gaven laag bij de grond weg. Bind dan meteen de nieuw gevormde eenjarige stengels van dat seizoen aan.
Kwekers telen frambozen vaak alleen maar voor erbij, en dan liefst buiten het seizoen, in mei en oktober, zodat de prijs hoog is. Terwijl de markt juist overspoeld zou moeten worden door frambozen, dan wordt de prijs vanzelf lager. Bovendien zijn frambozen ontzettend gezond, dus zouden ze juist gepromoot moeten worden.
Door goed snoeien en leiden houd je de plant gezond, in toom en krijg je de beste opbrengst. Als je de struik niet goed verzorgt kan ze enorm groot worden, met heel veel stekken en uitlopers.
De vruchten worden door veel vogelsoorten gegeten. Maar ook zoogdieren als de vos en de das eten de vruchten. Wilde zwijnen eten de vruchten en wortels. Herten als de ree en het edelhert eten bladeren, twijgen, en vruchten.
Heerlijk natuurlijk, maar kijk wel uit voordat je je vers geplukte fruit in je mond steekt. Het fruit zit namelijk vaak vol kleine beestjes. Je zult ze met je blote oog niet snel zien, omdat ze zich verstoppen tussen de haartjes van het fruit. Bramen zitten vooral vol kleine wormpjes.
Planten die bessen of vruchten dragen zijn gevoelig voor zonnebrand: bramen, kruisbessen, rode aalbessen, witte trosbessen, etc.
Planten die bessen of vruchten dragen zijn ook gevoelig voor zonnebrand: bramen, herfstframbozen, kruisbessen, rode aalbessen, witte trosbessen, ... Foto: Hitteschade na door te felle zon. Rijpe bramen kunnen na een hittegolf witte vlekken vertonen en smaken niet lekker meer.