Door de kool bevat deze salade veel meer vezels, dus ben je snelner verzadigd. Een echte maaltijdsalade dus! Boerenkool kan rauw gegeten worden, maar om het iets minder taai te maken kun je het ook even kort roerbakken.
In tegenstelling tot het winterse boerenkoolblad, zijn de jonge zomerbladeren mals en ideaal om rauw te eten. Winterse boerenkool kun beter even koken om het goed verteerbaar te maken. Boerenkool zit bomvol gezonde voedingsstoffen.
De groente barst van de antioxidanten en is heel belangrijk voor een goede weerstand en een sterk immuunsysteem. Daarnaast heeft boerenkool een ontstekingsremmende werking door de aanwezigheid van omega-3 vetzuren. Boerenkool wordt ook vaak gebruikt om te detoxen (ontgiften).
Als u kant en klaar gesneden boerenkool koopt, reken met 200 gram per persoon. Aan de stronk, of hele bladeren, rond de 400 gram p.p. Kook de kool niet te lang (hooguit een kwartier), anders wordt ze papperig en zwaar verteerbaar.
Het vaak eten van rauwe boerenkool, in die smoothie of salade, kan leiden tot scheetjes laten, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Het werkt gewoon niet lekker op je darmen. Al met al blijkt veelvuldig rauwe boerenkool eten, niet zo goed.
Boerenkool en afvallen
Omdat deze kool maar weinig calorieën bevat, past deze donkere bladgroente goed in een dieet. De vezels zorgen ervoor dat je snel een vol gevoel hebt, waardoor je niet snel te veel eet.
Hierbij adviseer ik warme, zachte, rode wijnen - bijvoorbeeld cabernet franc en gamay. Deze wijnen zijn vaak sappig en hebben ook een groene ondertoon. Boerenkoolstamppot met rookworst is boers en stevig van smaak. Klassieke rode wijnen uit de Rhône zijn mooie begeleiders van deze oerhollandse kost.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
In vergelijking met andere koolsoorten stelt boerenkool geen bijzondere eisen aan de grond. De voedingsbehoefte ligt wat lager en ook op een lichte grond groeit boerenkool goed. In de winter kan boerenkool op het veld blijven staan, en de groente wordt zelfs zoeter van smaak wanneer het gevroren heeft.
En welke van de 2 is het allergezondst? Als je de voedingswaarden van de bladgroenten vergelijkt, valt meteen op dat spinazie meer ijzer, magnesium en vitamine K bevat. Boerenkool daarentegen bevat meer vezels, calcium en vitamine C.
Wil je het toch langer bewaren? Je kunt de boerenkool rauw invriezen of eerst blancheren.
Met 100 gram gekookte boerenkool haalt een man 10% van de ADH, een vrouw 7%. Boerenkool gekookt - 1 mg ijzer per 100 gram - Lekker in een stamppot of in een soep. Met 100 gram gekookte paksoi haalt een man 10% van de ADH, een vrouw 7%.
Tijdens het koken komener vluchtige zwavelverbindingen vrij; ook de geur van despijsverteringsgassen wordt veroorzaakt door zwavelhoudendestoffen. De koollucht tijdens het koken kan worden voorkomen door eenoude boterham toe te voegen tijdens het koken.
Want wist je dat boerenkool ook goed is voor je huid? Boerenkool zit barstensvol ijzer, vitamine C en vitamine K. Door de goede dosis vitamine A en K in boerenkool kun je donkere kringen tegengaan en kun je dag zeggen tegen een droge huid, wat normaal veroorzaakt wordt door te weinig vitamine A in je eetpatroon.
Niet de hele boerenkool wordt gebruikt voor consumptie. De bladeren moeten nog van de stengels gehaald worden en goed worden gewassen. De bladnerven en bladstelen zijn namelijk ideaal gebied voor kleine beestjes en zand.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood. Voedingsvezels stimuleren de darmbeweging en werken bovendien als een soort spons. Ze nemen vocht op, waardoor de ontlasting soepel wordt.
Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
Je dikke darm wordt opgejaagd door cafeïne
Dit effect zorgt ervoor dat je snel en nodig moet poepen of zelfs last krijgt van diarree. Recent onderzoek toont aan dat de activiteit van de dikke darm binnen 4 minuten toeneemt na het drinken van cafeïne5. Het welbekende laxerende effect van koffie.
Kruidenthee zoals zoethout, venkel, anijs en kamille kalmeert de darmen en kan je de hele dag door drinken.
Je kunt een restje met boerenkool 1 of 2 dagen bewaren in de koelkast. Warm het zo'n 7 tot 12 minuten op in de magnetron: dit is het makkelijkst. Lekkerder is boerenkool opwarmen in de koekenpan, met een klontje boter erbij.Bak het zo'n 4 minuten op middelhoog vuur, tot het warm is.
Gezond ja, supergezond nee
Een beetje overdreven, vindt Patricia Schutte van het Voedingscentrum: "Boerenkool op het menu is altijd gezond, maar net zo gezond als elke andere kool. En ja, boerenkool bevat veel vezels en goede vitaminen, zoals c en k, maar je moet ook bekijken in welke hoeveelheid je het binnenkrijgt.
In het algemeen moet je 200-250 gram boerenkool per persoon bereiden als je het als bijgerecht serveert. Dit is de hoeveelheid die voor de gemiddelde persoon voldoende is.