Je kunt reguliere bloem in principe één op één vervangen door havermeel. Let er wel op dat havermeel een echte slurper is, dus wel stevig blijven roeren als je het ergens door mengt. What is this? Amandelmeel kun je perfect gebruiken in zoete gerechten om een deel van gewone bloem te vervangen.
Haver is ook een graan, net als tarwe, maar havermout bevat heel veel gezonde bestanddelen en is dus gezonder dan tarwe. What is this? Havermout zit vol goede vezels (zit je lekker lang vol van) en antioxidanten. Dus ja, je kunt wel stellen dat havermout gezond is!
Havermout is een gezonde, voedzame graansoort, die je langer verzadigt. Het wordt gemaakt van haverkorrels en bevat koolhydraten, eiwitten, B-vitamines, mineralen en vezels. Deze laatste zijn zowel goed voor je stoelgang als voor je immuunsysteem.
Weeg de hoeveelheid havermout af, die je nodig hebt. Vul de blender, keukenmachine of het hakmolentje met de havermout en mix dit net zo lang, tot je een meel overhoud van de havervlokken. Het ligt een beetje aan hoe vol je machine is en de kracht hiervan, maar binnen een minuut heb je een lading aan havermeel!
Ze komen allemaal van de graansoort haver af, maar de manier waarop de korrel van de graan verwerkt is, maakt dat er havermout, havervlokken of havermeel komt. Zo is bij havermout de haverkorrel doormidden geknipt en is bij havermeel de korrel helemaal tot meel gemalen.
Je kunt reguliere bloem in principe één op één vervangen door havermeel. Let er wel op dat havermeel een echte slurper is, dus wel stevig blijven roeren als je het ergens door mengt.
Op een enkele uitzondering na, ligt de hoeveelheid calorieën vrij dicht bij elkaar: tussen 337 en 350 kcal per 100 gram. Amandelmeel is met 633 calorieën per 100 gram een echte uitschieter, maar ook havermeel (408 kcal) en kikkererwtenmeel (387) zijn rijker aan calorieën dan de rest.
Tekorten aan bloem komen vaker voor. Tijdens de coronapandemie was de bloem ook geregeld uitverkocht, net als andere producten. Dat kwam vooral door een mix van verstoringen in de distributieketen en door hamsteren onder consumenten, zoals de befaamde plotse run op wc- papier.
Beide passen prima in een gezond dieet en geven een voldaan gevoel. Het eten van biologische havermout en havervlokken verlaagt daarnaast cholesterol, is goed bij suikerziekte en helpt diabetes en hart en vaatziekten te voorkomen. Beide haverproducten leveren bovendien anti-oxidanten.
Het enige verschil is de grootte van de korrel. Bij havermout is de korrel doormidden geknipt en dus kleiner dan bij havervlokken. Beide benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Haverzemelen bestaan enkel uit de buitenste laag van de haverkorrel.
Het deeg mag de hele nacht rijzen. Dit gaat langzaam, maar geeft lekker veel smaak en het maakt niet zoveel uit of je het 12 uur laat rijzen of 18 uur.
Verstoppingen. Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Havermout geeft ook een goed verzadigend gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent te overeten. Al met al past havermout daarom in een verantwoord voedingspatroon dat je kan helpen om af te vallen. Zolang je het maar niet dagelijks eet en afwisselt met andere gezonde koolhydraatarme ontbijtjes.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat bètaglucanen uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. Als je er tenminste genoeg van binnenkrijgt. Je moet namelijk 75 gram havermout per dag eten (zo'n 2 porties) om aan de benodigde hoeveelheid bètaglucanen te komen.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Havermout bevat aardig wat vitaminen (vooral B-vitaminen), mineralen en antioxidanten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vezels uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. In de haverkorrel zit wat olie, die voor 80% uit onverzadigde vetzuren bestaat.
Hoewel u daarin wel noten, zaden en pitten tot meel kunt vermalen is graan daarvoor echt te hard. Wilt u zelf graan vermalen, dan dient u dus een echte graanmolen aan te schaffen. Die kunt u met de hand bedienen, maar er zijn natuurlijk ook elektrische graanmolens verkrijgbaar.
Voor het vervangen van bloem door amandelmeel kun je ongeveer de verhouding 1 = 1,5 aanhouden. 1 cup bloem, is 1,5 cup amandelmeel. Als je zelf amandelmeel maakt, kun je ook nog experimenteren met de samenstelling van je meel. Vervang bijvoorbeeld eens de helft van de amandelen door hazelnoten of pistache.
Amandelmeel kun je in cakes proberen te vervangen door bloem wanneer je geen speciaal dieet hoeft te volgen. Je kunt hiervoor onderstaande vergelijking aanhouden: 1 1/2 cup amandelmeel = 1 cup bloem.
Daarom zijn de schappen leeg
“Je moet daarvoor naar de bron kijken. Het meeste meel en bloem komt namelijk uit Polen. En in deze tijd is het nu erg lastig om te leveren aan het buitenland door de restricties aan de grens. Ook hebben de Polen zelf het meel nu nodig, zij willen ook graag bakken.
Ondanks dat havermout veel goede eigenschappen heeft, is het een minder goede keuze wanneer je gewicht wil verliezen. Het bevat het veel koolhydraten: maar liefst 62 gram koolhydraten per 100 gram havermout. Niettegenstaande dat dit langzame koolhydraten zijn, past het niet goed in een koolhydraatarm dieet.
Amandelmeel is vooral lekker in muffins, brood en koekjes. Dit is het beste alternatief voor diegenen die een koolhydraatarme vervanger voor havermeel willen. Amandelmeel kan worden gebruikt kop voor kop in plaats van havermeel. Naast bakken kan het ook gebruikt worden voor het indikken van soepen en sauzen.