Je kunt het gehakt al bakken als het nog bevroren of deels bevroren is. Als je het gehakt verkruimelt en gebruikt voor taco's, eenpansgerechten of ovenschotels, dan kun je het vlees tegelijkertijd in stukken breken, ontdooien en bakken. Onthoud wel dat het dan 1,5 keer zo lang kan duren voordat het gerecht klaar is.
laagje water in de pan, bevroren gehakt erin en de deksel erop. succes! In de magnetron op een lage stand (300/450 watt ofzo), tussen door een keertje omdraaien, of gewoon gaan bakken op laag vuur en steeds omdraaien en het ontdooide/gebakken laagje eraf 'krabben' met een spatel.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt. Win win!
In de microgolfoven (5 à 10 minuten)
Gebruik bij voorkeur de ontdooistand: wanneer je het vlees ontdooit op een te hoog vermogen, zullen er al stukjes beginnen te garen en dat is niet de bedoeling. Eens het vlees ontdooid is, haal je het meteen uit de microgolfoven.
Gehakt of andere soorten vlees ontdooien doe je best in de koelkast. Dat duurt natuurlijk het langst, maar is wel de meest juiste/beste manier. Indien je het ontdooien toch wat sneller wil laten gaan, kan je het vlees in een waterdichte verpakking in koud water leggen. Ververs het water wel om het half uur.
Als je ze bevroren bereidt, tel dan 1 minuut per kant op bij het bereiden met een koekenpan, grill of barbecue en tel 5 minuten op bij de oventijd.
Leg vlees niet in warm water, op de verwarming of in de zon om het snel(ler) te ontdooien. Dat bevordert niet alleen de groei van bacteriën maar gaat ook ten koste van de smaak en malsheid van het vlees, omdat vleessappen eruit lopen. Leg bevroren vlees op een bord of schaal en dek het af.
Door het geleidelijk ontdooien krijgen bacteriën geen kans en blijft het vlees lekker sappig. Ontdooi het vlees door het afgedekt op een bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken.
Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur. Bij grotere stukken kan het 2-3 uur duren.
Vlees ontdooien, daarentegen, moet zeer langzaam gebeuren en op de juiste manier. Ingevroren vlees op het aanrecht ontdooien is geen goed idee. Als je vlees ontdooit op kamertemperatuur, hebben de bacteriën vrij spel en stijgt de kans op voedselvergiftiging. Ook vlees ontdooien onder warm water is niet aangeraden.
Laat je vlees langer in de pan opwarmen door het op een laag vuur te braden, zodat ook de kern zeker goed warm wordt (zeker 60 á 75 graden Celsius). Op een hoog vuur riskeer je dat alleen de buitenkant goed doorbakken wordt.
Goed nieuws: bevroren biefstuk kun je meteen in de pan bakken. Een stuk rundsvlees dat je uit de diepvriezer haalt, hoef je dus niet eerst te laten ontdooien. Dat beweert een kok van America's Test Kitchen, die een experiment uitvoerde met acht identiek gesneden stukken vlees.
Zorg dat de randen van de schaal hoog genoeg zijn, zodat het ontdooide sap niet in de magnetron lekt. Dek de schaal af met een deksel of een andere schaal. Verwarm het gehakt op een half vermogen in de magnetron. Reken 3 minuten per 500 gram gehakt.
Vul die met lauw water en plaats hem onder de kraan. Zet je kraan op de koudste stand en laat het water druppelen over het vlees heen. Kleine stukjes vlees ontdooien snel, bij grote stukken vlees duurt het wat langer.
Het koude water geleidt beter dan lucht, waardoor de voedingswaren sneller ontdooien. Ontdooien in de koelkast is niet per se slecht, daar kun je ontdooid eten ook het beste in bewaren, maar het duurt een stuk langer.
Als het ontdooien in de koelkast plaatsvindt kan het gehakt 1 dag bewaard worden. Als het gehakt buiten de koelkast bijvoorbeeld in de magnetron of in lauw water ontdooit moet het dezelfde dag bereid worden. Als het gehakt in de koelkast ontdooid is, kan het opnieuw ingevroren worden.
Wees voorzichtig als je bevroren kip klaarmaakt.
Als je de kip bereidt terwijl hij nog bevroren is, is er een verhoogde kans op door voedsel veroorzaakte ziekten. Om ziektekiemen in de kip te doden, moet je het vlees tot een interne temperatuur van ten minste 74 °C bereiden.
Bevroren vlees, vis of kip
Ontdooi het dan au bain marie. Doe het echter nooit in de magnetron, je creëert een hemel voor bacteriën. Temperaturen in de magnetron liggen tussen de 50℃ en 150℃ en daardoor kan bijvoorbeeld salmonella vrij spel krijgen.
- Diepgevroren vlees of vis moet worden ontdooid in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.
Alles soorten gehakt van verschillende soorten vlees, of combinaties daarvan, kunnen gewoon ingevroren worden. Maar let op, gehakt kun net als de meeste andere levensmiddelen maar één keer rauw invriezen. Heb je het ontdooit moet je het bereiden of weggooien.
Gehakt invriezen is mogelijk met zowel rauw gehakt als reeds gebraden gehakt. Het is belangrijk om goed te weten hoe gehakt invriezen en ontdooien veilig gebeurt. Ingevroren gehakt is ongeveer 2 maanden houdbaar.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe. Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen. Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
DIRECT IN DE PAN
Gelukkig kun je bevroren groente, sauzen en soepen ook vaak direct in een pan met deksel op laag vuur ontdooien. Leg in geen geval je kostje op het aanrecht om te ontdooien – het bederfproces zet bij kamertemperatuur razendsnel in.
Magnetron. Uiteraard kan je altijd nog sneller ontdooien: in de magnetron (op de ontdooi-stand) of in lauwwarm water. Dit is echter minder efficient (het kost energie en water) maar het is wel sneller. De magnetron is ook een veilige manier omdat de straling vna een magnetron schadelijke bacteriëen kan doden.
Gebruik koud water voor het ontdooien.
Je kunt 2,5 kilo vlees of minder binnen een uur ontdooien. Grotere stukken vlees zijn na 2 tot 3 uur ontdooid. Daarnaast loop je niet het risico dat dunnere stukken vlees al gaar worden, zoals dat in de magnetron kan gebeuren.