Theobromine heeft een stimulerende en verslavende werking. Door de stimulerende werking van theobromine wordt de lichaamsactiviteit verhoogd. Het gevolg hiervan is een versnelde hartslag en verhoogde urineproductie wat weer kan leiden tot uitvalsverschijnselen en een verstoorde ademhaling.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Chocolade kan verschillende cutane allergische reacties veroorzaken zoals urticaria, eczeem, lokale of algemene jeuk, circumoraal erytheem, morbilliforme, scarlatiniforme erupties en roodheid van de oren. Systemische symptomen zoals ernstige hoofdpijn, rhinorroe, niezen, piepende ademhaling, misselijkheid en krampen kunnen ook voorkomen .
Mensen met een cacao–allergie krijgen van alle producten waar cacao in verwerkt zit een allergische reactie, gaande van huiduitslag, jeuk, hoofdpijn tot ademhalingsproblemen. Deze reacties treden meestal binnen enkele minuten, maar soms pas twee uur na het eten van cacao op.
Vermijd voedingsmiddelen die slijmvormend kunnen werken zoals chocolademelk, vla en chocolade. Vervang zoete door zure zuivelproducten; zij veroorzaken minder slijmvorming. Voorbeelden zijn karnemelk, yoghurt, sojamelk, kwark en Biogarde.
Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor cacao. Cacao allergie symptomen zijn onderander: huiduitslag, jeuk en ademhalingsproblemen. Als je vermoedt dat je allergisch bent voor cacao, is het raadzaam om bij de huisarts een allergietest te laten doen.
Niet goed bij hinderlijke slijmvorming
Eet en drink die als je last hebt van slijmvorming zo min mogelijk. Neem dan geen melk, vla, yoghurt, mousses, slagroom, kaas en ijs op basis van zuivel.
Sommige mensen die allergisch reageren op chocolade, kunnen allergisch zijn voor melkproducten. Een persoon die allergisch is voor melk, kan in de eerste uren na het eten van melkproducten enkele onmiddellijke symptomen ervaren, zoals galbulten, een piepende hoest of misselijkheid .
Vaak zijn die mensen dan gevoelig voor stoffen uit de chocolade(reep) zoals de cacao, melk, lactose, thiamine, sulfieten of histamine. Mensen met een cacao-allergie krijgen van alle producten afkomstig van cacao een allergische reactie.
De belangrijkste symptomen zijn kortademigheid, hoesten, een benauwd gevoel op de borst en een piepend of fluitend geluid als je uitademt. Bij veel mensen zijn de klachten 's nachts of 's ochtends vroeg het ergst. Een astma-aanval kan ook gepaard gaan met allergiesymptomen zoals jeukende ogen of een loopneus.
Symptomen van een chocoladeallergie kunnen zijn : galbulten, ademhalingsmoeilijkheden of zwelling van de lippen, tong of keel . Sommige mensen kunnen last krijgen van maagklachten, braken of diarree. In ernstige gevallen kan een levensbedreigende reactie genaamd anafylaxie optreden, waarvoor onmiddellijke medische aandacht nodig is.
Als je vaak een piepende of brommende ademhaling hebt, is het goed om te kijken of daar een reden voor is. Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt:Je moet naast een piepende ademhaling ook veel hoesten.
Het beste antwoord. Roken, alcohol, koffie en sterk prikkelde stoffen, zoals bijvoorbeeld pepermunt, drop en chocolade prikkelen het slijmvlies in de keel. Dat kan de kriebel die je omschrijft veroorzaken. Dit betekent niet dat je allergisch hoeft te zijn, het is maar een zeer tijdelijke reactie van het slijmvlies.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Andere symptomen kunnen zijn: hyperexcitabiliteit, hyperprikkelbaarheid, tachycardie, overmatig hijgen, ataxie en spiertrekkingen . De effecten kunnen zich ontwikkelen tot hartritmestoornissen, toevallen en overlijden.
Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
jeuk of tinteling in de mond- en keelholte (dit wordt ook wel het orale allergie syndroom genoemd); zwelling van de lippen, tong en/of keel; galbulten; maag-darmklachten (misselijkheid, braken, buikpijn, diarree);
Chocolade kan ook bijdragen aan een verhoogde slijmproductie, vooral als u een zure refluxstoornis hebt zoals laryngofaryngeale reflux of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Chocolade kan uw onderste en bovenste slokdarmsluitspieren verzwakken .
Ze kunnen bijvoorbeeld de bloeddruk helpen verlagen, de bloedtoevoer naar de hersenen verbeteren en bloedstolsels voorkomen.Ze kunnen ook helpen ontstekingen en celschade te verminderen. Sommige studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig pure chocolade eten minder risico lopen op hartziekten en beroertes.
Als je verkouden bent, vind je het misschien wel leuk om je op te krullen in bed met een doos vol met je favoriete chocolaatjes of snoepjes. Maar zoete snacks als deze kunnen het juist moeilijker maken voor je lichaam om de infectie te bestrijden, waardoor de symptomen verergeren en je verkoudheid langer duurt .
Probeer kortademigheid te verminderen tijdens het eten (pas adviezen van de fysiotherapeut toe). Beperk het gebruik van gasvormende voedingsmiddelen als deze klachten geven. Denk hierbij aan uien, spruiten, koolsoorten, prei, peulvruchten, komkommer, radijs, meloen, koolzuurhoudende dranken en/of bier.
Vernevelen met fysiologisch zout werkt direct in op de oorzaken van benauwdheid of uw hoesten. Met behulp van vernevelen is het mogelijk uw luchtwegen te ontlasten en deze weer in evenwicht te krijgen. De zoutnevel kan zo vaak als gewenst naast medicatie gebruikt worden (net als bijvoorbeeld de inname van vitamine C).
Het eten geeft een prikkel van de luchtwegen waar mensen met astma het benauwd van krijgen. ' Voedselallergie komt voor bij twee tot drie op de honderd volwassenen en bij acht op de honderd kinderen. De stof histamine in het eten is hierbij de grootste boosdoener.