Het soort behang bepaalt toch grotendeels of het wel of geen goed idee is om behang over behang aan te brengen. Papierbehang is het enige behang dat over behang kan worden aangebracht. Door zijn dikte en structuur eigenlijk de enige behangsoort die steevast een goed resultaat oplevert bij behang over behang.
Het antwoord op deze vraag is: ja!
Kan vliesbehang over glasvezelbehang? Nee!Het is niet aan te raden om vliesbehang over glasvezelbehang aan te brengen. Dat komt omdat het glasvezelbehang waterafstotend is en daardoor niet de benodigde hechting geeft.
Verder is het goed om te weten dat je bijna ieder type behang wel kunt verven, behalve afwasbaar behang en vinylbehang. Afwasbaar behang heeft een kunststof toplaag, waardoor de verf niet goed hecht. Bij vinylbehang kan de muurverf na een tijdje gaan kleven. Dit komt door de weekmakers die in het vinyl zitten.
Je kunt alleen verven over behang als het behang goed vastzit. Zitten er stukken los? Lijm deze dan eerst vast met behanglijm. Breng genoeg lijm aan, maar veeg overtollige lijm direct weg.
Zolang het behang goed vast zit en geen weekmakers bevat kun je alle behang prima overschilderen met een roller of kwast en daarmee voorzien van een nieuwe kleur.
Stoom het behang af
Vul het stoomapparaat met water en wacht tot dit op temperatuur is. Houd de afstomer 30 seconden tegen het behang aan en steek het behang voorzichtig los met een plamuurmes. Werk van boven naar beneden. Tip!
Welk behang is makkelijk te verwijderen? Vliesbehang, vinylbehang en behangpapier zijn relatief makkelijk te verwijderen.Glasvezelbehang verwijderen is lastiger. Bij dit behang is de lijm zo sterk, dat bij het lostrekken het pleisterwerk beschadigd.
Je kunt jouw werk gemakkelijker maken met een drukspuit. Als je er geen bij de hand hebt, kun je ook een spons of een kwast gebruiken. Laat het mengsel van water en behang weekmiddel 10-15 minuten weken. Het behang moet goed doordrenkt zijn, zodat het plaksel onder het vliesbehang los kan komen.
Dit kunnen wij beantwoorden met een simpele: Nee. We zullen u een aantal argumenten geven: -Bij vliesbehang moet je de ondergrond inlijmen. Dit zorgt voort opweking en werking van het oude behang en kan nare bubbels en zelfs onthechting tot gevolg hebben van het nieuwe vliesbehang.
Papierbehang (duplex) is door de dikte en structuur eigenlijk de enige die altijd goede resultaten oplevert bij behang over behang. Bij de andere soorten behang is het meestal beter om (de onderlaag van) het oude behang te verwijderen, voordat je een nieuwe laag aanbrengt.
Vliesbehang is gemakkelijker te installeren en te verwijderen en is goedkoper dan glasvezelbehang. Het is verkrijgbaar in verschillende patronen en texturen. Glasvezelbehang is echter veel sterker en duurzamer en kan worden gebruikt op muren en plafonds in openbare gebouwen en scholen.
Korrelige muur behangen
Is de muur die je wilt gaan behangen afgewerkt met sierpleister of spachtelputz? Dan raden wij je aan om eerst de korrel af te toppen met schuurpapier. Vervolgens kun je een laag Renovlies behang op de muur plaatsen, dit is een soort grondpapier.
Voor het behangen op een korrelige muur is Renovlies behang van 150 gram meestal voldoende. Hoe zwaarder het Renovlies behang is, hoe meer oneffenheden dit verbergt en dus hoe egaler de muur wordt.
Een ruwe muur behangen is perfect mogelijk. Je moet er alleen wat meer tijd in stoppen.
Het behang laat los door vocht problemen in de muur
Het kan ook onder behang ontstaan als er vochtproblemen zijn. Als vocht de muren bereikt en schimmel begint te groeien, gaat het behang loskomen van de muur.
Vaak wordt er gerekend met een een m² prijs van behang eraf halen. Je betaalt vaak voor een oppervlakte van 50 m² tussen de 300 en 600 euro en voor een oppervlakte van 100 m² tussen de 500 en 700 euro.
Voor het afhalen van behang betaal je de professional per uur. Voor de behanger bij jou aan de slag gaat, krijg je een inschatting van het aantal uur dat nodig is voor het verwijderen van het behang. Gemiddeld betaal je voor het verwijderen van behang tussen de € 25,- en € 45,- per uur.
Vliesbehang (non-woven)
Dit is de grootste categorie onder de moderne behangsoorten en is het makkelijkst te plaatsen en te verwijderen. Het materiaal is erg sterk, krimpt nauwelijks tot niet en werkt oneffenheden en kleurverschillen met gemak weg.
Behang van goede kwaliteit gaat zo 5 tot 10 jaar mee. Er zijn verschillende soorten behang: Traditioneel behang: let erop dat je juiste behangbanen voor jouw muren wat betreft afmeting gebruikt. Door 10 centimeter speling te houden, weet je zeker dat je geen strook te kort komt.
De voorstrijk moet droog zijn. De droog duur hiervan is sterk afhankelijk van de ondergrond. Gemiddeld maximaal een uurtje.
Afhankelijk van de kleur van de ondergrond en de kleur verf die je gebruikt moet je rekening houden dat je twee tot drie lagen aan moet brengen. Houd er ook rekening mee dat het behang tussen elke verflaag goed kan opdrogen denk hierbij aan minimaal 24 uur.
Voorstrijken is nodig als de ondergrond poederend is, of als de ondergond sterk zuigend is. Welke soort voorstrijk je moet gebruiken hangt dan weer af van de ondergrond en van wat er overheen gaat. Voor behangwerk heb je andere voorstrijk nodig dan voor sauswerk.
Gebruik bij voorkeur een verf op waterbasis die geschikt is voor oppervlakken met een lage hechting, zoals behang. Acrylverf is een goede optie, omdat deze snel droogt en niet vergeelt. Maak het behang schoon: Het is belangrijk bij vliesbehang schilderen om het behang grondig schoon te maken voordat u begint.