Meestal wordt er koemelk gebruikt voor het opschuimen. Het is echter ook steeds gebruikelijker om sojamelk, amandelmelk of havermelk te gebruiken. Het verschilt per merk hoe geschikt deze melksoorten zijn voor het opschuimen, afhankelijk van het eiwit- en vetgehalte.
Amandelmelk is gezond vanwege de goede voedingsstoffen. Er zitten geen eiwitten in amandelmelk, dus het schuimt bijna niet in je cappuccino. Amandelmelk heeft nootachtige en natuurlijke smaak.
De Alpro Almond schuimt een beetje. Het smaakt net als een koffie met wat melk. De smaak is een beetje nootachtig en romig tegelijk. In tegenstelling tot de andere soorten, smaakt deze variant niet zoetig.
Sojamelk heeft het hoogste gehalte aan eiwitten en schuimt het best. Het bevat ook meer vet dan andere melksoorten, dus gegarandeerd een romige smaak.
Beste melk voor melkschuim
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
Welke melk gebruikt Starbucks standaard? Bij Starbucks is de standaard voor de meeste dranken (waarvoor dit nodig is) 2 procent melk, soms magere melk genoemd. Dit is gezonder dan volle melk in termen van vetgehalte – als je bijvoorbeeld een latte met minder vet wilt gebruiken, blijf dan bij de standaard.
Amandelmelk zou niet geconsumeerd moeten worden door personen met een allergie voor noten. Qua smaak is amandelmelk een beetje scherp en nootachtig. Het kan schiften wanneer je het verwarmd, wat problematisch kan zijn voor het maken van een cappuccino of caffè latte.
Amandeldrink. Het goede van amandeldrink is dat er meer vezels, minder suiker en minder verzadigd vet in zit dan in halfvolle melk. Ongezoete amandeldrink bevat de minste suikers van alle plantaardige drinks en daarmee ook de minste energie. Maar er zit ook nauwelijks eiwit in.
Naast een snelle espresso shot of een grote mok filterkoffie zijn we ook dol op koffie met melk. En denk hierbij niet alleen aan melk of sojamelk, ook met amandelmelk kun je volop experimenteren! Behalve dat amandelmelk de koffie een andere smaakdimensie geeft, is het ook nog eens gezond.
Opwarmen in de magnetron? Is amandelmelk op te warmen in de magnetron? Liever niet. Je verliest voor een heel groot deel de voedingswaarde van de amandelmelk, net als alle andere producten die uit de magnetron komen!
'Door de zuurtegraad van de koffie, het verschil in temperatuur en het kloppen van de melk, kan de melk gaan stremmen omdat plantaardige melk daar niet tegen bestand is. Het is daarom lastig voor barista's om plantaardige melk te gebruiken. De barista-variant is dus speciaal ontwikkeld om te gebruiken met koffie.
Milde, zachte soja voor klassieke koffie van vrijwel elke boon, melange of manier van branden. Schuim het op, koel het, schenk het. Geniet er gewoon van!
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur. Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Lekker melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato? Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt.
Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie. Volle melk van de Jersey koeien wordt ook wel baristamelk genoemd, aangezien deze een heel hoog percentage vetten en eiwitten bevat.
Winnaar: Gelijkspel. Melk en amandelmelk vergelijken is nog niet zo eenvoudig. Als je naar de voedingswaarden kijkt, vallen er een aantal dingen op: in ongezoete amandelmelk zit meer dan helft minder calorieën. Koemelk bevat meer eiwitten, maar ook meer verzadigd vet.
De winnaar! Met stip op 1 staat wat mij betreft Provamel. Naast dat deze amandelmelk biologisch is, bevat deze plantaardige melk slechts 3 ingrediënten. De andere merken hebben minimaal 8 ingrediënten.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
Het voornaamste verschil is de suiker die aan de opschuimmelk wordt toegevoegd. Verder zit het verschil hem in de prijs: voor een pak verse volle melk betaalt u ongeveer 95 eurocent en de gemiddelde prijs van een pak opschuimmelk is 1,75 euro. De voordeligste keuze is dus de gewone volle melk.
De (ongezoete) amandelmelk bevat minder calorieën dan koemelk en alle andere plantaardig melksoorten. Ook is amandelmelk vrij van verzadigd vet en van nature lactosevrij. De verrijkte varianten van amandelmelk zijn vooral een goede bron van calcium en lekker als vervanging van melk in een smoothie of recept.
Gebruik bij voorkeur volle melk, daar wordt je koffie verkeerd zo lekker romig van! Maar drink je normaal gesproken halfvolle melk, ook dat smaakt prima! De melk kun je op verschillende manieren opwarmen.
Voor dit drankje kan je dus zelf je melk kiezen: ga jij voor gewone melk of zuivelvrije amandelmelk? De Salted Toffee Macademia Latte is vanaf vandaag beschikbaar bij Starbucks.
Healthy opties
De meest gezonde drankjes bij Starbucks zijn de caffe latte, de cappucino, cold brew, iced coffee en de iced tea. Al deze opties bevatten namelijk minder dan honderd calorieën. Wil je proberen wat minder calorierijk te eten en drinken? Kies dan voor magere melk in plaats van volle melk.
Caffè latte maken. Voor het maken van een caffè latte begin je met het zetten van de espresso. Vervolgens warm je de melk op met stoom en schenk je deze op de espresso. De melk en koffie mengen zich volledig waardoor de koffiesmaak goed verdeeld is.