Moedermelk is de perfecte voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. ,,Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk'', aldus Steele.
Moedermelk nuttigen is volgens Steele zelfs gevaarlijk als volwassenen een gezond en gevarieerd dieet voor de moedermelk inruilen. Een ander gevaar schuilt in bacteriën: kolfapparatuur moet goed gesteriliseerd worden en de gekolfde melk moet op de juiste manier opgeslagen en getransporteerd worden.
Qua smaak is het lekker zoet en romig. Het doet een beetje denken aan amandelen. Maar soms smaakt moedermelk ook wel wat zuur, zeker als het al eventjes bewaard is geweest. Hoewel de melk dan gewoon nog goed is, valt deze niet altijd bij alle baby's meer in de smaak.
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat borstvoeding gezonder is dan flesvoeding. Overtuigend bewijs is aanwezig dat infecties van het maag-darmkanaal, middenoorontsteking, overgewicht en hoge bloeddruk minder voorkomen bij kinderen die borstvoeding hebben gehad.
Helaas is het in Nederland vanwege de Warenwet niet toegestaan om je melk eigenhandig te verkopen. In deze wet staat dat een product de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen.
Een vervanger voor de in de fitnesswereld alomtegenwoordige proteïneshake is het dus niet. Echter is moedermelk rijker aan vetten en suikers, en zouden er – en dat is het belangrijkste argument van bodybuilders – menselijke groeihormonen in zitten. Een soort natuurlijke steroïde dus.
Betaling bloedtest
Kosten hiervoor zijn € 95,- per test en eenmalig € 25,- administratiekosten per donormelk aanvraag ongeacht het aantal donoren.
De melk wordt nooit ongezond en blijft zich aanpassen aan de noden van het kind. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt borstvoeding aan tot het kind 2 jaar oud is: tussen 0 en 6 maanden enkel moedermelk en erna moedermelk gecombineerd met vaste voeding.
Paardenmelk lijkt het meest op moedermelk. Zwangere vrouwen kunnen deze vitaminen goed gebruiken om fit en gezond te blijven gedurende zwangerschap. Er zit meer dan 40 vitaminen en mineralen in paardenmelk, dus geen reden om tijdens je zwangerschap geen paardenmelk te gebruiken.
Het blijkt dat moedermelk vetter is naarmate de voedingstijden dichter bij elkaar liggen. Een baby die bijvoorbeeld elke twee uur drinkt, zal dus meer vet binnen krijgen op een dag dan een baby die elke vier uur drinkt. Zo'n vaker drinkende baby zal dan wel kleinere hoeveelheden drinken.
Vooral in de colostrum, de allereerste moedermelk, zit veel Immunoglobuline A (IgA). Dit is een antistof die een ontstekingsremmende en ziektewerende werking heeft. Door die antibacteriële werking wordt de melk ook op de huid en wondjes van baby's gesmeerd.
Deze melk wordt na 3 tot 4 dagen na de geboorte pas gemaakt. Deze melk is dun (minder dun dan colostrum), waterig en zoet, door het hoge lactosegehalte. Meestal komt eerst waterige melk uit de borst.
Gemma Bridge, de eerste auteur van het onderzoek, vertelt: “Moedermelk bevat maar liefst 7 gram suiker per 100 milliliter, maar deze van nature aanwezige lactose is specifiek afgestemd op de behoeften van zuigelingen.” (Gezonde baby's drinken gemiddeld 750 tot 800 milliliter moedermelk per dag, red.).
Elke 30 ml moedermelk bevat iets meer dan 20 kcal, en in de eerste zes maanden van hun leven drinken baby's gemiddeld 750 ml moedermelk per dag. Dat zijn zo'n 500 kcal per dag die je kwijtraakt via de melk die je baby drinkt. Heb je een hongerig kind? Dan kan het aantal calorieën zelfs nog hoger liggen.
Borstvoeding geven is doorgaans goedkoper. Gezinnen die alleen borstvoeding geven, besparen naar schatting 1.000 tot 1.300 euro tijdens het eerste levensjaar van hun baby.
Tot 1 jaar kan een baby niet voldoende ijzer en goede vetten uit vaste voeding en koemelk halen. Daarom geef je borstvoeding of kunstvoeding afgestemd op wat het lichaam van een baby nodig heeft. In koemelk zitten minder ijzer en goede vetten en meer eiwitten dan in borst- of kunstvoeding.
Variaties in vetgehalte van moedermelk
In de meeste overzichten met nutriënten van moedermelk wordt voor het vetpercentage een vrij ruw gemiddelde van rond 4% aangehouden (Voedingswaarde moedermelk, 2010).
Induceren van lactatie betekent het op gang brengen van de melkproductie zonder zwanger te zijn. Als er wel ooit melkproductie was, spreekt men van relactatie. Door inductie of relactatie kan de melkproductie succesvol gedeeltelijk of zelfs volledig opgebouwd worden mits de juiste ondersteuning.
Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.
Hoe 'leger' de melkkliertjes, hoe sneller er weer melk wordt gemaakt. Het bloed van de moeder stroomt in de borst vlak langs de melkproducerende cellen in de melkkliertjes. Op deze manier worden alle stoffen die nodig zijn voor het aanmaken van moedermelk uit het bloed opgenomen.
Als je bijvoorbeeld een werkdag weg bent, heeft je baby gemiddeld 2 à 3 flesjes moedermelk nodig (afhankelijk van de lengte van je werkdag en de hoeveelheid melk dat je baby drinkt). Als je dan nog twee reserve flesjes hebt, dus 4 à 5 flesjes in totaal, heb je meer dan voldoende moedermelk liggen.
Verhit de moedermelk in een pannetje op gemiddeld vuur tot 62,5°C. De temperatuur kan gemeten worden met een voedselthermometer; Houd de melk gedurende 30 minuten op 62,5°C en roer regelmatig zodat alle delen van de melk verhit worden; Laat daarna de melk snel afkoelen en vries het in.
Welk kolfapparaat het beste bij jou past is afhankelijk van hoe vaak je gaat kolven, waar je gaat kolven en je persoonlijke voorkeuren. Wanneer je van plan bent om vaak te gaan kolven, is een elektrische kolf praktischer dan een handkolf. Als je slechts af en toe kolft, heb je misschien voldoende aan een handkolf.