Bij een testistumor is de teelbal opgezet als gevolg van weefselgroei. Tumoren van de teelbal kunnen goedaardig zijn, maar in de meeste gevallen zijn ze kwaadaardig. Meestal is de opzetting van de teelbal hard en pijnloos, maar er bestaan ook vormen met pijn en met zachte opzetting.
Klachten en symptomen
een knobbel in de zaadbal die geen pijn doet. een dof, zwaar gevoel in onderbuik, achter of in de balzak. minder zin in seks hebben. afvallen zonder duidelijke oorzaak.
Een klein, hard, pijnloos knobbeltje ongeveer zo groot als een erwt in één van de testikels, kan wijzen op zaadbalkanker. Zaadbalkanker is over het algemeen een snel groeiende soort kanker. Vanuit de zaadbal kunnen de daar aanwezige kankercellen zich naar andere delen van het lichaam uitzaaien.
Er zijn 3 soorten zwellingen of knobbels van de bal of bijbal: Goedaardige; hydrocele/spermatocele varicocele. Kwaadaarige (testiskanker): altijd uitgaande van de bal en nooit van de bijbal. Ontstekingen (epididimitis of epididimoorchitis: meestal alleen van de bijbal en soms van de bijbal en de bal.
Een zaadbal heeft een ovale vorm en is vier tot vijf centimeter lang. De zaadballen zijn omgeven door een kapsel en door een spier die betrokken is bij de temperatuurregeling van je zaadballen. Iedere zaadbal bestaat uit ongeveer 200 tot 300 lobjes, die weer uit verschillende zaadbuisjes bestaan.
Zwaar gevoel van de zaadbal. Uitstralende pijn naar de lies, soms gepaard met een gezwollen liesstreek. Pijn bij het vrijen en tijdens de zaadlozing. Pijn bij het plassen.
Scrotale zwellingen
Veel mannen die iets voelen aan hun balzak of aan de testikel zijn bang voor teelbalkanker. Toch zijn de meeste zwellingen van de balzak of van de testikel goedaardig. Als u een verandering in het scrotum merkt, is het goed om daarop alert te zijn.
Pijn door kanker is op het moment dat je kanker hebt en ergens tumoren hebt, met eventueel uitzaaiingen. Dan kun je pijn krijgen doordat tumoren drukken op zenuwen, of omdat die weefsel kapot maken. En datzelfde geldt voor de uitzaaiingen. Die kunnen ook op zenuwen drukken, dan wel weefsel kapot maken.
Zaadbalkanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: de kiemcellen. Zaadbalkanker valt daarom onder de kiemceltumoren. Er zijn twee soorten kiemceltumoren in de zaadbal: seminomen, deze tumoren ontstaan in het binnenste deel van de zaadbal, waar de zaadcellen worden gemaakt.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Pijn door kanker is op het moment dat je kanker hebt en ergens tumoren hebt, met eventueel uitzaaiingen. Dan kun je pijn krijgen doordat tumoren drukken op zenuwen, of omdat die weefsel kapot maken. En datzelfde geldt voor de uitzaaiingen. Die kunnen ook op zenuwen drukken, dan wel weefsel kapot maken.
Een cyste is een holte, die gevuld is met lucht of vocht. Bij een cyste in de bij- bal (spermatocèle) is de holte gevuld met spermacellen. Een bijbalcyste is vaak los van de teelbal te voelen. De bijbal bestaat uit kleine buisjes.
Ga meteen naar een dokter of spoeddienst bij plotse, hevige pijn in een teelbal. Het kan gaan om teelbaltorsie of een liesbreuk. Opgezwollen teelballen of pijn aan de balzak kunnen ook minder ernstige oorzaken hebben.
De bijballen voelen wat touwachtig aan en bevinden zich aan de achter- of bovenkant van de teelballen. Duw de bijbal voorzichtig weg als deze in de weg zit.
De bijbal of epididymis is een kommavormig orgaan en ligt in de balzak. De bijballen liggen achter de zaadballen of testes. Je hebt twee zaadballen, dus ook twee bijballen. Iedere bijbal bestaat uit één buis die volledig opgerold is.
Meestal begint een tumor als een plekje of een knobbeltje. Dat wordt steeds groter en kan door andere weefsels gaan groeien.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie. Cysten in de hals verschijnen doorgaans niet voor de vroege volwassenheid. Tumoren komen in die leeftijdsgroep vaker voor.
Huidkanker ziet eruit als een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal. Veel van dat soort plekjes kunnen onschuldig zijn. Het kan gaan om een bobbeltje dat een lichtere kleur heeft. Of een plekje dat verschillende kleuren heeft, of een onregelmatige rand.
Ongeneeslijk zieke kankerpatiënten genezen soms 'spontaan'. Niet zelden begint de genezing na een zware infectie. Aangezien een infectie het afweersysteem stimuleert, werd de suggestie geopperd dat het afweersysteem op eigen kracht een kankergezwel kan opruimen.
Kanker ontstaat niet ineens.Vaak is dit een langdurig en ingewikkeld proces. Voordat de ziekte zich ontwikkelt moeten veel veranderingen in de cel plaatsvinden. Dit kan jaren, soms zelfs tientallen jaren duren.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
T1b: de tumor is tussen de 5 millimeter en 1 centimeter groot. T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm.
Een tumor voelt steviger aan dan een cyste en kan in tegenstelling tot een cyste niet onder de huid bewegen.
Meestal is een cyste goed te voelen als een ronde, stevige knobbel. Er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten voorkomen. Ze kunnen tot enkele centimeters groot worden. Vaak worden ze na verloop van tijd vanzelf weer kleiner of verdwijnen.
Kankeronderzoek (MRI en CT) Door middel van preventief kankeronderzoek kunnen tumoren in een vroegtijdig stadium worden ontdekt. Kanker is beter te behandelen en de kans op genezing stijgt, wanneer dit vroegtijdig wordt ontdekt.