De vraag om wel of niet te schillen is nu alleen nog een kwestie van smaak, gemak en voedingswaarde. De meeste gerechten kunnen heel goed met een aardappel 'in de schil' worden bereid.
Kiest u ervoor om aardappelen met schil te eten? Zorg ervoor dat u deze goed wast. De perfect aardappel hiervoor is de Nicola. Deze pieper heeft namelijk een gladde schil en een mooie, lange ovale vorm.
Eet aardappelen alleen in de schil als ze vers en onbeschadigd zijn. Gebruik eventueel een schubhandschoen om de schil van de aardappelen schoon te maken. Of kook de aardappelen in de schil, laat ze dan even 'schrikken' in ijskoud water als ze gekookt zijn. De schil gaat er dan gemakkelijker af.
'Schat, schil jij alvast de aardappels?' Nee dus! Want of je nou kruimige, vastkokende of zoete aardappels wilt bakken, pureren of koken - schillen is volstrekt overbodig.
Krieltjes koken
Krieltjes moet je niet schillen: ze zijn zowel met als zonder schil overheerlijk. Staan er gekookte krieltjes op het menu, zet dan een kookpot met gezouten water op het vuur.
Ja hoor eet ze gerust, maar snij de uitlopers wel ruim uit. Op plaatsen waar uitlopers groeien, zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine. Deze stof breekt niet af tijdens koken. Je kunt er allerlei klachten van krijgen, zoals buikpijn, diarree of koorts.
Het wassen van geschilde aardappelen is om er zeker van te zijn dat er geen modder, zand of overige vuil op de aardappelen zitten. Ze komen uit de grond, maar het verwijdert ook gelijk een laag zetmeel. Hierdoor zal je water waarin je de aardappelen kookt niet meer zo troebel zijn.
Soms lees je wel eens dat je nieuwe aardappelen twee keer moet koken om eventuele giftige stoffen te doden, maar dat is totaal overbodig. Het klopt wel dat primeuraardappelen meer solanine – een natuurlijke en licht giftige stof – bevatten, maar die is in normale hoeveelheden niet schadelijk voor volwassenen.
Je kan de groente schillen, maar dat hoeft niet. Deze keuze zal vaak afhankelijk zijn van het gerecht. Zo zijn zoete aardappelfrietjes erg lekker met de schil eraan, maar kan je hem er bij zoete aardappelpuree er het best afhalen. Als je de schil er aan laat, moet je hem wel goed afborstelen onder de kraan.
Het verschil zit 'm vooral in de structuur. Kruimige aardappels vallen iets sneller uit elkaar en zijn (geloof het of niet) wat kruimiger. Vaste aardappels zijn wat steviger en (surprise surprise) wat vaster.
Niet alleen de schillen van appels zijn gezond. Bijna alle schillen van groente en fruit kun je eten, op die van tropische vruchten als ananas en avocado na. Dus ook kiwi's en ja, zelfs bananen. Bananenschillen bevatten veel vitamine B6, B12, magnesium en kalium.
Koken in de schil
Aardappels in de schil koken is het beste: het zorgt ervoor dat er minder vitamines verloren gaan. In aardappelen zit vooral veel vitamine C. Daarvan gaat ongeveer eenderde deel verloren tijdens het koken. Door koken in de schil zal het vitamineverlies iets minder zijn.
Voor goeie friet begin je met de juiste aardappel. Die moet de juiste balans tussen zetmeel en water hebben. Kruimige zetmeelrijke aardappels worden te snel bruin, nog voordat de friet gaar is. Vastkokende aardappels, waar relatief veel water inzit, geven een goeie beet maar hebben juist weer moeite met het bruinen.
De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Andere rassen die geschikt zijn, zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Kun je Bildstar aardappelen met schil eten? Als je Bildtstar aardappelen gaat koken, bakken, frituren of pureren moet je ze schillen van tevoren. Snijd de pitten en de blauwe plekken weg.
De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel. Meer calorieën in een tijd van overgewicht is misschien niet zo handig, maar meer vezels is wel weer positief.
Hoewel van zoete aardappel wordt gedacht dat hij veel gezonder is dan gewone aardappel, is dat niet helemaal waar. Beide knollen worden vanwege hun voedingswaarde gezien als koolhydraatbronnen en niet als groenten.
De aardappel is een gezonde energieleverancier. Het levert energie in de vorm van complexe koolhydraten maar ook essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen. In de voedingsdriehoek staat de aardappel in de donkergroene zone, naast brood en andere volkoren graanproducten.
“Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de ze oneven gaar worden.” Snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte.
Als zout in water oplost ontstaan kleine en beweeglijke atomen die gemakkelijk in het voedsel kunnen binnendringen. Zout toevoegen bij aardappelen bevordert dan wel weer de snelle garing van het delicate buitenste.
Het remmende effect van alkaloïden uit aardappels op het enzym acetylcholine-esterase kunnen de volgende symptomen tot gevolg hebben: Zweten. Overgeven. Diarree.
Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Kook ze eerder mee en bewaar je restje nadien in de koelkast.
Je hebt fervente aanhangers van 'koud opzetten', maar eigenlijk moet je het water eerst aan de kook laten komen voor je de aardappelen toevoegt. Op deze manier blijven alle vitamines en mineralen het beste bewaard.
Schil je de aardappelen alvast voor een andere dag? Bewaar de geschilde (en gesneden) aardappelen in een afsluitbaar bakje en vul deze verder met flink water zodat ze helemaal onder staan. Deksel erop en klaar!