Bewaartip voor dit product. Kiemgroenten zijn erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bewaar het goed afgedekt in de koelkast. Blancheer kiemgroenten kort voor invriezen.
Bewaren. In de groentelade van de koelkast (in de verpakking, na gebruik van een gedeelte de rest weer afdekken met de folie) is alfalfa 2 tot 3 dagen houdbaar.
Kan ik kiemen ook invriezen? De meeste kiemen zijn te kwetsbaar om in te vriezen. Alleen taugé kun je invriezen. Blancheer de taugé voor het invriezen en gebruik het na ontdooien in roerbakgerechten.
De frisse kiemgroente is een goede bron van vezels en levert je de vitamines B11 en K en het mineraal koper. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is onder andere betrokken bij de normale werking van je immuunsysteem. Daarnaast draagt de vitamine bij aan de aanmaak van nieuwe cellen en weefsels in je lichaam.
De frisse, zachte smaak van alfalfa is heerlijk in salades, op een knapperig broodje of als garnering. Ontdek alle smaakcombinaties en kies een lekker alfalfa recept.
Het is belangrijk om alfalfa voor gebruik goed te wassen onder stromend water. Bewaar de kiemgroente in de koelkast (4°C). Verhit de kiemgroente: even onderdompelen in kokend water (5 seconden) of mee wokken met de maaltijd.
Luzerne is een gewas dat voor veel paarden (maar niet alle!) een geschikte aanvulling op het dagelijkse rantsoen is. Luzerne wordt ook wel alfalfa genoemd en ziet er meestal uit als kort stengelig hooi, maar is ook verkrijgbaar in luzernebrokken of -korrels, waarbij de stengels samengeperst zijn.
Alfalfa smaak
Alfalfa heeft een frisse, neutrale smaak. Je kunt alfalfa als volgt gebruiken: Overal waar je sla, paddenstoelen, paprika, komkommer, prei en ijsbergsla bij gebruikt. In een salade met frisée, tonijn en ei.
Ontkiemde gierst, quinoa, diakonzaad en broccolizaad leveren de grootste gezondheidsvoordelen op. De gemakkelijkste soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels.
1: Gezond!
Zo zit er in alfalfa vitamine C, K, zink, ijzer, magnesium en foliumzuur (wordt ook wel vitamine B11 genoemd). Foliumzuur is heel belangrijk tijdens zwangerschap, maar ook belangrijk voor een goed werkend zenuwstelsel, het immuunsysteem, het DNA, voor de rode bloedcellen.
Voorgesneden groenten en rauwkost kan je 3 maanden bewaren, andere groenten, vaak wel twaalf maanden. Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.
Hou er rekening mee dat voorgesneden groenten vaak wat meer water bevatten.Dit water zal tijdens het invriezen uitzetten waardoor de structuur van de groenten kan veranderen.
Taugé en alfalfa zijn voorbeelden van kiemgroenten.
Oxbow Alfalfa hooi, ook wel Luzerne hooi genoemd bestaat uit 100% Luzerne hooi. Het heeft een sappige smaak en stimuleert het eetgedrag.
Alfalfa ziet eruit als een soort mini taugé. Het zijn jonge ontkiemde Luzerne plantjes die in water worden gekweekt. Naast alfalfa zijn er nog vele andere soorten kiemgroenten zoals taugé, kiemen van broccoli, bietjes, prei en radijsjes.
Hoeveel kiemgroenten per dag gegeten kunnen worden hangt af van de soort. Van taugé kan bijvoorbeeld veel meer gegeten worden dan van broccoli kiemzaden. Van broccoli kiemgroenten is 10 gram al voldoende om aan dezelfde hoeveelheid gezonde stoffen te komen als 500 gram verse broccoli.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Zo eet je kiemgroenten veiliger
Spoel ze vlak voor het eten schoon onder stromend water en laat ze daarna uitlekken. Hitte doodt de bacteriën en daarom is verhitten de meest veilige keuze. Dit doe je door ze vijf seconden onder te dompelen in kokend water, of door ze goed mee te wokken met je gerecht.”
Was de kiemgroenten vlak voor bereiding onder een stromende kraan. Sommige kiemgroenten kunnen ook rauw worden gegeten, maar aangeraden wordt om deze jonge plantjes mee te wokken met de maaltijd. Dit omdat er schadelijke bacteriën op de groenten kunnen voorkomen.
Sommige paardenbezitters geven een paar handje, om te mengen door het krachtvoer, waar anderen enkele kilo's per dag voeren. Ons advies is om niet meer dan de helft van het ruwvoerrantsoen aan luzerne te geven. Dus krijgt je paard normaliter 12 kg hooi of kuil, dan geef je je paard niet meer dan 6 kg luzerne.
Luzerne zelf is ook eetbaar en zit vol gezonde vitamines. Luzerne is een meerjarige plant maar wordt vaak als éénjarige gehouden. Meestal als voedergewas, maar het kan ook voor consumptie worden gekweekt.
Door het ijzergehalte is alfalfa tevens geschikt bij vermoeidheid en voor optimale bloedwaarde. Luzerne is voor paarden een zeer goede grondstof voor de gezondheid.