In uw darmen kunt u wormen hebben. Soms ziet u dunne witte draadjes in uw poep, ondergoed of beddengoed.Vaak met jeuk rond anus (poepgat) of vagina. Dit zijn wormpjes (aarsmaden).
Diagnose van aarsmaden
Aarsmaden zijn terug te vinden in de ontlasting als kleine, bewegende witgele wormpjes. Daarnaast is jeuk bij de anus gedurende de nacht kenmerkend.
Een besmetting of infectie met aarsmaden is vervelend, ze kunnen jeuk veroorzaken rond de anus en door het krabben kan de huid rond de anus ontsteken. Je hoeft een besmetting of infectie met aarsmaden niet te behandelen maar je loopt dan wel het risico dat je jezelf en anderen elke keer weer opnieuw besmet.
Aarsmade. De aarsmade (bleekgeel/wit van kleur) is een kleine worm (0,5-1 cm) die vaak bij kinderen voorkomt. De wormen houden zich op in het onderste deel van de dunne darm en bij de blinde darm. Ze hebben een levensduur van circa acht weken en zijn kommavormig.
Wormpjes komen veel voor, vooral bij kinderen. Soms ziet u de wormpjes in de poep bewegen. Wormpjes zijn heel besmettelijk, maar kunnen geen kwaad. Bij goede hygiëne verdwijnen de wormpjes vanzelf, meestal binnen 6 weken.
Meestal zijn het wormpjes (aarsmaden), vooral bij kinderen. Die geven vaak jeuk. Deze wormpjes kunt u zelf behandelen met 2 pillen mebendazol van de apotheek of drogist.
Oorzaken van aarsmaden
Je krijgt aarsmaden doordat je onbewust eitjes inslikt. De eitjes van aarsmaden worden verspreid doordat de drager vaak krabt aan de jeukende anus en dan de eitjes onder de nagels krijgt. Bij het eten of drinken komen de eitjes in de mond en vervolgens in de darmen terecht.
U kunt mebendazol gebruiken om de mijnwormen te doden. De dosis hiervoor is hoger dan bij aarsmaden en de kuur duurt meestal drie dagen. In de weken hierna ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting. Als er na drie tot vier weken nog steeds wormen in de ontlasting zitten, moet u de kuur herhalen.
Wormen vermijden graag azijn, olie en sterke kruiden. Als ze alleen in water werden gekookt, kunnen ze als voedsel worden gebruikt. Wees voorzichtig, ze kunnen doorweekt raken. Het mag niet worden samengeperst en mag geen hitte ontwikkelen.
Vooral kleine kinderen zijn gevoelig voor het oplopen van een besmetting met wormpjes omdat jonge kinderen nogal eens de neiging hebben om speelgoed etc. in hun mond te steken waarop de wormeitjes aanwezig kunnen zijn.
Als je aarsmaden hebt, heb je voornamelijk last van hevige jeuk bij je anus. Deze jeuk treedt voornamelijk 's nachts op. Als je gaat slapen, kunnen de vrouwelijke wormen namelijk via je anus je darm verlaten om eitjes te leggen rond van je anus. Dit veroorzaakt de jeuk.
Maar helaas, zichzelf bevruchten kunnen ze niet.Daarvoor is een partner nodig. Als twee wormen willen gaan paren gaan ze naast elkaar liggen, standje 69. Hun lijven scheiden dan slijm af dat uitgroeit tot een slijmkoker die hun lichamen omhult.
Worminfectie (Aarsmaden)
De klacht die de aarsmade veroorzaakt is jeuk aan de anus. Deze jeuk ontstaat op het moment dat de wormen eitjes leggen rond de anus. In Nederland zijn veel mensen bekend met Enterobius, omdat ongeveer 14% van alle kinderen weleens besmet is geweest.
Aarsmaden zijn niet gevaarlijk, maar vaak wel vervelend. De aarsmaden leven in de darm en komen in de nacht naar buiten om eitjes rond de anus te leggen. Daarom veroorzaken ze jeuk aan de anus en bilspleet.
Bovendien kan overmatig krabben leiden tot roodheid, irritatie of ontsteking van de huid. Maar ook volwassenen kunnen met aarsmaden geconfronteerd worden. De infectie is ongevaarlijk, maar wel erg vervelend.
Bij slechte hygiëne kunt u zichzelf telkens opnieuw besmetten. Bijvoorbeeld als u bij jeuk rond de anus krabt en daarna uw vingers in de mond steekt. Of als u uw handen niet goed wast voor het eten. De eitjes kunnen buiten het lichaam lang besmettelijk blijven.
Wormen geven zelden klachten. Soms voelt u jeuk rond de anus of vagina.Heel soms kunt u buikpijn krijgen.Maar meestal merkt u niets.
Oorzaak van wormen bij mensen
Besmetting met wormen kan plaatsvinden van dier op dier, van mens op dier of omgekeerd en van mens op mens. Je kunt bijvoorbeeld een worminfectie oplopen als er eitjes op je handen aanwezig zijn en je je handen vervolgens in je mond stopt.
De wormpjes worden behandeld met een wormdodend middel, meestal mebendazol (Vermox®). Dit geneesmiddel is enkel efficiënt tegen de volwassen wormen, en niet tegen de eitjes. Om ook de wormen te doden die na de eerste behandeling nog uit de eitjes zijn gekomen, wordt de behandeling na 2 weken herhaald.
Teveel ontwormen, zonder noodzaak, kan echt schadelijk zijn voor het lichaam! Symptomen als diarree, (plaatselijke) huidirritaties, jeuk of lusteloosheid komen veel voor na een wormkuur.
Als de worminfectie na een kuur nog niet over is, moet u contact opnemen met uw arts. Soms is het nodig een kuur te herhalen. U mag dit medicijn bij de maaltijd innemen, maar dit hoeft niet.
Er zit vocht bij je poep of je kont (anus). Dit is slijmerig, kan wit of groen zijn. Er kan bloed bij zitten.
Bij kinderen komen de wormpjes vaker voor, omdat zij in omgevingen spelen waar de wormpjes leven. Een voorbeeld hiervan is de zandbak. De eitjes van de wormpjes komen op hun handen en slikken ze in als ze daarna aan hun mond zitten. Vervolgens komen de eitjes uit en leven de wormpjes in de darmen.
Ascariasis, trichuriasis, ancylostomiasis: 1 tablet 's morgens en 's avonds, gedurende 3 opeenvolgende dagen. Indien er na 3 weken geen volledige genezing is verkregen, dient de behandeling herhaald te worden. Kinderen jonger dan 2 jaar Mebendazol is niet uitvoerig onderzocht bij kinderen jonger dan 2 jaar.