Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest. Op verpakkingen ongeschilde aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De aardappelen zijn beschimmeld, uitgedroogd of verrot. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Het wordt aangeraden om aardappelen niet langer dan 2 weken te bewaren in de koelkast.
Een aardappel die over de datum is, is te herkennen aan het feit dat deze: zachter dan normaal wordt, een rimpelige schil krijgt, schimmel- of rotte plekken krijgt en soms komt het zelfs voor dat de aardappel begint te stinken.
Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest. Op verpakkingen ongeschilde aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan.
Er zijn twee belangrijke gezondheidsrisico's verbonden aan aardappelen. De eerste is voedselvergiftiging door het eten van bedorven aardappelen . De tweede is dat aardappelspruiten giftig kunnen zijn voor mensen.
U moet geschilde en gesneden aardappelen niet langer dan 24 uur in water bewaren om de kwaliteit van uw eindproduct te garanderen. "Als u de aardappelen afgiet en merkt dat ze bruin worden, dat ze zacht zijn geworden of als ze slijmerig zijn, moet u ze weggooien," zegt Brigman.
Uw aardappelen zijn niet meer te eten als ze erg groen zijn, rot zijn of een ander ziektebeeld vertonen. Vaak gaat dit gepaard met een stinklucht. Zelfs als de aardappels slap worden of worteltjes beginnen te schieten, kunt u ze nog prima eten.
Een heerlijk bijgerecht, deze aardappelschijfjes met kruiden. Zorg dat de kruiden goed verdeeld zijn en giet wat olie over de aardappeltjes, zodat ze niet uitdrogen. Na 20 minuten in de oven op 200 graden zijn de schijfjes mooi bruin en knapperig!
Eten na de THT-datum
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken kun je eieren die bewaard zijn in een gesloten verpakking nog eten. Tenminste, als ze niet uitgedroogd zijn en/of een afwijkende geur hebben. Gebruik daarom je zintuigen (kijken, ruiken en eventueel proeven) voor en tijdens de bereiding van je eitje.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Uiteindelijk zullen aardappelen hun versheid verliezen en kunnen ze gaan spruiten of beschimmelen. Om aardappelen dus 4 tot 6 maanden vers te houden, hebt u een goede voedselcontainer of plastic zip-zak nodig die luchtdicht is om ze goed in te bewaren.
Ja, dat kan. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes of blokjes. Blancheer ze 4 tot 5 minuten (afhankelijk van de grootte) in kokend water en koel ze snel af in een kom met koud (ijs)water. Dep de aardappels goed droog en vries ze in porties in.
De verpakking kan opbollen omdat er een beschermend luchtmengsel in het zakje is gedaan.Dat is niet gevaarlijk of schadelijk, het houdt juist de groente langer vers.
Gerimpelde schil is slechts een van de vele indicatoren dat een aardappel niet langer veilig is om te eten . Naast de impact op de textuur, kan een verhoogde concentratie solanine ervoor zorgen dat de aardappel een groene kleur krijgt. Bedorven aardappelen kunnen ook een onaangename, schimmelachtige geur afgeven.
Verwerk ze in een tortilla, quiche, frittata, soep…
Ook lekker met wat spek en wat kaas. Maak er nog een fris slaatje bij, et voilà: er staat een heerlijke maaltijd op tafel! Of maak bijvoorbeeld minestrone, dat is een maaltijdsoep waarin je elk restje kunt verwerken, van groenten, aardappelen tot bonen.
Belangrijk: als je phytophthora aan het blad ziet, zijn de aardappelen nog gewoon wel te eten.
Gekoelde aardappelen ontwikkelen een onnatuurlijke smaak en textuur door veranderingen in hun suikergehalte . Tijdens het koelen verandert een enzym in aardappelen hun natuurlijke suiker, sucrose, in glucose en fructose.
Je kunt aardappelen absoluut invriezen , en dat moet je ook doen als je een overschot aan aardappelen hebt. Maar er is één belangrijk ding om te onthouden: je moet eigenlijk alleen gekookte of gedeeltelijk gekookte aardappelen invriezen, omdat rauwe aardappelen veel water bevatten. Dit water bevriest en maakt de aardappelen papperig en korrelig als ze ontdooid zijn.
Wanneer u de aardappelen snijdt, doe ze dan in water met een beetje zuur om te voorkomen dat ze grijs worden. Een klein beetje witte wijnazijn of citroen zal de truc doen. Giet ze vervolgens af en doe ze in folie samen met uw kruiden en wat olijfolie of plantaardige olie.
Symptomen van vergiftiging door solanine (het specifieke type natuurlijke toxine dat in bedorven aardappelen zit) omvatten alles van koorts en hoofdpijn tot een ernstige maag- of buikpijn . Het spreekt voor zich dat het de moeite waard is om naar de supermarkt te gaan en wat nieuwe aardappelen te kopen.
Als de verpakking en de aardappelen er nog goed uitzien en nog goed ruikt kun je ze gewoon eten. Ik heb pas ook melk gedronken die 5 dagen "over datum" was. Rook nog goed, smaakte nog goed, zag er goed uit, geen last van gehad.
Als je scones een beetje plat worden, gebruik dan de bicarbonaat van soda als schoonmaakmiddel voor in huis. Zolang het er goed uitziet en niet stinkt, is veel verpakt voedsel veilig om te eten, zelfs als de houdbaarheidsdatum al verstreken is .