Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz.
Tot welke toon kun jij horen? Op papier kan de mens toonhoogtes horen van 20 tot 20.000 Herz. Maar het bereik van je oren begint al snel af te nemen als je ouder wordt, zeker boven je twintigste. Als gehoorschade hebt opgelopen komen je oren ook minder ver.
Ook hebben we een paar geluiden achter elkaar gezet, zodat je kan horen tot hoeveel kilohertz jij nog kunt horen. 8 KHZ: deze zou iedereen moeten kunnen horen. 12 KHZ: als je jonger bent dan 50, dan hoor je deze. 15 KHZ: gemiddeld hoort iedereen onder de 30 deze toon.
Algemeen wordt gesteld dat het menselijk gehoor in staat is om frequenties van 20 hertz tot 20 kHz waar te nemen (mits het geluidsniveau luider is dan de gehoordrempel).
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz. Dat is precies het spraakgebied.
Mensen nemen gemiddeld frequenties waar tussen 20 en 20.000 Hertz. Als bijzonder aangenaam wordt het bereik tussen 500 en 4.000 Hertz waargenomen. Tussen deze waarden beweegt zich bijvoorbeeld ook de menselijke taal of muziek (natuurlijk afhankelijk van de geluidssterkte).
Heb je een prima gehoor, dan kun je geluiden vanaf 0 decibel (dB) horen. Heb je een gehoorverlies tussen de 0 en 30 decibel, dan is sprake van lichte slechthorendheid. Hoe meer jouw gehoorverlies in de buurt van de 30 decibel komt, hoe meer moeite je hebt met het verstaan van gefluister of een gesprek op afstand.
Het menselijk gehoor is in staat om geluiden te horen met een frequentie van 20 tot 20 000 Hz, wat over- eenkomt met een golflengte van respectievelijk 17 m en 1,7 cm.
Punten in audiogram
Elk punt in een audiogram geeft dus een ander geluid weer. Punt z in het audiogram hierboven geeft een zacht geluid met een lage frequentie weer (30 dB, 250 Hz) en punt f een zacht geluid met een hoge frequentie (30 dB, 4000 Hz).
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Toestellen om dieren af te schrikken
Deze dieren kunnen geluiden horen met een frequentie tot respectievelijk 45 en 65 kHz, wat ver boven de bovengrens van het menselijk gehoor ligt. Het geluidssignaal dat de hondenfluit produceert wordt omschreven als “nauwelijks hoorbaar door mensen, maar goed hoorbaar door honden”.
50 Hz is precies 100 golftoppen van de sinus per seconde. De generator doet precies 3000 omwentelingen per minuut.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Naarmate we ouder worden, kunnen we steeds moeilijker hoge tonen onderscheiden. Vanaf 30 jaar zouden tonen hoger dan 17 000 Hz niet meer te horen zijn.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Maar wat ook nog eens een prijsverschil teweegbrengt is de mate van kwaliteitscontrole en R&D. Bij 'goedkopere' merken heb je minder kwaliteitscontrole en minder of geen R&D. Dit zijn allemaal kosten die je moet doorberekenen in je product, waardoor het vanzelfsprekend duurder wordt.
'Slechthorendheid' is een duidelijker begrip dan 'doofheid'. Iemand die niet goed spraak kan verstaan, is slechthorend. Daarvoor gelden gradaties: licht slechthorend, matig slechthorend, of ernstig slechthorend.
Normaal gehoor (≤25 dB) Geen symptomen van gehoorverlies waargenomen. Licht gehoorverlies (26-40 dB) Bij licht gehoorverlies, zijn de stilste geluiden die u kunt horen met uw beter oor tussen 26 en 40 dB. Snelle en zachte gesprekken of situaties met achtergrondlawaai worden moeilijk om te volgen.
Aangezien vrijwel elke film wordt opgenomen met 24 beelden per seconde volstaat voor veel mensen een 50Hz-tv. Kijk je graag sport of game je regelmatig, dan kan een 100Hz-tv of een model met een hogere snelheid voor jou de juiste keuze zijn.
Meestal is het signaal van je televisie 50 Hz. Dat betekent dat er 50 losse beeldjes per seconde in het signaal zitten. Met de 100 Hz-technologie plaatst de tv daar zelf steeds 1 extra beeldje tussen. Daarmee verdubbelt het aantal naar 100 beelden per seconde.
Een 50 hertz tv geeft 50 frames per seconde weer. Bij een 100 hertz tv verdubbelt dit aantal. Als je naar een talkshow kijkt, zal je dit verschil niet snel zien. Een 100 hertz tv komt vooral van pas als je snelle beelden bekijkt.