Dit komt voornamelijk door veel transpireren in combinatie met veel gebruik van zonnebrandcrème. In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet goed tegen. Chloor zorgt er namelijk voor dat het zilver gaat oxideren en je sieraden dus sneller zwart en dof worden.
Niet alleen chloor is schadelijk voor uw gouden juwelen met diamant, ook zout water kan uw juwelen aantasten. Zout leidt tot erosie van de gesoldeerde delen van goud, zilver of platina.
Zilver is zeer gevoelig voor chloor. Doe uw zilveren sieraad daarom zeker af als u gaat zwemmen in chloorhoudend water om verkleuringen te voorkomen! Ook wellness- en kruidenbaden kunnen uw zilveren sieraden doen verkleuren! Doe uw zilveren sieraden af wanneer u erg transpireert.
Zwavel zit in de lucht en komt voor in andere stoffen. Wanneer zwavel en zilver met elkaar in aanraking komen ontstaat er een chemische reactie Hierdoor vormt zich een zwart laagje op het zilver. Dit kunt u vergelijken met roest op ijzer. Materialen die veel zwavel bevatten zijn onder andere wol, parfum en eieren.
In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet goed tegen. Chloor zorgt er namelijk voor dat het zilver gaat oxideren en je sieraden dus sneller zwart en dof worden.
Onze 925 sterling silver (+ goldplated) sieraden kunnen wel tegen water, zolang er maar geen chemische toevoegingen in zitten. Onder de douche kan het geen kwaad om je sieraad te dragen zolang je geen shampoo etc. gebruikt. In de zee of in het zwembad is het niet mogelijk om je zilveren sieraden te dragen.
Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver. Er zijn ook lagere cijfers te vinden op “zilveren” sieraden.
Berg je sieraden met zorg op als je ze niet draagt. Wikkel ze in een zachte doek of leg ze in een doosje, zodat ze niet met andere sieraden in aanraking komen waardoor onnodige krassen of beschadigingen kunnen ontstaan. Je kunt het zilveren sieraad ook oppoetsen met een speciale zilveren poetsdoek.
En wat kun je eraan doen? Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren, het zwart worden (oxideren) is niet schadelijk voor je sieraad, zolang je je sieraden maar netjes op blijft poetsen. De reden dat je zilveren sieraden zwart worden komt door de aanraking met materialen waar zwavel (waterstofsulfide) in voor komt.
Stel de sieraden niet bloot aan agressieve chemicaliën, ammoniak, bleekmiddel, chloor en zout water. Doe de sieraden af voordat u gaat schoonmaken, baden en zwemmen en stel de sieraden niet bloot aan haarlak, parfum en cosmetica.
Geen echt zilver? Soms hoor je mensen zeggen dat het dan geen echt zilver is, dit is niet waar. Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt.
Hoe glamourous een azuurblauwe zee ook afsteekt tegen zilver en goud, het is beter je sieraden niet te dragen op het strand. Het zoute water is niet alleen schadelijk voor de edelmetalen zelf, doordat het sieraad verzwakt kan dit er ook voor zorgen dat gesoldeerde onderdelen (en dus steentjes) loslaten.
Modesieraden zullen een zomer lang zwemmen sowieso niet overleven, maar ook juwelen van edelmetaal zijn niet altijd even blij met al dat zwembadwater. Er bestaat een kleine kans dat zilveren én gouden sieraden oxideren, wat blijvende schade aanricht.
zilver verkleurt door blootstelling aan zuurstof, parfum of zelfs zweet nu eenmaal. Daar kun je gelukkig makkelijk zelf iets aan doen. Het liefst zonder bijtende chemische stofjes, maar gewoon met een zilverpoetsdoek. Of met een ouderwets trucje waar soda, aluminiumfolie en wat kokend water bij komt kijken!
Actuele Zilverprijs vandaag: 631€ per kilo / 0,63€ per gramBeste Prijzen voor uw ZILVER - ZILVERBAREN - ZILVEREN MUNTEN.
Zilverprijs verwachting door de jaren heen
Op het hoogtepunt bedroeg de prijs van zilver meer dan 1000 euro per kilogram. In de laatste jaren fluctueert de zilverprijs weer tussen 400 en 600 euro per kilogram.
Zilver dragen we niet voor niets buiten ons lichaam als sieraad. Mensen kunnen allergisch op metalen reageren en zilver kan giftig zijn voor het lichaam en weefsels aantasten. Inname van teveel zilver kan leiden tot argyria, een aandoening waarbij de gehele huid blijvend blauw-grijs kleurt.
De gemiddelde levensduur van een zilveren ring is 10 a 15 jaar.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
925 betekent dat het zilver voor 92,5 % bestaat uit zilver, waaraan 7,5% koper is toegevoegd. Puur zilver (999) is te zacht om in sieraden te verwerken, De benaming Sterling is van toepassing op alle 925 sieraden en komt oorspronkelijk uit Engeland.
Zilveren sieraden kunnen verkleuren, dat is heel normaal. Je kan de verkleuring opmerken door het donkerder worden, groenig uitslaan of doffig worden van je zilveren sieraden.
Eén van de voordelen van stainless steel sieraden is, is dat ze waterproof oftewel waterbestendig zijn. Je kunt er dus mee kunnen douchen en zwemmen.