Zilveren sieraden kunnen verkleuren, dat is heel normaal. Je kan de verkleuring opmerken door het donkerder worden, groenig uitslaan of doffig worden van je zilveren sieraden.
Vermijd koper, sterling zilver en andere gelegeerde metalen.
Koper en koperlegeringen zijn de metalen die het meest waarschijnlijk oxideren en groen worden.
Metalen worden daarom vaak gelegeerd, wat betekent dat ze worden samengesmolten om ze bijvoorbeeld harder of sterker te maken. Die groene vingers ontstaan wanneer een (onedel) metaal reageert op de natuurlijke zuren en vetten in je huid. Hierdoor kan het metaal verkleuren en een groene aanslag achterlaten op je huid.
Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt.
Gelukkig is dit heel makkelijk te verhelpen door het metaal af te schermen van je huid. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar het is enkel een kwestie van een dun laagje doorzichtige nagellak aan de binnenkant van de ring te smeren. Even drogen en je zult zien dat je helemaal geen afdruk meer krijgt!
Een bekende oorzaak van het verkleuren van sieraden van zilver is de zuurgraad. De zuurgraad van je huid, ook wel ph-waarde, verschilt bij iedereen en is afhankelijk van veel factoren. Dit is ook waarom hetzelfde sieraad bij de ene persoon wel verkleurt en bij de andere juist niet.
Zilver is een natuurlijk materiaal dat reageert op zijn omgeving: het slaat zwart uit. Vroeger werd er nikkel toegevoegd aan de oorbellen om dit te voorkomen. Tegenwoordig mag dit niet meer, omdat nikkel kan worden opgenomen en je in enkele gevallen ook een nikkelallergie kan ontwikkelen.
Vooral in de zomermaanden met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid verkleuren je zilveren sieraden snel dof en zwart. Dit komt voornamelijk door veel transpireren in combinatie met veel gebruik van zonnebrandcrème. In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet goed tegen.
Onze 925 sterling silver (+ goldplated) sieraden kunnen wel tegen water, zolang er maar geen chemische toevoegingen in zitten. Onder de douche kan het geen kwaad om je sieraad te dragen zolang je geen shampoo etc. gebruikt. In de zee of in het zwembad is het niet mogelijk om je zilveren sieraden te dragen.
Zilver dragen we niet voor niets buiten ons lichaam als sieraad. Mensen kunnen allergisch op metalen reageren en zilver kan giftig zijn voor het lichaam en weefsels aantasten. Inname van teveel zilver kan leiden tot argyria, een aandoening waarbij de gehele huid blijvend blauw-grijs kleurt.
Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver. Er zijn ook lagere cijfers te vinden op “zilveren” sieraden.
Doe zout, zuiveringszout en vloeibaar afwasmiddel in de kom. Leg de sieraden op een laagje folie en laat ze 5 tot 10 minuten liggen. Spoel de sieraden af met koud water en droog ze helemaal af met een zachte doek.
– Gebruik een mengsel van witte azijn en water, laat je sieraad daar in weken en veeg hem daarna met een tissue droog. – Laat je sieraden een halfuurtje weken in een bakje met ontsmettingsalcohol. Veeg daarna de alcohol eraf en laat het sieraad drogen. Let op dat je niet te hard veegt, dan kan je de lak eraf wrijven.
Gerhodineerd zilver is naast dat het sterker is, ook veel minder gevoelig voor invloeden van buitenaf. Hierdoor zal het niet meer gaan oxideren en dus niet meer dof of zwart worden. Hierdoor heb je er langer plezier van !
Let ook op bij het gebruik van parfum of andere cosmetica. Spuit eerst je parfum op en doe daarna je sieraden om. Kijk ook uit met haarlak. Ook bij sporten en zwemmen is het aan te raden om je plated sieraad niet te dragen.
Zilver is zeer gevoelig voor chloor. Doe uw zilveren sieraad daarom zeker af als u gaat zwemmen in chloorhoudend water om verkleuringen te voorkomen! Ook wellness- en kruidenbaden kunnen uw zilveren sieraden doen verkleuren!
Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd.
En wat kun je eraan doen? Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren, het zwart worden (oxideren) is niet schadelijk voor je sieraad, zolang je je sieraden maar netjes op blijft poetsen. De reden dat je zilveren sieraden zwart worden komt door de aanraking met materialen waar zwavel (waterstofsulfide) in voor komt.
Niet met sieraden slapen
In je slaap kun je zo bewegen dat een ketting, oorbel of armband klem komt te zitten, verbuigt of breekt. Niet zo'n fijn idee, dus doe ze lekker af voordat je in bed stapt. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je sieraad minder snel slijt!
Zwavel zit in de lucht en komt voor in andere stoffen. Wanneer zwavel en zilver met elkaar in aanraking komen ontstaat er een chemische reactie Hierdoor vormt zich een zwart laagje op het zilver. Dit kunt u vergelijken met roest op ijzer. Materialen die veel zwavel bevatten zijn onder andere wol, parfum en eieren.
Sieraden en zonnebrand
Zonnebrandmiddel (en bodylotion) en zilveren en gouden sieraden zijn geen goede match. Wil je toch leuke sieraden om tijdens je vakantie koop dan een kleurig setje accessoires van een ander soort materiaal zoals touw of kunststof.
De gemiddelde levensduur van een zilveren ring is 10 a 15 jaar.
Zout leidt tot erosie van de gesoldeerde delen van goud, zilver of platina. Op die plaatsen verzwakt het edelmetaal en kan uw juweel breken. Ook de diamant kan aangetast worden door zout.
Zilver verkleurt geel, bruin of zwart
Als zilver verkleurt, dan wordt het vaak een beetje geel, bruin of zwart... of een combinatie van die kleuren. Vaak is een kant-en-klaar sieraad dat je ergens koopt beschermd tegen dat soort verkleuring.