Zamzam water bederft niet. Zamzam heeft altijd dezelfde smaak gehad, vanaf het moment dat de waterbron ontdekt werd tot vandaag de dag heeft het een zoute (lekkere) smaak. Wereldwijd is zijn drinkbaarheid geaccepteerd en erkend.
Bewaar je Zamzam water koel (< 20 °C) en licht beschermd. De houdbaarheidsdatum bedraagt ten minste 1 jaar (zie flessenlabel). Bij de juiste opslag kan het water ook na afloop van de MHD zonder problemen worden gedronken.
Zoals we de Soennah bij alles wat we doen zoveel mogelijk dienen na te leven, doen we dit natuurlijk ook bij het drinken van Zamzam water: we zeggen vooraf bismi-Allah, drinken zittend, drinken in drie ademteugen, drinken tot we verzadigd zijn en prijzen Allah daarna met al-Hamdu li-Allah voor Zijn Gunsten.
Wij vragen Allah om onze dorst te lessen met het waterbassin (al-Hawd) van Zijn Profeet, op de Dag van de grootste dorst. Moge Allah, de Verhevene, onze Profeet Mohammed zegenen.
Hij antwoordde: "Het is beter om pure Zamzam water te drinken, als het vermengd wordt met ander water, dan is de regelgeving omtrent zijn vruchten nog steeds van toepassing en is het toegestaan om hiermee ziektes te behandelen. De werking ervan is wel minder dan van zuiver Zamzam water."
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Veel medische studies van verschillende laboratoria over de hele wereld hebben het mogelijk gemaakt om een groot aantal punten met betrekking tot Zamzam water te bepalen: dit water heeft geen geur of kleur. De smaak varieert niet.
Beperkingen gelden alleen voor uw handbagage, dus u kunt nog steeds vloeistoffen, spuitbussen en gels in uw ingecheckte bagage inpakken. U mag één verpakking van maximaal vijf liter Zamzam-water gratis meenemen, naast uw limiet voor ingecheckte bagage.
De Zamzam-bron is sinds het begin nooit opgedroogd, waardoor dit water een veilige en belangrijke bron is voor de stad Mekka en Medina. Bovendien bevat Zamzam Water een hoge concentratie calcium, magnesium en fluoride, waardoor het gezondheidsvoordelen heeft die verder gaan dan die van ander water.
De Islam stelt dat elke vorm van beneveling 'haram' (=slecht voor lichaam en ziel) is. Alles dat schade toebrengt aan psyche en lichaam en hierdoor de krachten van de mens aantast (teksten: al-Nisaa' 4:29; al-Baqarah 2:195) is verboden. Ook het kopen van alcohol is 'haram'.
Het maakt hierbij niet uit of men drinkt voor, tijdens of na het eten. Anas ibn Maalik (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft gezegd: “De Profeet was gewoon om driemaal te ademen tijdens het drinken en dan te zeggen: “Het is meer dorstlessend, gezonder en werkt genezend.”
Het antwoord hierop is over het algemeen: nee, dit water kun je beter niet drinken. Zorg ervoor dat je drinkwater uit de kraan of een bron drinkt, want dat is een stuk veiliger. Van het water wat je in de bergen tegenkomt kun je namelijk ziek worden, want er kunnen bacteriën, virussen of micro-organismen in zitten.
Het voor moslims heilige Zam Zam water is afkomstig uit Saudi Arabië en mag volgens de Saudische wet niet worden geëxporteerd om te verkopen. Volgens de FSA is het daarom niet duidelijk waar in Groot-Brittannië verkrijgbaar Zam Zam water vandaan komt.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is. Het Voedingscentrum adviseert om na het openen de fles maximaal drie tot zeven dagen in de koelkast te bewaren.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. De houdbaarheid van water in een fles is dus langer dan wat er op het etiket staat.
Of krijgen micro-organismen de overhand? Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
Zamzam water heeft een ph waarde van acht en is rijk aan sodium, calcium, magnesium, potasium, bicarbonate, chloride, fluoride, nitrate en sulfate. Ajwa dadels zijn rijk aan vitamine A, B1, B2, BB, K, natrium, kalium, calcium en ijzer.
Zamzam = zamzam of Bron van Ismaïl (Ar: زمزم) ligt in Mekka, vlak naast de Ka`aba. De Bron is volgens de overlevering vernoemd naar het Arabische woord zam dat stop betekent, dus eigenlijk heet het Stop-Stop Water.
Mekka is een grote stad in Saoedi-Arabië. Het is voor moslims een heilige stad en hier bij de Grote Moskee staat deze kubus, de Kaäba. Onderdeel van de hadj is dat moslims zeven keer rond de Kaäba moeten lopen en ook dit jaar zijn er miljoenen mensen tegelijk die dat doen. Ook sommige kinderen gaan mee.
In 10 liter water heb je dan pas 1 miljoen bacteriën. De smaakverandering die je meent te proeven, zit niet in je hoofd. ,,Water kan wel degelijk van smaak veranderen door het een nachtje in een glas te laten staan. Dat komt omdat de chemie van het water ondertussen kan veranderen.”
Citroen en munt
Dit is een echte klassieker. In een grote kan water zijn 4 schijfjes citroen en 3 munttakjes ruim voldoende. Zowel citroen als munt geeft best lang smaak af.
Zuiver water is smaakloos. En we drinken het niet puur- we drinken mineraalwater. Alle andere toegevoegde mineralen (behalve waterstof en zuurstof) hebben verregaande smaken. Maar onze smaakpapillen ervaren ze niet duidelijk.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast.Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Als het (lekker) warm is, is het fijn om water mee te nemen voor onderweg, of te bewaren in de koelkast om koud te kunnen drinken. Water uit de kraan kan je in een schone glazen fles of kan (met deksel) in de koelkast wel een week bewaren.
Bewaar het water op een donkere, koele plek. Zo krijgen algen en bacteriën geen kans en kun je het water tot wel zes maanden lang bewaren. De stelregel is dan ook om je drinkwatervoorraad elke zes maanden te verversen.