Ja zeker. Yoghurt ontstaat door levende melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen, namelijk de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis. De bacteriën zorgen voor fermentatie en daardoor begint de melk te 'stremmen' (indikken) en te verzuren. En kijk, daar heb je de typische zurige smaak van yoghurt!
Proef! Als de yoghurt er perfect normaal uitziet, kan je proeven. Als hij zuurder smaakt dan normaal of een onaangename smaak heeft, eet je de rest beter niet meer op.
Vaak worden er additieven toegevoegd om dit te beperken. Maar zoals alle zuivelproducten zal yoghurt uiteindelijk bederven. Bedorven yoghurt kan relatief onschadelijk zijn, een onaangename zure smaak omdat de goede bacteriën erin langzaam lactose blijven fermenteren tot melkzuur . Maar bederf kan yoghurt ook onveilig maken om te eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Melkzuur ontstaat door fermentatie.Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk van de melk die je gebruikt is yoghurt vol, halfvol of mager. Yoghurt heeft een zuurdere smaak dan melk en heeft een dikkere structuur.
Dat 'vervallen' yoghurt veilig is om op te eten, betekent nog niet dat hij ook lekker is. “Het kan gebeuren dat yoghurt zuurder wordt.Dat is misschien niet ongezond, maar wel minder smakelijk”, zegt Devlieghere. “Ook kan er sprake zijn van schimmelgroei.
Pindakaas en honing
Pindakaas bevat eiwitten, mineralen, vitamine E en nog veel meer stoffen die goed zijn voor je lichaam. Voor een extra boost is dit perfect om te combineren met yoghurt. Klop 1 eetlepel pindakaas en 1 theelepel honing door je yoghurt voor een overheerlijke zoet/zoet combinatie.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval.
Ja, zelfgemaakte, draderige of slijmerige yoghurt is veilig om te eten .
De textuur zal echter niet goed zijn en de smaak kan licht gistachtig zijn. Het is niet verschrikkelijk, maar gewoon niet geweldig. Ik zou het vergelijken met zelfgebakken brood dat te lang heeft gerezen en dan in het midden inzakt als het gebakken wordt.
Omdat yoghurt langer wordt gecultiveerd, wordt het lactosegehalte (melksuikergehalte) verlaagd, wat resulteert in meer zure yoghurt . Zelfs als yoghurt in de koelkast wordt bewaard, wordt deze minder zoet en zuurder of zuurder naarmate de tijd verstrijkt, hoewel dit veel langzamer gaat bij koele koelkasttemperaturen.
De lactose in de melk wordt door de bacteriën omgezet in melkzuur, waardoor de pH daalt (het wordt zuurder van smaak). Omdat yoghurt een zuur product is met een pH waarde tussen de 4 en 5 hebben andere bacteriën geen kans om te groeien en hebben schimmels en gisten weinig of geen mogelijkheid om het te doen bederven.
Normale yoghurt is een mix van verse melk en starterbacteriën. Het mengsel fermenteert tot de zuurgraad 4,5 bereikt. Deze hoeveelheid zuur geeft normale yoghurt een vleugje zuur, maar een algehele milde smaak .
Overmatig klonteren of schiften : yoghurt moet een gladde textuur hebben, dus een klonterige of schiftende consistentie is een teken van bederf en een teken om de yoghurt weg te gooien. Overmatig vocht: yoghurt heeft meestal een kleine hoeveelheid vocht op het oppervlak (die eraf kan worden gegoten als dat de voorkeur heeft).
Het lijkt van structuur en smaak misschien wel op drinkyoghurt, maar mag niet als yoghurt verkocht worden. Tijdens het fermentatieproces worden er namelijk kefirkorrels aan de melk toegevoegd.De melk fermenteert en gist en het resultaat is een frisse lichtzure drink.
De zure smaak van yoghurt komt van de lactobacillusbacteriën die de melk fermenteren. Je kunt die heerlijke pittige smaak niet wegkrijgen, maar je kunt er wel smaken aan toevoegen die je yoghurt zoeter maken. Je kunt appelmoes of geprakte banaan toevoegen, of honing, agave of ahornsiroop, of fruitconserven .
Het is handig om drankkarton plat te drukken. Wat doe je eigenlijk met zoiets als bedorven melk? Volgens de Rijksoverheid mag je deze door de gootsteen spoelen. Yoghurt of vla die niet meer goed is, kun je het beste bij het restafval gooien.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Zuivelresten zoals melk kunt u door de gootsteen gieten. Dikke zuivelresten zoals yoghurt en vla kunt u met verpakking en al in de vuilnisbak gooien.
yoghurt kun je heel lang eten en kan alleen wat zuurder worden is normaal ook niet z'n probleem..
Verse yoghurt wordt juist door de levende starterculturen na de houdbaarheidsdatum steeds zuurder en er vormen klontjes. Dit proces toont aan dat de yoghurt natuurlijk en vers is.
Het heet synerese. Zoals veel posters al hebben gezegd, komt het door een verstoring in de verpakte eiwitgelmatrix van de yoghurt. Typisch zullen yoghurt met een hoger eiwitgehalte, zoals Griekse yoghurt, meer synerese ervaren, simpelweg omdat er meer eiwit is om meer water in een gelachtige toestand te houden.
Dit is vastgelegd in de Warenwet. De bacterieculturen worden toegevoegd aan de melk en eten de melksuikers (lactose) in de melk op. De melksuikers worden bij dit proces omgezet in melkzuren en dit zorgt voor de zure smaak en de dikkere textuur.
Kweektemperaturen aan de hogere kant van het bereik en langere kweektijden zullen een meer zure smaak opleveren. Om een minder zure smaak te bereiken, kweekt u aan de lagere kant van het bereik of gedurende een kortere periode .
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.