Voor de aanleg van bijvoorbeeld tuinverlichting is het eventueel wel mogelijk om een XVB kabel te gebruiken, maar alleen indien de XVB kabel zodanig geplaatst kan worden dat deze nooit in contact komt met aarde of met grondwater.
De XVB kabel is geschikt voor opbouw, in muren, zoldering, valse vloeren, valse plafonds, kokers, wasruimten en chape. De XVB kabel kan daarnaast binnenshuis zonder extra beschermende buis gebruikt worden. De XVB kabel is in principe geen grondkabel.
Een EXVB is een niet brandvertragende kabel en mag niet in bundel geplaatst worden. Een XVB kabel daartegen is wel een brandvertragende kabel. De EXVB kabel dient steeds minstens 60cm diep in de grond geplaatst te worden.
Bovengrondse of ondergrondse kabel
XMVK en YMVK installatiekabels zijn geschikt voor bovengrondse verbindingen, bijvoorbeeld bij het plaatsen van buitenverlichting of een buitenstopcontact aan de buitenmuur.
Welke elektriciteitskabel gebruik je voor het aansluiten van verlichting of elektra in de grond? Voor het aansluiten van verlichting of elektriciteit via de grond, kan het beste een YMvK-as grondkabel worden gebruikt. Deze kabel is voorzien van een metalen omvlechting die een betere mechanische bescherming biedt.
Een buitenkabel is voorzien van een weersbestendige mantel en daardoor geschikt om buiten te gebruiken. Buitenkabels mag je alleen bovengronds gebruiken. Gebruik een grondkabel als de kabel wel onder grond geplaatst wordt. Deze zijn namelijk voorzien van extra veiligheden.
Beknopte info: XVB-F2 kabel 3G2,5 Wordt bijvoorbeeld gebruikt voor waterdichte Niko opbouw stopcontacten. Verzending via bpost thuislevering of postpunt. voor 16hr besteld, volgende werkdag in huis!
Wat is een XVB kabel? Een XVB kabel is een elektriciteitskabel met twee of meer draden, geschikt voor het aansluiten van bijvoorbeeld schakelaars of stopcontacten. In feite is een XVB kabel een bundel van twee of meer VOB draden omhuld door een extra PVC mantel.
Plaats een grondkabel in de aarde
Leg de grondkabel, die een stalen buitenmantel heeft ter bescherming, in de geul en bedek de kabel weer met aarde. Tip! Daar waar de kabel de grond in gaat en weer omhoog komt kun je hem nog extra beschermen met een stuk elektrabuis.
Gebruik YmVk (boven de grond) (5x2,5) of YmVk-as kabel (onder de grond) (5x2,5) Buiten op de gevel kunt u eventueel een extra lasdoos gebruiken, gemakkelijk als u later de stroom voor andere doeleinden wilt gebruiken.
XVB Cca kan zowel binnen als buiten gebruikt worden, op voorwaarde dat hij afgeschermd is van direct zonlicht.
Een XVB-kabel heeft een grijze kleur en bevat meerdere VOB-draden met kunststof omhulsel. Deze vaste kabel is geschikt voor verlichting, schakelmateriaal en zekeringkasten. Je kunt hem gebruiken voor opbouw, in muren, zoldering, valse vloeren, valse plafonds, kokers, wasruimten en chape.
Een grondkabel dient op een diepte van ongeveer 60 cm te liggen, dit is vergelijkbaar met twee spades diep. Voor het aansluiten van elektriciteit in de tuin is het dus belangrijk dat de grondkabel op ongeveer 60 centimeter diepte in de grond ligt.
Onze XVB en XGB kabels zijn Cca maar enkel de XGB is ook halogeenvrij (te herkennen ook aan de groene mantel).
Informatie over de YMvK installatiekabel. De YMvK kabel is een installatiekabel met meestal een grijze mantel die veelal gebruikt wordt in de utiliteit en industrie, daarbij kun je denken aan bovengrondse laagspanningsinstallaties en in vaste aanleg. De YMvK kabel kan ook prima worden toegepast in de huisinstallaties.
Tip: Vanwege de natuur gegevene vochtigheid of zelfs vochtigheid in het tuin- en tuinhuis moet u gebruik maken van elektrische installaties en componenten (ondergrondse kabel naar buitencontactdoos) die zijn goedgekeurd voor gebruik in vochtige ruimtes en voldoen aan beschermingsklasse IP44 (spatbescherming).
Diepte grondkabel
Wanneer u bijvoorbeeld uw tuinverlichting gaat aansluiten waarbij een grondkabel nodig is, is het van belang dat u weet hoe diep u uw grondkabel legt. Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
Eerst alle kabels uit de wachtbuis verwijderen, vervolgens een dun katoenen koordje (type keukentouw) door de buis zuigen met behulp van een stofzuiger (zuigmond zo goed mogelijk aansluiten op de buis). Aan dit touwtje knoop je een nylon koordje van een mm of 3-4 wat je door de buis trekt.
Graaf de mantelbuis in de grond op ongeveer 60 centimeter diepte. Probeer de mantelbuis niet in te strakke bochten te leggen. Hoe flauwer de bochten, hoe gemakkelijker de kabel of slang er doorheen getrokken kan worden. Een mantelbuis wordt standaard geleverd met een dun nylon draadje in de buis.
De wachtbuizen vertrekken vanaf de aansluitbocht en eindigen onder elkaar aan de rooilijn. Ze worden lood- recht op de rooilijn geplaatst op een minimum diepte van 600 mm (gemeten vanaf de bovenkant van de buis tot het maaiveld).
Bij twijfel: een te dikke kabel is altijd beter dan een te dunne kabel. Een dunne kabel geeft spanningsverlies waardoor de omvormer/12 volt apparatuur eerder afslaat, vermogensverlies, wordt warm etc.
15 meter maximaal
De maximum aangeraden kabellengte is dus 15 meter. Boven die 15 meter wordt door fabrikanten afgeraden omdat de kabel anders te veel spanningsverlies zal krijgen en dan zal de kabel niet meer goed zijn werk doen.
VOB. Een VOB is een losse elektriciteitsdraad die verkrijgbaar is in verschillende kleuren en gebruikt wordt voor diverse functies. Zo gebruikt men een VOB geel-groen voor equipotentiale verbindingen. Losse VOB draden komen ook van pas in de zekeringskast.
Als de brandveiligheid belangrijk is voor bijvoorbeeld in een kabelgoot gebruikt u altijd een YMvK kabel. Want deze kabel zijn moeilijk brandbaar.
Met deze kabel XVB 3G2,5 breng je al je elektriciteitsklussen tot een goed einde. De 50 meter lange kabel is geschikt voor alle standaard elektriciteitstoepassingen zowel binnen- als buitenshuis. Ga je nieuw bouwen of heeft je elektriciteitsnet een oppepper nodig?