Witte kool kan je ook uitstekend invriezen.
Panklare (voorgesneden) witte kool bewaar je afgedekt met vershoudfolie een paar dagen in de koelkast. Verse witte kool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare witte kool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren in een afgesloten bewaarbakje.
Bewaren. Je kunt rode en witte kool het beste bewaren op een donkere, koele en droge plek bij een temperatuur van 12-15°C. Op deze manier kun je een hele rode kool anderhalf tot twee maanden bewaren. Voorgesneden kool kan afgedekt met vershoudfolie een paar dagen worden bewaard in de koelkast.
Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Na het blancheren kun je de groente maximaal 12 maanden bewaren in de diepvries. Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit.
Zelfgemaakte koolsalade kun je afgedekt in de koelkast het beste bewaren in de koelkast. Daar blijft koolsalade zo'n 5 dagen goed. Koolsalade invriezen is niet zo'n goed idee, omdat de knapperige structuur van de kool door het proces van vriezen en dooien verloren gaat.
Verse witte kool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare witte kool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren in een afgesloten bewaarbakje.
Niet zo gek natuurlijk, want de frisse en licht kruidige smaak van rauwe witte kool past perfect bij gegrild vlees. Maar witte kool kun je voor nog veel meer lekkere gerechten gebruiken. Ik koop daarom altijd een verse hele kool.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Witte kool bereiden & bewaren
Panklare (voorgesneden) witte kool bewaar je afgedekt met vershoudfolie een paar dagen in de koelkast.
Je kan de kool buiten de koelkast bewaren, maar hij is langer houdbaar in de koelkast. Verpak een stuk kool in plastic folie en bewaar in de koelkast.
Witte kool is 2-3 weken op een koele droge plek of in de koelkast te bewaren. Na aansnijden met plastic folie afdekken en binnen een week opmaken.
Spitskool is op een koele plaats met een temperatuur van 12-15°C enkele dagen houdbaar. Voorverpakte, gesneden spitskool kun je in de koelkast 1 tot 2 dagen bewaren. Je kunt spitskool ook invriezen na 2-4 minuten blancheren.Je kunt de groente dan tot 12 maanden bewaren in de vriezer (minimaal -18°C).
Je kunt rode en witte kool het beste bewaren op een donkere, koele en droge plek bij een temperatuur van 12-15°C. Op deze manier kun je een hele rode kool anderhalf tot twee maanden bewaren.
Snijd de witte kool in reepjes en blancheer 2 minuten. Laat de witte kool afkoelen in ijskoud water, dep droog en vries ze in. In de diepvries is witte kool 3 tot 6 maanden houdbaar.
Vet. De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen.
Je kunt (bijna) alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Dit houdt in dat je de groenten kort in kokend water legt en daarna gelijk met ijskoud water afspoelt waardoor het kookproces wordt onderbroken.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen.Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Door te blancheren, gaar je groenten of fruit voor, maar dan met optimaal behoud van structuur, smaak, kleur en - niet onbelangrijk - voedingsstoffen. Ook deactiveert het korte kookproces enzymen die het eten anders zouden laten bederven.
Kijk, ruik en proef dan even. Als het zuur ruikt, kun je het beter weggooien. Wil je het toch langer bewaren? Je kunt de boerenkool rauw invriezen of eerst blancheren.
De kool is supergezond! Spitskool levert meer vitamine C dan de verwante witte kool. Vitamine C ondersteunt samen met het folaat, het kalium en de natuurlijke suikers de normale functie van het zenuwstelsel en de hersenen.
De witte kool zit vol folaat (vitamine B11), vitamine K, vitamine C en vezels. Folaat is onder andere betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam, waaronder je rode en witte bloedcellen. Vitamine K is van belang voor het goed verlopen van de stolling van je bloed en speelt een rol bij de botaanmaak.