Doordat je hem in de vriezer bewaard “bevries” je de smaken die in de whisky zitten. Je eerste slok is dus vooral lekker verkoelend. Naarmate je whisky warmer wordt door de warmte van buiten of gewoon door de warmte van je lichaam als je je glas vast heb openen langzaam aan de smaken zich.
De smaak van de whisky wordt namelijk aangetast door de zuurstof. Een fles open whisky kan nog tussen 1,5 jaar en 3 jaar gedronken worden.
Bewaar de whisky op een constante temperatuur
De ideale temperatuur om whisky in te bewaren is tussen de 15 en 18 graden Celsius. Belangrijk is om de temperatuur niet teveel te laten schommelen en zeker niet te warm te laten worden.
Temperatuur. Als je Whisky gaat serveren, is het belangrijk dat die op een goede temperatuur is. Whisky kan je het beste bewaren op kamertemperatuur tussen de 15 en 18 graden.
Voor het bewaren van whisky onder optimale omstandigheden is een donkere koele ruimte, zoals een kelder of een kartonnen doos, het beste idee. Zorg dat je fles niet blootgesteld wordt aan al te hoge temperaturen voor een langere tijd. Daarnaast is het belangrijk dat je een fles whisky staand bewaart.
Wodka is een sterke drank die op kamertemperatuur kan worden bewaard of in de koelkast kan worden bewaard. Het hangt echt af van individuele voorkeur. Wodka kan zelfs in de vriezer worden bewaard. Dit komt omdat dranken met een alcoholpercentage hoger dan 35% in de vriezer kunnen worden bewaard en niet bevriezen.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR OM WHISKY TE SERVEREN? Of je nu houdt van Scotch, Irish of Bourbon, alle soorten whisky's zijn op hun best op kamertemperatuur (15 tot 18 graden Celsius).
Een van de meest besproken onderwerpen is toch echt wel, doe je ijs of water in je whisky? Of drink je het toch gewoon neat. Een kenner deelde het volgende met ons: wanneer je voor het eerst whisky proeft, drink het dan neat.
Drink je de whiskey puur, ook wel 'whiskey neat' genoemd, dan wordt een klein glas aanbevolen. Bij voorkeur met een zware bodem. Dit glas is ook nog wel prima als je slechts 1 of 2 ijsklontjes door de whiskey doet, of als je de whiskey een klein beetje met water verdund.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Leeftijd
Ook kan het jaartal waarin deze is gedistilleerd en gebotteld worden aangegeven. Op bovenstaand etiket is te zien dat de whisky 15 jaar heeft gerijpt, is gedistilleerd in 1995 en gebotteld in 2010. Hoe ouder een whisky hoe beter vaak de kwaliteit en hoe hoger de prijs.
Zeker. Een standaardglas alcohol leidt tot ongeveer 0,2 promille bij mannen en 0,3 promille bij vrouwen. In horeca-gelegenheden is elk glas alcohol in principe even sterk. Dus 1 glas whisky is afgestemd om dezelfde hoeveelheid alcohol te bevatten als 1 glas bier of 1 glas wijn.
2. Geopende flessen Ook flessen die geopend zijn, worden eigenlijk niet slecht en zijn quasi onbeperkt houdbaar. Houdt wel rekening bij het bewaren met: niet in de zon, rechtopstaand, kurk vochtig houden.
De whiskey wordt na distillatie namelijk gefilterd door een drie meter dikke laag houtskool, wat zorgt voor de bekende zachtheid. Jack Daniel's Tennessee Whiskey kent een licht fruitige mix van karamel, vanille, specerijen en geroosterd eiken.
Je zou kunnen stellen dat het Glencairn glas het fijnste glas is om whisky uit te drinken. Het is mooi gevormd en geeft een perfecte geur en smaak beleving. Niet voor niets wordt het door velen aanbevolen. Welk glas je moet kiezen ligt natuurlijk ook aan je eigen smaak en hoe je whisky wilt beleven.
Water zorgt ervoor dat de temperatuur van de whisky met 2 graden stijgt. Dit komt door de energie die vrijkomt wanneer de twee zich mengen. De eerste alcoholsmaak die je bij whisky hebt wanneer je het proeft wordt daardoor wat afgezwakt. Dit maakt het makkelijker om andere, fijnere accenten te proeven.
Het Center for Disease Control and Prevention zegt dat 'zwaar drinken' acht of meer drankjes per week voor vrouwen en 15 of meer drankjes per week voor mannen omvat. Dus als je elke avond whisky drinkt, voel je je misschien rustiger, maar overdrijf het niet.
Bulleit is een Amerikaanse whiskey: ofwel een bourbon. Bulleit combineert het subtiele en fluweelachtige met een rijk, complex en kruidig karakter. Heerlijk om puur te drinken maar ook lekker in de mix met bijvoorbeeld vruchtensap en een klein beetje jam. Dit proef je: honing, vanille, chocolade en karamel.
Whisky kan een alcoholpercentage hebben van 40 tot 85%, dit is afhankelijk van de productiewijze, de merknaam etc.
Hoewel verkoudheid iets anders is dan keelpijn valt het wel vaak samen. Als je whisky met warm water en honing mixt dan heb je een smaakvolle remedie voor keelpijn. De alcohol in de whisky is een antiseptisch en werkt verdovend op bijvoorbeeld pijnlijke of ontstoken amandelen.
Whisky kan helpen tegen hartaandoeningen en bloedpropjes
Daarnaast versterkt het tevens de hoeveelheid 'goed' cholesterol in je lijf. Van tijd tot tijd een gematigde hoeveelheid whisky over een regelmatige tijdsperiode leidt tot wel een 50% lagere kans op een beroerte of een hartaanval.