De ZPE tyleenslang is vorstbestendig. Het water in de ZPE tyleenslang zal bevriezen en later weer ontdooien bij hogere temperaturen. Als u in de winter de tyleenslang niet gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij een beregeningssyteem, adviseren wij wel om het leidingsysteem leeg te laten lopen.
Een tyleenslang is vorstbestendig. Het water in de slang kan wel bevriezen, maar dit tast de slang niet aan. Als het water in de tyleenslang na de vorst weer ontdooid is, werkt de slang weer naar behoren.
ZPE kiwa gekeurde tyleenslang is een zwarte slang met daarop een blauwe streep. Op de slang staat ook KIWA vermeld zodat u verzekerd bent van de beste kwaliteit. Wel zo prettig voor uw drinkwater. De slang kan 6 bar druk aan en dat is voldoende voor een drinkwaterleiding.
Leidingen bevriezen niet, tenzij de buitentemperatuur onder 0°C daalt. Als de temperatuur boven 0°C is, hoeft u geen problemen te hebben. Houd het weer in de gaten en leer de tijden te herkennen waarop uw leidingen gevaar lopen.
Als het hard vriest in de winter is het mogelijk dat waterleidingen bevriezen. Erg vervelend omdat u hierdoor wellicht zonder water zit. Een bevroren waterleiding kan voor behoorlijk wat vorstschade zorgen. Het is daarom belangrijk om dit te voorkomen en de leidingen vorstvrij te houden door bijvoorbeeld isolatie.
Wanneer de temperatuur in je woning onder de 7 graden daalt, kunnen buizen of leidingen die in een zolderruimte of berging zijn gemonteerd bevriezen.
Wat is tyleen? Voor Tyleen of tyleenslang wordt ook wel de naam PE buis gebruikt. Tyleen is een product dat bestaat uit HDPE of ZPE bestaat.
Tyleenslangen worden veel gebruikt in beregeningssystemen, waar ze zorgen voor het transport van water een efficiënte verdeling van water. Ze zijn ook geschikt voor drinkwaterinstallaties, waarbij ze voldoen aan de strenge eisen voor veilig drinkwater (KIWA keurmerk).
Nee, een tyleenslang is niet geschikt voor warm water boven 60 graden. De kwaliteit van de tyleenslang zal afnemen en zelfs poreus worden wanneer hier constant warm water doorvloeit. Wanneer je warm water wilt transporteren kun je hiervoor andere leidingen voor gebruiken zoals de meerlagenbuis.
De levensduur van HDPE is wel 50 tot 150 jaar. Dat betekent dat tyleen meer dan een mensenleven kan meegaan.
Nee, een tyleenslang is niet geschikt voor warm water boven 60 graden. De kwaliteit van de tyleenslang zal afnemen en zelfs poreus worden wanneer hier constant warm water doorvloeit. Wanneer je warm water wilt transporteren kun je hiervoor andere leidingen voor gebruiken zoals de meerlagenbuis.
– Wanneer je als klant je eigen beregeningssysteem aan gaat leggen krijgen wij vaak de vraag hoe diep je moet graven voor de aanleg van een Tyleenleiding. Het antwoord is: ongeveer een halve meter diep.
Welke tyleen koppeling ondergronds is geschikt? Net zoals de tyleen slang bestaat uit een stevige kunststofsoort, is dit ook het geval voor een tyleen koppeling. Hierdoor kan de tyleen koppeling ondergronds goed worden gebruikt.
De belangrijkste reden dat leidingen op een diepte van ongeveer 1 meter liggen is om te voorkomen dat leidingwater bevriest.
Voor het aanleggen van een buitenkraan wordt over het algemeen een tyleen slang 16 mm en een koperen buis 15 mm gebruikt.
Wanneer er weinig water door een korte afstand gaat, kan de diameter klein zijn. U kiest dan bijvoorbeeld voor de tyleenslang van 16mm, 20mm of 25mm. Wanneer er veel water over een lange afstand moet worden geleid, dan is er juist een grote diameter belangrijk. Dan kiest u eerder voor een tyleenslang van 32mm of 40mm.
Kun je Tyleen buigen? Ja, tyleen kan worden gebogen voor flauwe bochten. Voor scherpe bochten is het raadzaam om tyleen koppelingen te gebruiken, met een bocht van 45 of 90 graden bijvoorbeeld. Dit komt doordat het een vrij stug materiaal is dat vrij makkelijk knikt.
Verschil tussen LDPE en HDPE tyleenslang
Dit materiaal is zeer sterk en kan werken met drukwaarden tot en met 16 bar (PN 16). HDPE wordt ook veel toegepast voor het maken van robuuste (vijver)bakken. Wanneer polyetheen wordt verwerkt onder lage druk ontstaat lagedichtheidpolyetheen (LDPE).
Voor waterleidingen maak je gebruik van roodkoperen buis of meerlagenbuis voor water met de volgende diameters: De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis).
Drinkwatervoorziening in uw stal of weide aanleggen? Maak dan gebruik van een Vital Concept tyleenslang. Deze slang heeft een diameter van 20mm en is geschikt voor een werkdruk van 25 bar.
Voorkomen en oplossen bevroren waterleiding. Zorg ervoor dat de waterleidingen in je woning zijn geïsoleerd. Gebruik hiervoor isolatiemateriaal of een deken. Zorg dat de ruimtes met de watermeter en de hoofdkraan tochtdicht zijn, let op kieren en naden.
Bij vorst kan de leiding bevriezen. Bevroren water zet namelijk uit, waardoor er scheuren in de leidingen kunnen ontstaan. Het gevolg is schade aan je woning en misschien zelfs door een lekkage beschadigingen aan je spullen.
Om de kabel goed te laten aansluiten gebruik je pvc-tape of spanbandjes. Buizen die erg aan koude blootgesteld worden, kan je extra beveiligen door de buis met de verwarmingskabel nog te isoleren met glaswol of polyethyleenschuim. Ook het verbruik van de verwarmingskabel zal daardoor tot een minimum herleid worden.