Optrekkend vocht is vocht vanuit de kruipruimte, vocht dat door de funderingsmuren door de muren omhoog komt. Vocht dat zich uit in een muffe lucht of, nog erger, een stinkende geur. Soms kan het probleem ontstaan door een riolering die (deels) stuk is.
Een vochtige kruipruimte kan namelijk grote problemen veroorzaken. Het vocht uit de kruipruimte heeft invloed op het vocht in uw woning. Bovendien ontstaan er schimmels en kan er houtrot ontstaan omdat het vochtprobleem niet wordt opgelost.
Schade aan binnen- en buitenmuren is één van de meest zichtbare gevolgen van optrekkend vocht. Bij optrekkend vocht aan de binnenmuren is de schade vooral visueel: loslatend pleisterwerk, schimmels, vochtplekken. Ook een muffe geur in de ruimte verraadt vaak de aanwezigheid van een vochtprobleem.
Isolatie (bv. schelpen-isolatie, isolatiechips of isolatieparels) op de bodem van de kruipruimte voorkomt dat vocht condenseert. De kruipruimte wordt zo droger en warmer met minder risico op muffe geuren, schimmels, … Dankzij bodemisolatie kan kou en vocht uit de kruipruimte dus moeilijker naar de woning dringen.
Van verborgen gebreken is niet zomaar sprake. We noemen water in de kruipruimte dan ook pas een verborgen gebrek wanneer deze voorafgaand aan de aankoop redelijkerwijs niet zichtbaar was, de verkopende partij kennis had van het gebrek én dit bewust voor u heeft verzwegen.
Optrekkend vocht komt vaak via funderingen, kruipruimten en (spouw-)muren het huis binnen. Dit vocht trekt via de wanden en spouw omhoog. Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door een combinatie van een hoge waterstand en een opzuigende werking van verticaal metselwerk.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Een typisch voorbeeld van een verborgen gebrek is opstijgend vocht, in zoverre het niet zichtbaar is (bijvoorbeeld door loshangend behang, schimmelvorming op een zichtbare plaats of een muffe geur, … enzovoort), of scheuren in de muren door een slechte fundering.
Je verzekeraar vergoedt vochtschade door defecte apparaten alleen als er geen sprake is van nalatigheid. Bijvoorbeeld een goed onderhouden wasmachine die lekt en je houten vloer aantast. De herstelling van de toestellen of leidingen die de schade hebben veroorzaakt, vallen echter niet onder de vergoeding.
Een ontvochtiger kan helpen om het vocht uit de vloer en lucht te trekken en een vloer ventilator kan helpen om de lucht te laten circuleren en zo de snelheid van de verdamping van het vocht te versnellen. Ga door met het drogen van de vloer, totdat de test met het plastic, na een nachtje droog blijft.
Voor de kruipruimte ventilatie boren wij – net boven het maaiveld – gaten in de buitenmuren van uw woning. Deze boorgaten, met 5 cm diameter, gaan schuin naar beneden, naar de kruipruimte. In de gaten worden ventilatiekokers naar de kruipruimte bevestigd.
Het antwoord is: ja, water in je kelder is een ernstig probleem. Het vocht brengt namelijk enkele grote gevolgen met zich mee. Die gevolgen hebben niet enkel betrekking op je huis en kelder, maar ook op je gezondheid. In de kelder kunnen door het vocht ook onaangename geuren ontstaan en dit trekt ongedierte aan.
Jazeker! Vocht in de kelder brengt niet alleen risico's met zich meer voor de spullen die u in de kelder bewaart. Het kan ook leiden tot schimmelvorming, wat nadelige effecten heeft op uw gezondheid. En naarmate het vochtprobleem groter wordt, kan het ook leiden tot vochtproblemen elders in uw woning.
Vocht in muren komt er voornamelijk bij opstijgend vocht wanneer grondwater in de muren trekt. Vochtige muren kan je oplossen door de muur te onderkappen of te injecteren. Bij het injecteren wanneer de muren vochtig zijn wordt er gebruik gemaakt van een vochtwerende gel om vocht in muur te bestrijden.
Zout heeft van nature vochtabsorberende eigenschappen. Calciumchloride wordt zodoende ook gebruikt op wegen om ijsvorming te voorkomen en water op het wegdek te absorberen. Wanneer vocht in de lucht afkoelt ontstaat er condens.
Met een vochtmeter kun je controleren of de muren niet te vochtig zijn. Met behulp van een vochtmeter kan het vocht in muren, vloeren, hout, polyester of gyproc (gipsplaten) worden bepaald. Een vochtmeter geeft dus een goede indicatie en wijst uit of je wel of geen vochtprobleem hebt.
Ascites is een abnormale ophoping van (eiwitbevattend) vocht in de buikholte. Je herkent het aan een dikke buik met een uitpuilende navel. Mannen hebben normaliter bijna geen vocht in de buikholte; vrouwen hebben, afhankelijk van de menstruele cyclus, gemiddeld 20ml vocht in de buikholte.
Vocht in huis is nadelig voor uw gezondheid. Het veroorzaak reumatische en astmatische klachten en verzwakt uw immuunsysteem. Vocht in huis zorgt er ook voor dat schimmels en ongedierte vrij spel hebben. Vaak veroorzaken deze een allergische reactie, zoals huidirritatie.
De beste techniek is om de vloer en het plafond van de kruipruimte te isoleren, na het leggen van een vochtscherm. Op deze manier kan het water niet in deze ruimte stijgen, die schoon zal blijven.
In sommige delen van Nederland is het grondwaterpeil heel hoog. Soms al op maar 10 tot 30 cm onder de grond. Dit komt vooral voor in het westen van Nederland en in poldergebieden. Je kunt merken dat de grondwaterstand hoog is als de grond vaak drassig is en er af en toe water in de kruipruimte staat.