Laat viscose kleding luchtdrogen en doe het niet in de droger.
Kleding gemaakt van viscose heeft na een wasbeurt een natuurlijke krimp van 4 tot 8%. Vervelend, maar dit is zo opgelost. 1. Maak je kledingstuk vochtig met bijvoorbeeld een plantenspuit of een vochtig washandje.
De droger is een no-go
Je kunt de stoffen het beste op een hanger in de frisse lucht hangen. Leg de stof nooit op een radiator: de hoge temperaturen vormen een risico op krimpen. Om de viscose weer mooi en glad te krijgen na het wassen, begin je al met strijken voordat de stof volledig droog is.
Wassen. Was viscose zoveel mogelijk binnenstebuiten in een waszakje om slijtage te voorkomen. Was op maximaal 30 graden op een fijnwasprogramma op de laagste centrifugestand. Viscose kan tijdens het wassen 3-5% krimpen, het kledingstuk kan na de wasbeurt in zijn oorspronkelijke vorm worden gestreken.
Voor je gelijk de strijkbout in standje hittegolf op je kleding zet is het verstandig even goed naar het waslabel te kijken. Voor kleding van linnen, katoen en viscose is het strijken niet zo ingewikkeld, want deze stoffen kan je gewoon strijken op de hoogste stand (maximaal 200°).
Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Je kunt je viscose kleding het best op een fijnwasprogramma wassen, zoals een wol- of zijde wasprogramma. Gebruik altijd een neutraal wasmiddel (zonder bleek) om het materiaal mooi te houden. Weetje: viscose stof kan heel goed kleuren vasthouden, waardoor de kleding van dit materiaal vaak hele heldere kleuren heeft.
Wanneer je een viscose kledingstuk voor het eerst was, kan de kleur afgeven. Was het daarom apart of gebruik speciale doekjes die de kleur opvangt. Gebruik geen bleek om viscose schoon te maken, maar normaal wasmiddel. Viscose heeft de nare gewoonte om snel te kreuken en je kan deze stof dan ook gewoon strijken.
Viscose kan met de hand gewassen worden, hiervoor geldt een maximale tempratuur van 40 graden. Doordat viscose wat kwetsbaarder wordt wanneer het nat is moet je oppassen met hard wrijven of borstelen.
Als je het beste van katoen en zijde wilt, dan is viscose de perfecte optie. Het is even zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, en slijtvast, ademend en absorberend als katoen. Daarom wordt viscose vaak ook wel 'kunstzijde' genoemd.
Tips voor het onderhouden van viscose
Vermijd hoge temperaturen bij het wassen, strijken en drogen. Viscose kan over het algemeen gewassen worden op 30°. Zo houd je de stof zacht en aangenaam. Let bij het kopen van een viscose stof altijd op de behandelvoorschriften.
Babyshampoo als redder in nood
Vul een emmer of gootsteen met lauw water.Meng per liter water ongeveer 15 milliliter babyshampoo.Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat een half uur weken. Leg je kledingstuk tussen twee grote handdoeken, zo absorbeer je het overtollige vocht.
Synthetische stoffen zoals polyester, nylon en rayon zijn speciaal ontwikkeld om niet te krimpen, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.
Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken. Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen.
Ademend: Viscose heeft (net als katoenen en linnen kleding) een goede luchtdoorlatendheid, waardoor het de huid kan helpen ademen en warmte kan reguleren. Hierdoor zweet je minder en dat maakt natuurlijk materiaal een betere optie in de warmte dan bijvoorbeeld polyester.
Viscose is rekbaar en comfortabel om te dragen, maar absorbeert niet erg en doet u veel zweten. Pas op dat u dit materiaal niet draagt bij warm weer, want viscose is zwaar om te dragen.
Viscose is een kwetsbaar materiaal dat snel kreukt. Je kunt deze stof het beste met de hand wassen of op een wasprogramma voor fijne was op maximaal 40 graden.
Voornaamste eigenschappen: de mogelijkheid om een glans te krijgen die op zijde lijkt, waardoor het als kleding- en voeringstof erg geschikt wordt. Maar viscose voelt bij koud weer koud aan en bij warm weer, warm. Het ondersteunt het menselijke warmteorganisme niet. Kledingtechnisch biedt viscose geen enkel voordeel.
Bij najaar / winter stoffen kun je denken aan Punta di Roma stof, tricot stof en viscose stof. Deze stoffen zijn ideaal voor kouder weer en zorgt er voor dat je warm blijft.
Natuurlijke stoffen kunnen krimpen tijdens het wassen
Ga je aan de slag met katoen, linnen, wafelkatoen of tricots? Natuurlijk stoffen en stoffen met stretch hebben een grote kans op krimpen na de eerste wasbeurt. Was deze stoffen dus altijd eerst een keertje voor en voorkom een gekrompen item na het wassen!
Nadeel: in een 100% polyester kledingstuk ga je sneller transpireren en een transpiratielucht gaat er moeilijk uit. Viscose – is een synthetische vezel, waarvan de grondstof plantaardig is, namelijk houtcellulose. Viscose voelt zijdeachtig aan en je spreekt dan ook wel over kunstzijde (viscoserayon).
Zitten er vlekken op jouw viscose blouse, dan behandel je dat door wat vloeibaar wasmiddel direct op de vlek aan te brengen. Ga daarna voorzichtig te werk, want zodra viscose nat wordt, is de stof extra gevoelig. Deppen dus, en niet hard wrijven of borstelen.
Viscose lijkt op katoen, maar is zo zacht als zijde, de stof wordt ook wel 'kunstzijde' genoemd. Viscose is zacht, huidvriendelijk en kleurvast. Bovendien neemt viscose heel goed vocht op en is dus heerlijk draagbaar in de zomer.
Kies voor koud water in plaats van warm water als je kledingstukken wast die gevoelig zijn voor krimpen. Koud water zorgt er minder snel voor dat vezels krimpen. Gebruik het zachte programma van de wasmachine en verlaag het centrifugetoerental om wrijving en stress op de vezels te verminderen.
Je kunt in principe alle kleding stomen, zowel zelf thuis om op te frissen als bij de stomerij voor reinigen zonder wassen. Stoom bijvoorbeeld overhemden en andere kleding. Het is de makkelijkste manier om je kleren thuis op te frissen, bijvoorbeeld na een paar keer dragen.