Een hele verpakking met plakjes vegan kaas is lastig in gebruik. Je kunt het bijvoorbeeld in een bewaardoos doen. Je kunt plakjes kaas bijvoorbeeld ook invriezen. Een slimme manier om dit te doen zonder extra plastic te gebruiken.
Je kan de kazen wel probleemloos invriezen om ze langer te bewaren. Altijd te snel op en net zo verslavend als echte kaas (maar dit mag je natuurlijk als pluspunt beschouwen ;)).
Als je kaas invriest, rasp het dan eerst of snijd het in kleine blokjes. Voor het minste smaak- en textuurverlies kun je de kaas vervolgens strak inpakken in plastic folie, en daarna in een hersluitbaar vriezerzakje doen.
Ze smelten de kazen
In melk zitten twee verschillende belangrijke eiwitten: wei-eiwit en caseïne-eiwit. Caseïne zorgt ervoor dat kaas smelt bij verhitting. Maar het komt alleen van nature in dierlijke melk voor, dus niet in vegan kazen.
Geraspte vegan kaas die je kan smelten
Enkele kazen die je in de supermarkt vindt zijn Violife, Nurishh, Vegan Deli en het huismerk van Albert Heijn. Plantaardige kaas smelt het beste als er voldoende vocht in je gerecht zit.
Willicroft maakt allerlei plantaardig kazen. Denk aan vegan kaasfondue, truffelsaus (voor bij de pasta) en verschillende soorten creamcheese. Hun nieuwste aanwinst is te koop bij de Lidl: de Parmezaanse kaas, oftewel This is not Parmesan. Gemaakt van cashewnoten en edelgistvlokken.
Het merk Violife heeft vegan 'Mozzarella', 'Greek white', Creamy' en 'Original slices'. Die zien eruit als jonge kaas, ruiken naar jonge kaas en smaken naar jonge, goedkope kaas. Met een stroef mondgevoel. Maar de smaak komt in de buurt.
Conclusie. Geen van de geteste plantaardige plakken kaas zijn een gezond alternatief voor normale kaas. Ook wat betreft duurzaamheid valt het tegen. Enkele producten scoren wel goed op de hoeveelheid vitamine B12 en de hoeveelheid zout.
Veel vegan kazen worden gemaakt van noten, zoals cashew. Deze kazen zijn vaak lekker zacht en smeerbaar. Ook kaas op basis van soja kan smeerbaar zijn, maar ook hard. Plakken kaas of geraspte kaas worden vaak gemaakt van oliën.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Bewaar kaas zeker niet te koud, want van koude lucht droogt hij uit. De kou heeft ook een remmende effect op het rijpingsproces van de kaas.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Halfvolle of volle melk invriezen, of soorten als sojamelk, koffiemelk of karnemelk, is mogelijk. Maar je moet er wel rekening mee houden dat de structuur kan veranderen. Door het invriezen, of liever gezegd door het ontdooien, kan melk namelijk gaan schiften en een gelige kleur aannemen.
Veganistische kaas: alternatieven voor parmezaan, mascarpone, ricotta, mozzarella en verse pasta.
Vegan kaas wordt gemaakt van 100% plantaardige ingrediënten.
Afhankelijk van het merk en de variant is dit in de meeste gevallen een mix van kokosolie aardappelzetmeel, rijst, amandelen, sesamzaad en cashewnoten.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Hiertoe streven zij ernaar om in het geheel af te zien van het gebruik van dieren en producten van dierlijke herkomst. Een veganist eet daarom vlees noch vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten.
Kaas en eiwitten
Zuivel en kaas bevatten voornamelijk essentiële aminozuren en zijn een belangrijke eiwitbron in onze voeding. Vegan kaas bestaat gelukkig daarom steeds meer uit noten, samen met edelgist en olie. Een best simpele samenstelling dus, en wel met eiwitten door de noten!
Er is 10 liter melk nodig om een kilo kaas te maken. Door deze grote hoeveelheid kost het ongeveer zes keer zoveel CO2-uitstoot om een kilo koemelkkaas te maken dan een kilo vegan kaas. Cashewnoten en kokosmelk zijn geconcentreerder waardoor de impact ook kleiner is.
Plantaardige melk bestaat al in de vorm van sojamelk en havermelk, maar daar kan geen veganistische kaas van gemaakt worden. Voor het maken van kaas is namelijk een eiwit dat in koemelk zit essentieel. Om dit proces te kopiëren is het bedrijf op zoek naar een micro-organisme dat dat kan.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Ongezond vet uit kokosolie: Violife en Simply V
De spreads van Violife en Simply V bevatten veel verzadigd vet door de toevoeging van kokosolie. Een wat minder gezonde keuze dus.