Deze zalm is met de hand gesneden en ambachtelijk gerookt. Het gewicht kan daarom iets lager of iets hoger uitvallen; de smaak is er niet minder om! Na het roken is dit warm gerookte zalm mootje direct vacuüm verpakt waardoor hij 2 tot 3 weken houdbaar is in de koelkast.
Hoelang blijft een zalm goed? In de vacuüm verpakking is de zalm ongeveer 21 dagen houdbaar. Als het open is gemaakt in de koeling ongeveer 4-5 dagen.
Ongeopende gerookte zalm: Wanneer u ongeopende gerookte zalm in de koelkast bewaart, kan deze ongeveer twee weken na de "ten minste houdbaar tot"-datum worden bewaard. Zorg ervoor dat deze goed is ingepakt of verzegeld om blootstelling aan lucht te voorkomen. Geopende gerookte zalm: Zodra de verpakking is geopend, moet de gerookte zalm binnen drie tot vijf dagen worden geconsumeerd.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen gerookte zalm die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Voor de zalm en de gerookte ham geldt een ander verhaal: "Voeding met een 'te gebruiken tot'-datum kan je best niet meer consumeren na die datum. Daar kunnen bepaalde ziekteverwekkende kiemen in zitten en die groeien langzaam uit tijdens de houdbaarheid. Er is dus een zeker risico.
Om te bepalen of gerookte vis veilig is om te eten, controleer je de houdbaarheidsdatum en bestudeer je de kleur, het uiterlijk en de textuur. Als de vis er verkleurd of grijs uitziet, extra slijmerig of droog is, of schimmel of een andere vorm van groei heeft , aarzel dan niet om hem weg te gooien.
'Ten minste houdbaar tot' of 'te gebruiken tot'
Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg. Het maakt niet uit of het product geopend is of niet.
Verse vis is 4 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden Celsius. Vacuüm verpakte vis is in de vriezer bij -18 graden 3 maanden houdbaar. Gerookte vis is minimaal 5 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
15 procent gerookte zalm bevat Listeria. nieuws Volgens een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond bevat 15 procent van de gerookte zalm Listeria. De bond onderzocht 60 monsters van 20 merken. In 9 daarvan werd Listeria monocytogenes aangetroffen.
Na het roken wordt de zalm vacuüm verpakt, waardoor je het product eenvoudig kunt invriezen. In de koelkast kun je de gerookte zalmfilet 12 dagen bewaren en diepgevroren is gerookte zalm minimaal 3 maanden houdbaar.
Als u een zwak immuunsysteem of een gevoelige maag hebt, kunt u beter niet te veel gerookte zalm eten . Vooral koudgerookte zalm kan de bacterie Listeria monocytogenes bevatten, wat kan leiden tot listeriose. Om listeriose te voorkomen, kunt u warmgerookte zalm proberen.
Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Gerookte zalmpakketten kunnen maximaal 2 weken in de koelkast worden bewaard. Bewaar verzegelde, vacuümverpakte rauwe zalm NIET langer dan 2 dagen in uw koelkast .
Niet veilig. Eten dat langer dan 4 uur buiten de koelkast heeft gestaan, moet worden weggegooid. Dat de zalm gerookt is, maakt hier geen verschil.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren.
Eten na de THT-datum
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken kun je eieren die bewaard zijn in een gesloten verpakking nog eten. Tenminste, als ze niet uitgedroogd zijn en/of een afwijkende geur hebben. Gebruik daarom je zintuigen (kijken, ruiken en eventueel proeven) voor en tijdens de bereiding van je eitje.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Vertrouw op je zintuigen
Voordat je de vis bereidt, controleer altijd of de vis vers is. Tekenen van een niet meer zo vers stukje vis is een onaangename geur, verkleuring van de huid, of een plakkerige textuur. Verse vis hoort een neutrale, zee-achtige geur te hebben en het vlees van de vis moet niet te slap zijn.
In de koelkast kun je gerookte zalm twee dagen bewaren. Zorg ervoor dat je het product in een afgesloten bakje of doosje in de koelkast legt. Het liefst leg je de zalm onderin de koelkast bij een temperatuur van zo'n vier graden Celsius.
Na het roken is dit warm gerookte zalm mootje direct vacuüm verpakt waardoor hij 2 tot 3 weken houdbaar is in de koelkast. Lekker om even een paar broodjes mee te vullen, of om bij de maaltijd te gebruiken in plaats van vlees.
Listeria in vis
Voorverpakte gerookte vis kan lang bewaard worden. Dit geeft de listeria-bacterie de kans zich te vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De kans dat je ziek wordt is groter. Kwetsbare groepen kunnen deze producten wel eten nadat ze zijn verhit, in bijvoorbeeld een gerecht.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.