De plant houdt echt van veel warmte. Tegen een muur op het zuiden is het ideaalste, en uit de wind maar een schutting is ook prima. Zolang de plaats waar de Jasmijn staat, maar zo veel mogelijk in de zon staat. Bedek deze Toscaanse Jasmijn, wanneer er vrieskou op komst is, met oude doeken, kleding of vliesdekens.
Alles over de Toscaanse Jasmijn
Het is een winterharde plant en is zeer gemakkelijk te verzorgen. Dit maakt het de ideale plant voor elke tuin. De sterjasmijn groeit het liefst op een plek in de volle zon. Met deze klimplant geef je je muur of schutting een prachtig mooie en fleurige uitstraling.
Klimmer tot grote hoogten
Bijvoorbeeld door de ranken te bevestigen langs draden of aan een klimsteun, eventueel in een waaiervorm. De Toscaanse jasmijn groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken. Ook in een pot of kuip kun je haar laten groeien langs een rekje of boog.
Te weinig grond
Er moet wel voldoende grond beschikbaar zijn voor de jasmijn. Vaak zie je dat klimplanten worden aangeplant in stroken van 10-20cm. Dit is echt te weinig voor een plant om goed te kunnen groeien. Er is dan heel veel extra verzorging (met name water geven) nodig, om aan te slaan.
In het eerste jaar groeit hij vrij langzaam maar na enkele jaren kan hij wel tot 100 cm per jaar groeien. In de winter terughoudend zijn met water geven.
Toscaanse jasmijn verdraagt wel wat schaduw, veel bloeiende klimmers hebben vooral zon nodig.
Trachelospermum - Toscaanse jasmijn
De Trachelospermum staat graag op een beschutte zonnige tot half zonnige beschutte plek. Door zijn mediterrane achtergrond kan de plant goed tegen warm weer en droge grond, en heeft dus weinig verzorging nodig.
De jasmijn is een langzame groeier, krijgt een uiteindelijke hoogte van vijf meter en groeit het best als hij in de volle zon staat. Hij groeit uitstekend tegen gaaswerk, pergola of gewoon een muur. Het is geen zelfhechtende klimplant, help hem dus een handje door hem aan het oppervlak te bevestigen.
Wie houdt van de heerlijke geur van jasmijn kan twee kanten uit. De gele winterjasmijn geurt nauwelijks, maar de witte Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn) doet dit wel. Deze bladhoudende klimplant bloeit tot ver in de zomer, en geeft daarbij een zoete geur af.
De toscaanse jasmijn heeft een goede alkalische mest nodig, een mest met een hoog kaliumgehalte dus. Dit wordt op de verpakking aangegeven in de combinatie: n f k, Hoe hoger de K des te beter voor de Toscaanse jasmijn. Goede mest met alle voedingstoffen zijn oa koemest korrels, kippemest enz.
Je moet de Toscaanse Jasmijn wel snoeien, omdat 'ie in de zomermaanden heel hard groeit en bijna constant in bloei staat. Je kunt dit het beste na de bloeiperiode in de herfst en na de winter doen, in het begin van de lente. Knip tijdens het snoeien de oude takken af, want hier zullen geen bloemetjes meer groeien.
Je hebt zo'n 3 planten per meter nodig om een mooi resultaat te krijgen. De plant heeft dan voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Als je de plant geen gelegenheid geeft om te klimmen, zal de plant een weg langs de grond zoeken en zich in de bodem wortelen.
Voor de toscaanse jasmijn plant u 3 planten per strekkende meter aan. In uw geval kiest u voor 8 (2.5 meter) of 9 (3 meter) klimplanten. 1 tegel weghalen van 20 cm is voldoende.
Ze bloeien op de jonge zijscheuten die ze vanaf het voorjaar maken. De bloei begint in juni en gaat eindeloos door, tot ver in de nazomer. Op een ideale plek kan de plant uitgroeien tot 5 m hoog en breed. De bloemen verschijnen op de jonge zijscheuten, de uitgebloeide bloemen vallen af.
Passiebloem
Boeiende klimplanten, zoals de Klimroos en de Clematis vormen een prachtige combinatie. Andere super combi's zijn bijvoorbeeld: Clematissen met de Toscaanse jasmijn, Akebia, of Passiebloemen.
Is het erg als Toscaanse jasmijn rood blad krijgt? Hoewel rood blad er prachtig uit kan zien, is het eigenlijk een teken dat de plant te koud of te nat staat. In veel gevallen zal er na een tijdje ook bladverlies optreden.
De Toscaande Jasmijn is een gemiddelde groeier waardoor watergeven en bemesten weinig nodig is. Het bladerdek van leerachtige bladeren beschermen de planten voor het uitdrogen. Watergeven is dan ook alleen nodig als de grond echt uitgedroogd raakt.
Ja, de Toscaanse jasmijn is licht giftig. Het witte sap dat uit de stengels komt kan de huid irriteren.
Dus bemesten doe je 2 keer per jaar. Water geven: Wanneer je de Toscaanse jasmijn net in de tuinaarde hebt gezet, moet je water geven. Is het erg droog weer dan geef je regelmatig water. Is het regenachtig weer en krijgt de jasmijn voldoende water dan hoeft dat natuurlijk niet.
Toscaanse Jasmijn is een groenblijvende/wintergroene mediterrane klimplant die toch winterhard is. De stervormige bloemen met heerlijke vanille geur maken het een gemakkelijk te verzorgen droomplant voor elke tuin.
Deze groenblijvende plant staat graag op een warme plek, beschut tegen koude uitdrogende wind. Een plek in de volle zon, tegen een warme muur is ideaal. De grond kan het best humus- en voedselrijk zijn en waterdoorlatend.
Witte jasmijn
In de zomer trekt deze plant vlinders en bijen aan. Het is echt een aanwinst voor in de tuin. De witte jasmijn houdt van een goede waterdoorlatende- en voedingsrijke bodem en is een snelle groeier.